Superheroj proti staranju: Vitamin A z obraza briše leta

Urška Kereži
25.02.2020 06:05

Derivati vitamina A, ki se skrivajo za imenom retinoidi, so že leta superheroji med aktivnimi sestavinami proti staranju. Ker pa obstajajo v veliko oblikah, je težko vedeti, katerega uporabiti. Je bolje poskusiti kozmetični retinol ali za recept prositi dermatologa? In ne nazadnje, kako ga vključiti v dnevno nego kože?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Retinol je drugo ime za molekulo vitamina A, ki se šele ob dotiku s kožo in ob delovanju encimov v telesu spremeni v retinojsko kislino, aktivno obliko omenjenega vitamina. Je torej nežnejša variacija, zato deluje počasneje, in je edina, ki jo v serumih in kremah najdemo v izdelkih za nego kože v prosti prodaji, običajno v koncentracijah od 0,1 do 0,5 odstotka.
Ko o retinolu govorijo dermatologi, pa imajo najpogosteje v mislih veliko učinkovitejše oblike vitamina A oziroma kar retinojsko kislino ali tretinoin, čisto obliko retinola, ki v številnih državah, tudi pri nas, z razlogom velja za zdravilo (denimo renova ali retin-A). Poleg aktivne sestavine tretinoin pa obstajata še dve: adapalen in tazaroten. Obe sta sicer največkrat predpisani za zdravljenje aken, a naj bi podobno kot tretinoin pomagali tudi pri glajenju gub.

Zakaj je dober za kožo?

Ne glede na to, ali smo ga izbrali v drogeriji ali z receptom dobili v lekarni, vitamin A vselej deluje kot celični komunikator. To pomeni, da lahko celici "ukaže", naj je videti bolj zdrava, normalna, mlajša, in celo ustvari nove. Takšna komunikacija je še posebno koristna pri poškodbah zaradi sonca, ki povzročijo nezdrave, abnormalne in nefleksibilne kožne celice. Pospešuje torej obnavljanje kože in rešuje vrsto težav - zdravi akne, gladi linije in gube, odpravlja pigmentne madeže, izboljša strukturo kože in njeno čvrstost ter povečuje tvorbo kolagena, zato je močno orožje proti skoraj vsaki težavi na površini kože.

Shutterstock

V drogerijo ali k dermatologu?

Kot rečeno, je vitamin A v vseh oblikah odličen preprečevalec znakov staranja, ravno tako učinkuje pri brisanju že vidnih sledi in ustreza večini tipov kože. Ob izbiri vendarle imejte v mislih naslednja dejstva:
Izdelki na recept so močnejši in delujejo hitreje, medtem ko kozmetični retinol potrebuje čas, toda na dolg rok je učinek enak.
Verjetnost draženja kože je pri tretinoinu večja in včasih hitro ne pojenja. Če je vaša koža že prej slabo prenašala kozmetiko, uporabo odsvetujemo, enako tudi ljudem z luskavico ali atopijskim dermatitisom, saj si lahko poslabšajo bolezenske znake.
Kozmetični retinol načeloma ne draži kože, toda ker se molekule retinola še vedno razbijajo na manjše aktivne učinkovine, da dosežejo učinek tretinoina, je lahko dražeč pri osebah z občutljivo kožo.
Postopna uporaba retinoidov lahko izboljša stanje pri osebah z mastno kožo in rdečico (rozacejo), saj ti okrepijo strukturo kože in zmanjšajo njeno dovzetnost za zunanje dražljaje.
Navsezadnje pa se retinoidi uporabljajo tudi kot pospeševalci prehajanja aktivnih snovi skozi kožo, na primer zdravil za akne ali belilnih snovi, in tako povečajo učinkovitost njihovega delovanja.
Potrebno je veliko eksperimentiranja in potrpljenja, da ugotovite, kako pogosto nanašanje pri vas najbolje deluje. Pri večini je uporaba retinola dva-, trikrat tedensko čisto dovolj, medtem ko je pri drugih stalnica večerne rutine.

Uporaba

Izdelke z retinolom nanašajte na očiščeno kožo, najbolje zvečer, ko se obnavlja. Pri tem upoštevajte pravilo manj je več, običajno zadostuje že velikost zrna graha. Začnite uporabo enkrat ali dvakrat na teden, ko se ga koža navadi, postopoma stopnjujte na tri-, štirikrat tedensko, odvisno od odziva. Če imate suho kožo, ne pozabite na vlažilno kremo, strokovnjaki pa tudi svetujejo, da ob izdelkih z retinolom čez dan v nego obvezno vključite visoko zaščito pred soncem, z zaščitnim faktorjem vsaj 30. Tudi najmočnejše anti-aging sestavine namreč ne bodo učinkovale tako, kot bi morale, če boste pozabili na zaščito pred soncem, saj so ravno te poškodbe tiste, ki naredijo koži največ škode in jo tudi najbolj postarajo.
Ne kombinirajte ga s kislinami, kot so benzoil peroksid, sadne in salicilna kislina, pilingi z zrnci, ker zmanjšujejo učinek in povečujejo možnost draženja kože. Izjemnih rezultatov tudi ne pričakujte takoj, ampak vztrajajte, in po približno treh mesecih boste navdušeni nad svežim videzom. Za najboljše rezultate v nego obvezno vključite še druge izdelke proti staranju, ki vsebujejo odlične sestavine, kot so antioksidanti, ki popravljajo kožne celice, in različne celične komunikatorje, kot je niacinamid. Kljub temu da retinol uživa status superzvezde, je namreč boj proti staranju kompleksen proces in ena sama sestavina ni dovolj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta