Ste vedeli, da nekatera živila vplivajo na barvo naše kože? Tako lahko "zagorelost" dosežete s hrano

Bonbon Bonbon
31.05.2022 06:00

Poletje je pravi čas za jedilnik, s katerim lahko polepšate svojo postavo in poudarite zagorelo polt.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ali ste vedeli, da do lepe zagorele polti lahko pridete tudi za mizo in ne le na plaži? Svetlo kožo je treba pripraviti "znotraj", da lahko potemni brez opeklin, vendar pa tudi zagorela koža ni videti lepa, če ni negovana in oskrbljena s snovmi, zaradi katerih postane mehka ter je videti sveža in zdrava.

V obeh primerih si lahko pomagamo s pozornim izbiranjem živil oziroma s prilagoditvijo svojega vsakdanjega jedilnika, ki bo pospešil temnenje kože in zagotovil, da bo ostala dlje časa zagorela. Hkrati bo osončena koža videti čudovita, ne pa izsušena in utrujena. Poleg tega vam jedilnik, ki zagotavlja lepo bronasto polt, pomaga tudi vse poletje ohranjati vitko postavo. Pravila, ki veljajo pri dieti za lepo zagorelost, veljajo tudi v vsaki shujševalni dieti: veliko manjših obrokov, malo kalorij in lahka hrana. Razlika je le v izbiri živil, ki omogočajo, da koža postopoma, vendar obstojno potemni ter hkrati ohrani optimalno vlažnost in postane odpornejša proti delovanju UV-žarkov. Glede na to, da sončni žarki spodbujajo nastanek prostih radikalov, ki pospešujejo proces staranja in nastanek gub, toplota in povečano potenje pa povzročita izsušenost kože, bi morali v svoj vsakdanji jedilnik vključiti tudi živila, bogata s snovmi, ki krepijo naravni obrambni sistem kože in jo vlažijo od znotraj.

Profimedia

Korenje za barvo, peteršilj za zaščito

Za zagorelo polt so ključna živila, ki so bogata z betakarotenom. Gre za snov, ki spodbuja nastanek temnega pigmenta melanina, zaradi katerega koža lepo potemni. Na prvem mestu med živili, bogatimi z betakarotenom, je korenje, sledijo mu peteršilj, rdeča paprika, rukola, bazilika, paradižnik, mango, dinja, marelice, lubenica, brokoli in bučke. Toda naš organizem ne more v celoti absorbirati betakarotena, če hkrati ne zaužijemo maščobe, zato je zelo pomembno, da zelenjavne in sadne solate ter frapeje iz omenjenih živil začinimo z olivnim oljem, orehi ali drugimi oreški, ki vsebujejo dovolj maščob. Poleg tega mora biti na jedilniku čim več živil, bogatih z vitaminom A, ki pomaga obnavljati kožo. Tega najdemo v lignjih, mleku, sveži tunini in jajcih. Hkrati bi morali zaužiti čim več živil, ki vsebujejo veliko antioksidantov. Ti služijo kot naravna zaščita pred škodljivim delovanjem sončnih žarkov, upočasnjujejo procese staranja in dehidracijo celic. Eden najmočnejših naravnih antioksidantov je vitamin E, ki ga v velikih količinah najdemo v avokadu, jajčnem rumenjaku, soji, paradižniku, meti, baziliki in olivnem olju, medtem ko so z vodotopnimi antioksidanti oziroma flavonoidi bogate vse vrste sadja in zelenjave intenzivnih barv. Nujne so tudi omega-3 maščobne kisline, saj kožo varujejo pred morebitnimi iritacijami, v veliki količini pa so prisotne v modrih ribah, lososu, mleku, soji, orehih in pšeničnih kalčkih, prav tako vitamin C, ki ima antioksidanten učinek, poleg tega krepi naravni obrambni mehanizem kože in pospešuje sintezo kolagena. Poleti ga imamo res vedno pri roki, saj je v vseh vrstah sadja in zelenjave, še posebno pa so z njim bogati agrumi, kivi, jagode, papaja in peteršilj. Dodatno zaščito in lep videz bodo koži zagotovila tudi živila, bogata s cinkom, ki jo ščitijo pred ranami, opeklinami in drugimi poškodbami. Obilico cinka vsebujejo stročnice, jetrca, morski plodovi, suho sadje, paradižnik in borovnice. Paradižnik je bogat tudi z likopenom, ki je še zlasti učinkovit proti škodljivemu delovanju prostih radikalov, medtem ko borovnice vsebujejo veliko vitamina C in polifenolov z močnim zaščitnim delovanjem.

Če imate svetlo polt

Prvo in osnovno pravilo za ta tip kože je uživanje čim več živil, ki so bogata z antioksidanti. Ti zavirajo nastajanje prostih radikalov, glavnih krivcev za predčasno staranje. Da bi preprečili škodljivo delovanje sončnih žarkov in olajšali potemnitev svetle kože, bi morala naš jedilnik vsak dan sestavljati naslednja živila:

- mleko, jogurt in siri: mlečni proizvodi so zelo pomembni, saj vsebujejo vitamin A v taki obliki, ki jo lahko telo takoj uporabi ter je idealna za zaščitno in hranjenje kože;

- koruza, oves in rumenjak: ta živila v surovi ali kuhani obliki vsebujejo naravne pigmente, ki bodo vaši svetli koži pomagali, da bo potemnela, poleg tega imajo zaščitno vlogo, saj so bogata z antioksidanti;

- čisto olivno olje (in olive): vitamin E spodbuja proizvodnjo melanina in hkrati ščiti kožo;

- modre ribe, postrv in losos: omega-3 maščobne kisline, s katerimi so bogate te vrste rib, prispevajo k enakomerni potemnitvi kože in ščitijo pred opeklinami in eritemi.

Profimedia

Če imate temno polt

Čeprav je ta tip kože manj nagnjen k rdečicam in eritemom, to ne pomeni, da ne potrebuje pomoči pri zaščiti pred agresivnim delovanjem sončnih žarkov. Da bi svoji koži zagotovili večjo zaščito in intenzivnejšo barvo, bi morali vsekakor vsak dan uživati naslednja živila:

- meso in šunko: melanin, odgovoren za potemnitev kože, je proteinski pigment. Če bi radi organizem spodbudili, da ga bo proizvajal, morate povečati dnevni vnos proteinov. Odlična izbira je meso, zlasti šunka, ker vsebuje maščobne snovi, nujne za zaščito pred soncem, pa tudi zato, ker krepijo strukturo kolagena in elastina, ki zagotavljata dober tonus in prožnost kože;

- lubenico, melono, grozdje in breskve: lubenica je bogata z vodo, melona in grozdje pa sta pravi rudnik karotenoida ksantofila, topnega v maščobi in nujnega za zaščito kože;

- kvas: vsebuje ubikinon, bolj znan kot koencim Q10, ki preprečuje propadanje celic;

- pšenične kalčke, ki so pravi rudnik vitamina E, še enega dragocenega antioksidanta, ki ga koža nujno potrebuje zlasti ob večji izpostavljenosti soncu. Dodajte jih v vsako solato, saj boste tako svoji koži pomagali vzpostaviti močno notranjo zaščito pred sončnimi žarki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta