Sralec v kotu in rdeče spodnje perilo: Nekateri božični običaji po svetu so preprosto neverjetni

Bonbon Bonbon
20.12.2021 06:00

V prazničnem času se ponekod dogajajo prav čudne zadeve. Na Norveškem na božični večer poskrijejo vse metle v hiši, ker jih prihajajo iskat čarovnice in hudiči, neporočene Čehinje čez ramo proti vratom vržejo čevelj in po njegovi legi ugotavljajo, ali bodo v prihajajočem letu zapustile samski stan, v Ekvadorju in Peruju je treba na silvestrovo za srečo v prihodnje narobe obleči rumeno spodnje perilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pozoren pogled v nekatere jaslice odkrije, da je … 

"Sralec" v kotu božičnih jaslic

Čepi skrit v kotu jaslic, s hlačami, spuščenimi do kolen, v zrak moli golo zadnjico in kaka. Za njim pa evidenten kupček drekca. Gre za figuro El caganer ("sralec"), ki je v nekaterih predelih Portugalske, Italije, Andore in Španije, v slednji predvsem v Kataloniji, zelo priljubljen lik in predstavlja nenavaden ter edinstven božični običaj. Odnos Špancev do "sralca" je različen. Katalonci ga obožujejo, marsikje pa ni tako. Kjer je caganer priljubljen, ga kot tradicijo tolerira tudi lokalna katoliška cerkev. Barcelonski mestni svet se je leta 2005 odločil umakniti caganerja iz javnih jaslic, vendar je javnost ob močni podpori medijev sprožila akcijo "Rešimo caganerja". V naslednjem letu je mestna oblast "sralca" ponovno postavila v kot, kjer ima zasebnost pri svojem opravilu. Znašel se je tudi v Guinnessovi knjigi rekordov: v barcelonskem trgovskem centru Maremagnum so postavili največjega, skoraj šest metrov visokega "sralca". Izvorna ideja te figure ni znana in najbolj priljubljene so razlage, da simbolizira gnojenje zemlje in s tem nadaljnjo rodnost. Postavljanje figure v jaslice pa prinaša srečo. V jaslicah naj bi se pojavljal od sredine 18. stoletja, sprva zgolj v obliki kakajočega kmeta, od sedemdesetih let prejšnjega stoletja pa se mu je pridružila še kmetica. Caganer ni ušel komercializaciji in ob tradicionalnem liku kmeta so se pojavili še številni drugi.

Profimedia

Tovrstni upodobitvi niso ubežali politiki, športniki, španska in angleška kraljeva družina, vključno z vojvodinjo Kate v poročni obleki, ter številne druge znane osebnosti in liki iz sedanjosti in preteklosti. Tudi Božiček je caganer. Svojo upodobitev je že naslednji dan po prvi izvolitvi dobil ameriški predsednik Obama. Znani Španci svoje upodobitve caganerja ne razumejo žaljivo, prav nasprotno, upodobitev je že kar častna, za zbiratelje pa svojevrsten zbirateljski izziv. Caganer ima tudi svojo istoimensko spletno stran in vsako leto oblikujejo nekaj novih likov. Letos se bodo figuram pridružili tudi menedžer Barce Tito Vilanova, francoski predsednik Hollande, pevec Bruce Springsteen, Pink panter, Batman … Pred božičem ga ponujajo na vseh koncih in krajih, od trgovin, sejmov do spleta. Cena figurice je odvisna od velikosti in se giblje od enega do 20 evrov. Na spletu doseže ceno tudi okoli 50 evrov, medtem ko barcelonska nogometna ekipa Tita Vilanove stane kar 220 evrov. Španci negujejo še več nenavadnih običajev in enega izmed njih prirejajo zadnjih 30 let blizu Valencie, v mestu La Font de la Figuera z okoli dva tisoč prebivalci. Na silvestrovo se meščani vseh starosti slečejo do spodnjega perila, ki mora biti obvezno rdeče in podarjeno, saj le tako prinese srečo v prihajajočem letu, in v njem priredijo tek po ulicah svojega mesta. Brez izgovorov pri vseh temperaturah, tudi okoli ledišča, kot na primer lani. 

Ukrajinska božična večerja tudi kot spomin na prednike 

Na spletu smo zasledili običaj, da Ukrajinci med okraske na smrekici skrijejo tudi umetnega pajka s spleteno mrežo. Iskanje skritega pajka naj bi bilo v posebno veselje otrokom, najditelju pa najdba zagotavlja srečo v prihodnjem letu. Praznovanje božiča v Ukrajini ima globok simboličen pomen, v njihovi božični tradiciji je ohranjenih tudi veliko elementov iz predkrščanskega obdobja. Zanimivo, sveta večerja pomeni poenotenje vseh članov rodu, živih in mrtvih, in na slednje spominja jed "kutja" iz kuhane pšenice, medu, maka in orehov. Najstarejši moški v družini izreče molitev za mrtve prednike in jih povabi na večerjo, tako da na mizo postavijo še dva dodatna krožnika, ki na njej ostaneta vso noč. Veruje se, da mrtvi predniki ponoči prihajajo na večerjo. Če vas povabijo v ukrajinski dom na sveto večerjo, bo ta na predvečer božičnega dne in se bo pričela s pojavom prve zvezde na nebu, kakršna se je nekdaj pojavila v Betlehemu.

Profimedia

Najstarejši član družine bo v hišo svečano prinesel "didukh" - poseben vezani snop pšenice, ki je tradicionalni božični in novoletni okras. Sodobno božično drevo se je v ukrajinski hiši pojavilo precej pozno. Na mizi bo pod na novo pogrnjenim prtom seno, ker se je Kristus rodil na senu, prisotni pa bodo tudi česnovi stroki, ki preganjajo zle sile. Pri večerji bodo ob prižgani sveči postregli z dvanajstimi jedmi, ki simbolizirajo dvanajst apostolov, in vsi obroki bodo brezmesni. Obvezni bodo juha iz rdeče pese, imenovana boršč, in cmočki, polnjeni z gobami. Po večerji pojejo božične pesmi – koljadke, kar izhaja iz imena predkrščanske boginje neba, vendar z njimi sedaj slavijo Kristusovo rojstvo. Na božični dan se vsi udeležijo praznične liturgije, nakar s pesmijo praznujejo ob mizah, polnih dobrot. Mladi uprizarjajo božične predstave (vertep) s svojevrstnimi živimi jaslicami. 

Japonski božični večer, čas dvorjenja in obveznega piščanca 

Pri nas je božični večer namenjen slavju v družinskem krogu, na Japonskem je to večer mladih zaljubljencev, ki ga je zaželeno preživeti tudi v Centucky Fried Chicken (KFC), ameriškem ponudniku hitro pripravljene hrane, saj piščanec na božič nikakor ne sme manjkati. Pri KFC je čisto zares treba rezervirati piščanca že dolgo vnaprej, saj zna biti teden pred božičem že prepozno. Zato rezervacije sprejemajo že vsaj od začetka decembra. Japonci z nekaj izjemami niso kristjani, zato je tudi značaj božiča povsem drugačen. Za mlade se je ta večer spremenil v večer za ljubimce.

Profimedia

Fantje se potrudijo, da čim bolj bogato obdarijo dekle, jo peljejo na čim boljšo večerjo, in če snubljenje uspe ... Ker vsi fantje nimajo punc in vsa dekleta niso zaljubljena, se fantje, ki praznujejo božič, odpravijo popivat, dekleta pa na večerjo v dekliški družbi (lahko jo pripravijo tudi same) in izmenjajo si drobna darila. Na Japonskem je malo kristjanov, zato je praznovanje božiča v duhu posnemanja evropskih in ameriških običajev, vendar božič nima družinske tradicije. To vlogo igra 1. januar, po japonsko 'ošogatsu', ko se družina zbere že dopoldne, nazdravi prihajajočemu letu in praznuje ob tradicionalni japonski novoletni hrani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta