(RECEPTI) Moje borovničeve sanje: Sladice, po katerih boste imeli modre zobe in srečno srce

Bonbon Bonbon
07.06.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Babičina borovničeva pita
Profimedia

Babičina borovničeva pita

Sestavine: 200 g moke, 100 g masla, 180 g sladkorja, 4 jajca, 500 g borovnic, 125 g mletih mandeljnov, sladkor v prahu

Moko, maslo, 80 g sladkorja in 1 jajce zgnetemo v testo. Zavijemo ga v folijo in za 30 minut postavimo na hladno. Borovnice operemo in odcedimo. Tri jajca ločimo in beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem penasto umešamo, dodamo mlete mandeljne in borovnice. Nazadnje narahlo vmešamo še sneg. Pekač obložimo s testom, obložen naj bo tudi rob pekača. Testo večkrat prebodemo z vilicami. Polijemo z borovničevo maso. Pečemo v pečici 40 minut pri 180 stopinjah Celzija. Pito posujemo s sladkorjem v prahu.

Borovničeva pita s skuto

Sestavine za testo: 35 dag moke, 30 dag sladkorja, 1/2 pecilnega praška, 4 rumenjaki, 1/2 margarine za peko, malo mleka. Nadev: 1 kg puste skute, 2 zavojčka vaniljevega sladkorja, naribana limonina lupina, sneg iz 4 beljakov, 30 dag sladkorja, 6 žlic pšeničnega zdroba, 2 kisli smetani, 2 polna jogurtna lončka svežih borovnic

Vmešamo testo, ki naj pol ure počiva v hladilniku. Pekač namažemo z maščobo in vanj položimo polovico testa, ki smo ga predhodno razvaljali. Pečemo 15 minut pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Nato zmešamo posebej skuto, vaniljev sladkor in limonino lupino. Posebej zmešamo sneg iz beljakov, sladkor, pšenični zdrob in kislo smetano. Nato maso s snegom počasi vmešamo v maso s skuto. Vse skupaj damo na testo, ki smo ga predhodno 15 minut pekli v pečici. Po vrhu posipamo z borovnicami ter še preostanek testa razvaljamo in ga previdno položimo na vrh pite. Pečemo še 40 minut.

Borovničeva pita s skuto
Profimedia

Borovničevi muffini

Sestavine: 200 dag borovnic, 100 g sladkorja, 120 g masla, 250 g moke, 1 1/2 jogurta, 1 jajce, 1 pecilni prašek, pol tablice jedilne čokolade (naribane), ščepec soli, modelčki za peko muffinov

V posodo presejemo moko. Dodamo ostale sestavine in dobro premešamo. Modelčke za peko pripravimo tako, da jih premažemo z maslom in jih nato posujemo z moko. Ko modelčke zapolnimo z maso, jih postavimo v pečico. Pečemo 20 minut pri 180 stopinjah Celzija.

Borovničevi muffini
Profimedia

Palačinke z borovnicami

Sestavine: 30 dag borovnic, 15 dag moke, 1 l mleka, eno jajce, ščepec soli, sladkor v prahu

Borovnice preberemo, operemo in pustimo, da se odcedijo. Iz mleka, soli, jajca in moke naredimo testo. Spečemo tanke palačinke. Potresemo jih z borovnicami, zvijemo in posipamo s sladkorjem v prahu.

Palačinke z borovnicami
Profimedia

Borovničev kečap

Sestavine: 2 skodelici borovnic, 4 čajne žličke mletega česna, 1/4 skodelice rdečega vinskega kisa, 1/2 čajne žličke ingverja, 1/4 čajne žličke čebule v prahu, 1/4 čajne žličke soli, 2 žlici rjavega sladkorja

Zmešajte vse sestavine v posodi, pristavite na ogenj in pustite, da zavrejo. Nato pustite maso kuhati še 25 minut na manjšem ognju. Kečap dajte v hladilnik in ga pustite, da se ohladi (borovnice lahko po želji tudi pretlačite, da dobite gladko zmes).

Borovničev kečap
Profimedia

Borovničevo žganje

Sestavine: 1 kg borovnic, 1 kg sladkorja, 2,5 dl ruma, 2 l merlota

Zavremo merlot in sladkor, nato dodamo rum in borovnice. Pustimo, da se ohladi in nalijemo v steklenice.

Borovničevo žganje
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta