Stopalom privoščite le najboljše: Majhni in preprosti triki za vesele nogice

Bonbon Bonbon
22.07.2022 06:00

Stopala so vsakodnevno izpostavljena velikim preizkušnjam, a jih pogosto zanemarjamo, čeprav bi bilo prav, da jim zagotovimo nego in higieno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Svojim stopalom enkrat tedensko privoščite kopel, ki bo ob njihovih malih, vendar pomembnih mišicah sprostila celo telo. Kad, dovolj veliko za obe stopali, napolnite z mlačno vodo in dodajte nekaj kapljic esencialnega olja ali posebne soli. Že desetminutna kopel zadostuje, da bi občutili prijetno sproščenost. Ta čas izkoristite za masažo s posebnim sredstvom za piling, ki je lahko v obliki gela, kreme, mila ali kamna.

Intenzivno vlaženje

Po pilingu stopala temeljito obrišite z mehko brisačo. Popolnoma posušite kožo med prsti, saj je vlažna koža na tem predelu idealna za nastanek in razmnoževanje glivic. Šele ko je koža suha, je primerna na hidratacijo, masažo s kremo, ki kožo hrani in vlaži. Takšna masaža je zelo koristna, saj odstranjuje občutek utrujenosti in težkih stopal, ki sta pogosta pojava v pomladnih in vročih poletnih mesecih. Te težave lahko odpravite z zdravo navado: stopala vsako jutro zmasirajte z osvežilnim losjonom ali kremo. Teh nekaj minut, ki so potrebne za masažo, vam bo zagotovilo občutek lahkotnosti in svežine ter preprečilo segrevanje stopal skozi ves dan.

Ostane vam le še ureditev nohtov. Ko ste odstranili kožico, ravno pristrizite nohte (da bi preprečili vraščanje) in jih oblikujte s pilico iz kartona.

Končna poteza je nanašanje laka. Kot prvo nanesite plast prozornega laka, ki bo preprečil, da nohti vpijejo barvo laka, nato eno ali dve plasti barvnega laka, na koncu pa še plast prozornega, ki bo pospešil sušenje laka in ga zaščitil tako, da bo ostal nespremenjen vsaj dva tedna, do naslednje pedikure.

Profimedia

Majhni triki

Z naslednjimi triki lahko v čim krajšem času dosežete najboljše rezultate.

Pedikuro opravite zvečer. Po masaži z vlažilnim sredstvom obujte kratke, bombažne nogavice in jih pustite na nogah čez noč. Zaradi toplote bodo sestavine vlažilnega sredstva imele večji učinek.

Večerna masaža ni dobra samo za stopala, koristi tudi celemu telesu. S kroženjem palca najprej masirajte lok stopala, nadaljujte proti prstom in še posebno pazljivo zmasirajte točke pri korenu prstov. Nadaljujte z zgornjim delom stopala in masažo s krožnimi gibi zaključite na gležnjih.

Masaža z lesenimi kroglicami aktivira prekrvitev ter odpravlja utrujenost in občutek težkih nog. Kroglice delujejo kot verižni sitem in dražijo akupresurne točke na stopalih. Pomembno je, da masažo izvajate počasi, z enakomerno hitrostjo. Po desetih minutah bodo vaša stopala lažja, izginile pa bodo tudi utrujenost in otekline, če ste jih imeli.

Profimedia

Pazljivo z nohti

Enako kot lase tudi nohte sestavljajo mrtve celice keratinskih vlaken. Njihovo zdravje je neposredno povezano s količino proteinov, mineralov in vitaminov, ki jih v telo vnesemo s prehrano.

Čeprav rastejo počasneje od nohtov na roki, tudi nohti na nogi zahtevajo pazljivo nego. Enkrat tedensko je treba odstraniti kožico z nohtov, jih prirezati in oblikovati.

Za potiskanje kožice z nohtov uporabljajte palčke iz rožnega lesa, ki je dovolj mehak, da nohtov ne poškoduje, in hkrati tudi dovolj trd, da temeljito odstrani tudi najtršo kožico.

Za oblikovanje s pilico veljajo enaka pravila kot pri oblikovanju nohtov na rokah: vedno pilite v eni smeri, da ne bi povzročili lomljenja in cepljenja nohtov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta