Tampon v jogurt: Skrb za zdravo vaginalno floro je ključna

Bonbon Bonbon
20.05.2021 06:00
V ženskem genitalnem traktu živi več kot 100 milijonov mlečnokislinskih bakterij, imenovanih laktobacili (Lactobacillus species). Mlečnokislinske bakterije tvorijo mlečno kislino, ki uravnava vrednost pH v nožnici in jo ohranja pod 4,5. V tako kislem okolju večina drugih vrst bakterij ne more preživeti. Zato je prevlada mlečnokislinskih bakterij, ki ohranjajo uravnoteženo bakterijsko floro, najpomembnejša za dobro vaginalno zdravje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Če se drugi mikroorganizmi, ki so v zdravi nožnični flori prisotni v majhni količini, čezmerno razmnožijo, povzročajo okužbe, srbenje, bolečino, draženje in/ali izcedek neprijetnega vonja. Bakterijsko vnetje in glivična okužba nožnice sta najpogostejši obliki vaginalnih okužb. Če sumite, da imate okužbo, obiščite ginekologa.

Bakterijsko vnetje nožnice

Več kot ena od petih žensk trpi zaradi bakterijskega neravnovesja v obliki bakterijskega vnetja nožnice. Značilni znaki vključujejo sivkast ali rumenkasto bel voden izcedek neprijetnega vonja, ob hudem vnetju se pridružita tudi bolečina in draženje. Lahko se tudi zgodi, da ima ženska bakterijsko vnetje brez simptomov.

Za bakterijsko vnetje je značilno, da normalne mlečnokislinske bakterije v genitalni bakterijski flori nadomestijo druge vrste bakterije, ki so običajno prav tako prisotne, vendar v zelo majhni količini. Ko prevladajo te bolezenske bakterije, zvišajo vrednost pH v nožnici nad 4,5. Ni znano, kaj povzroči bakterijsko vnetje nožnice. Dejavniki, ki lahko k temu prispevajo, so starost, hormonske spremembe, menstrualni ciklus, sintetično spodnje perilo, različni kontraceptivi, pretirana intimna higiena, zamenjava partnerja in nezaščiteni spolni odnosi. Bakterijsko vnetje zdravijo z antibiotiki, vendar se pri skoraj 60 odstotkih zdravljenih žensk vnetje ponovi v nekaj mesecih po zdravljenju.

Profimedia

Glivična okužba nožnice

V genitalnem traktu zdrave ženske domujejo poleg mlečnokislinskih bakterij mnoge vrste mikroorganizmov, na primer glivice kvasovke, vendar jih je zelo malo. Glivična okužba nožnice se zgodi, ko se katera od glivic, najpogosteje candida albicans, čezmerno razmnoži. Najbolj značilna simptoma sta bel, zrnati skuti podoben izcedek in srbenje. Ni povsem znano, zakaj kvasovka povzroči okužbo, vendar imajo pogosteje težave ženske z oslabljenim imunskim sistemom. Drug razlog bi lahko bilo zdravljenje z antibiotiki, ki uničijo tudi mlečnokislinske bakterije, ki sicer prevladujejo v nožničnem okolju. Tudi naravna hormonska nihanja imajo lahko za posledico glivične okužbe in nič nenavadnega ni, da se glivična okužba pojavi tik pred menstruacijo ali med nosečnostjo. Približno 75 odstotkov vseh žensk ima vsaj enkrat v življenju glivično okužbo. Za zdravljenje glivične okužbe uporabljajo antimikotike, vendar se pri 58 odstotkih žensk okužbe ponavljajo, tudi tri- do štirikrat na leto.

Visoka stopnja ponavljajočih se bakterijskih vnetij in glivičnih okužb kaže, da zdravljenje z antibiotiki in antimikotiki ni dovolj. Po vsem svetu so intenzivno raziskovali, kako z uporabo probiotičnih mlečnokislinskih bakterij na naraven način pozitivno vplivati na bakterijsko floro v nožnici. Tako so na Švedskem razvili prve in edine tampone na svetu, ki v jedru vsebujejo telesu lastne probiotične mlečnokislinske bakterije. Probiotične tampone uporabljamo tako kot druge tampone med menstruacijo in ponujajo izvrstno higiensko zaščito, poleg tega pa so vir probiotičnih mlečnokislinskih bakterij.

Kako delujejo probiotični tamponi?

V jedru tampona so probiotične mlečnokislinske bakterije. Ko topla menstrualna tekočina prepoji tampon, se bakterije aktivirajo in potujejo skozi površino tampona na sluznico nožnice, kjer tvorijo mlečno kislino in pripomorejo h krepitvi, vzpostavitvi in ohranjanju zdrave bakterijske flore. Bakterije imajo samoregulacijski mehanizem, zato ni mogoče, da bi se čezmerno razmnožile.

Profimedia

Probiotične tampone lahko uporablja vsaka ženska, prvenstveno pa so namenjeni ženskam, ki trpijo zaradi neravnovesja v nožnični flori. Lahko jih uporabljajo med zdravljenjem z vsemi vrstami antibiotikov ali po njem.

Patentirani probiotični tamponi so sodobna izpeljanka preizkušenega domačega zdravila - pomakanja tamponov v jogurt za zmanjšanje intimnih neprijetnosti. Poleg tega so probiotični tamponi veliko učinkovitejša rešitev kot bakterije iz jogurta, saj so v njih mlečnokislinske bakterije humanega izvora in sodijo med najpogostejše vrste, odkrite v naravni vaginalni flori zdrave ženske.

Skrb za intimno zdravje

Vedno nosite spodnje perilo iz 100-odstotnega bombaža, kolikor je le mogoče, se izogibajte perilu, ki vsebuje lycro in najlon. Nikoli ne nosite "pajkic", ne da bi podnje oblekli bombažne spodnjice.

Nekatere ženske, zlasti tiste, ki uporabljajo oralne kontraceptive, lahko preprečijo neprijetnosti in draženje v intimnem predelu z uporabo vaginalnega lubrikanta med spolnim odnosom.

Glivice so normalni "prebivalci" prebavnega trakta, zato se po opravljeni veliki potrebi vedno brišite od spredaj nazaj, da preprečite prenos glivic v vaginalni predel.

Izogibajte se odišavljenim dodatkom kopelim, prav tako tudi uporabi pudra v vaginalnem predelu. Vaginalno prhanje ni dobra zamisel, saj tako sperete naravno vaginalno zaščitno bakterijsko floro, ki ščiti pred vaginalnimi okužbami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta