(RECEPTI) Božansko diši! Angelski piškoti za praznične dni

Bonbon Bonbon
21.12.2020 06:00
Naj čudoviti in zapeljivi vonji iz domače pečice ves mesec vabijo vaše družinske člane, da se v prijetni družbi in prazničnem vzdušju poveselijo ob angelsko dobrih domačih piškotih, ki pa so lahko tudi lepo božično ali novoletno darilo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Medeni srčki
Profimedia

Medeni srčki

Sestavine: 1 zravnana žlička pecilnega praška, 3 žličke cimeta, 500 g moke, 1 jajce, 50 g margarine, 75 g sladkorja, 300 g medu, 150 g marmelade, 400 g jedilne čokolade

Priprava: Med, sladkor in margarino damo v lonec in grejemo. Ko se sladkor stali, maso ohladimo. Ohlajeni zmesi dodamo moko, cimet, jajce in pecilni prašek. Testo gnetemo tako dolgo, da postane gladko. Zavijemo ga v folijo in ga čez noč shranimo v hladilniku. Drugi dan ga razvaljamo na tri milimetre debelo in z modelčkom izrezujemo srčke. Polovico srčkov namažemo z marmelado in pokrijemo z nenamazanimi srčki. Dobro stisnemo ob straneh. Pečemo v pečici pri 180 stopinjah Celzija 15 minut. Ohlajene namakamo v staljeno čokolado, nato jih damo na rešetko, da se čokolada strdi.

Pepparkakor - švedski božični keksi

Pepparkakor
Profimedia

Sestavine: 250 g margarine, 250 g sladkorja, 1/4 dcl tekoče sladke smetane, 1/2 dcl javorjevega sirupa, 4 žličke sode bikarbone, 2 žlički mletega ingverja, 1,5 žličke mletih klinčkov, 3,5 žličke cimeta, 1,3 l bele moke

Priprava: Vse sestavine, razen moke in sode bikarbone, zmešamo v loncu in rahlo segrevamo, da se margarina in sladkor stalita. Odstavimo tik pred vretjem. Pustimo, da se malo ohladi, nato na zmes presejemo moko in sodo bikarbono. Zamesimo mehko testo in pustimo, da en dan počiva. Naslednji dan testo razvaljamo, z modelčki izrežemo piškotke in jih nekaj minut pečemo v pečici pri 225 stopinjah Celzija. Ko so keksi ohlajeni, jih porišemo s sladkorno glazuro.

​Sladkorna glazura za risanje po piškotih: Sladkorju v prahu po kapljicah (ampak res po kapljicah) dodajamo vodo ali limonin sok ali katero drugo tekočino. Stalno mešamo, in ko je dovolj tekoče, namažemo na piškote in počakamo, da se posušijo.

Kokosove kroglice brez pečenja

Kokosove kroglice brez pečenja
Profimedia

Sestavine: 1 žlica medu, 1 vaniljev puding, 1,5 dcl mineralne vode, 4 dcl mleka, 200 g zdroba, 150 g sladkorja, 150 g margarine, 160 g kokosa

Priprava: Puding in zdrob zmešamo s kislo vodo (če se nam zdi pregosto, dodamo malo mleka). Mleku dodamo sladkor in postavimo na grelno ploščo, da se skuha, ter dodamo še med in margarino. Odstavimo s plošče in dodamo zdrob in puding, ki smo ga prej zmešali s kislo vodo in kokosom. Dobro premešamo in damo še za dve do tri minute nazaj na kuhalno ploščo. Stalno mešamo.

Kuhano maso ohladimo in jo damo v hladilnik, da se strdi. Če se nam zdi preredka, dodamo še malo kokosa. Iz ohlajene mase oblikujemo kroglice in v vsako zavijemo olupljen mandelj ali lešnik. Povaljamo v kokosu.

Novoletni pomarančni srčki z belo čokolado

Novoletni pomarančni srčki z belo čokolado
Profimedia

Sestavine za testo: 200 g moke, 60 g mletih orehov, 150 g kakava v prahu, 75 g sladkorja, vaniljev sladkor, pomarančna lupinica, 1 jajce, 150 g margarine

Priprava: Iz vseh sestavin zamesimo gladko testo, ga tanko razvaljamo, z modelčkom izrežemo srčke in jih pečemo 10 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija.

Sestavine za nadev in okras: 75 g bele čokolade, 75 g sladke smetane, 75 g masla, pomarančna lupinica, 200 g bele čokolade za obliv, rdeče ali čokoladne drobtinice za okras

Priprava: Sladko smetano pogrejemo in v njej stalimo belo čokolado. Ohlajeni kremi dodamo maslo in pomarančno lupinico ter z mešalnikom zmešamo v gladko kremo. Pečene in ohlajene srčke sestavljamo po dva in dva skupaj z nadevom, nato jih oblijemo s staljeno belo čokolado in po želji okrasimo z rdečimi ali čokoladnimi drobtinicami.

Počeni hlebčki z orehi

Počeni hlebčki z orehi
Profimedia

Sestavine: 25 dag mletih orehov, 20 dag sladkorja, 25 dag čokolade v prahu, 3 jajca, 3 žlice ostre moke, sladkor v prahu

Priprava: Penasto vmešamo jajca s sladkorjem, dodamo čokolado v prahu, mlete orehe in ostro moko. Vse dobro zmešamo. Zmes za eno uro postavimo v hladilnik. S čajno žličko oblikujemo kroglice, jih povaljamo v sladkorju v prahu in jih polagamo v pekač na papir za peko. Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija, hlebčke pa pečemo pri 150 stopinjah približno 15 minut.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta