Tecite in bodite zdravi. A teka se lotite pravilno, sicer si lahko naredite več škode kot koristi

Bonbon Bonbon
10.08.2022 06:00

Tek ni dober samo za doseganje in ohranjanje telesne teže, temveč za celotno mišičevje, sklepe, srce in krvni obtok. Utrjuje pa tudi kosti in blagodejno vpliva na možgane in živčni sistem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pomembno je, da znamo pravilno teči. Ker je tek šport, s katerim se ljudje najpogosteje ukvarjajo, moramo vedeti, kako se izogniti napakam in poškodbam. Njegova prednost je, da je dostopen širšim množicam, saj zanj potrebujemo samo kakovostne športne copate in udobna oblačila. Pa poglejmo, kako tek vpliva na različne organe in sisteme v našem organizmu.

Mišice

Tek krepi mišice zadnjice, beder in meč.

Kapilare, ki jih po navadi ne izkoristimo dovolj, so med tekom aktivnejše in mišice oskrbujejo s kisikom in krvjo.

Mišične celice med tekom proizvedejo več mitohondrijev, ki so pomembna energetska središča v jedru vsake celice, energijo za delo pa črpajo iz sladkorja. Okrepljene mišice postanejo občutljive na inzulin in sprejmejo več glukoze iz krvi. Tako se zmanjša količina sladkorja v krvi in tudi tveganje za nastanek diabetesa tipa 2.

Krvne žile

Zaradi telesnega napora, ki ga čutimo med tekom, kri teče širše in tako širi krvne žile. Telo reagira z znižanjem krvnega pritiska in zmanjša tveganje za infarkt. Nivo dobrega holesterola (Hdl) se dviga, nivo slabega (Ldl) pa znižuje, zaradi česar se zmanjša tudi tveganje nastanka kardiovaskularnih bolezni. Stalna telovadba zmanjšuje tudi nevarnost nastajanja krvnih strdkov. Prostornina rdečih krvnih zrnc v krvi se veča in izboljšuje prenos kisika do celic v telesu, zaradi česar laže prenašamo napor.

Srce

Srce osebe, ki se redno ukvarja s telovadbo, dela boljše: bije počasneje, pri vsakem udarcu pa po žilah požene več krvi. Če telovadite večkrat tedensko, lahko tveganje za nastanek srčnih bolezni zmanjšate tudi za 35 odstotkov.

Profimedia

Možgani in živčni sistem

Reden tek umirja simpatični živčni sistem (osvobaja ga posledic stresnih aktivnosti) in aktivira parasimpatični živčni sistem (zadolžen za sprostitev).

Tako lahko odpravimo stres, znižamo krvni pritisk in upočasnimo delovanje srca ter zaščitimo srčno-krvožilni sitem. Zmerna telesna aktivnost prispeva tudi k boljšemu razpoloženju in pomaga pri blažitvi lažjih oblik depresije.

Možganska kap in nevrodegenerativne bolezni, kot je Alzheimerjeva, se pri športnikih pojavijo redkeje oz. kasneje kot pri ostalem prebivalstvu.

Maščobne zaloge

Redna telovadba spodbuja izgorevanje maščobnih kislin v organizmu in tako zmanjšuje količino maščobe v telesu.

Ahilova tetiva

Tek poveča gostoto kosti in zmanjša tveganje nastanka osteoporoze.

Pretirana telesna aktivnost pa lahko pri ženskah poruši hormonsko ravnovesje. Kosti lahko oslabijo, tveganje za osteoporozo se poveča (to velja samo za ženske, ki vsak dan telovadijo več ur).

Kolenski sklep

Nekatere raziskave so pokazale, da zmeren tek ščiti kolenski hrustanec pred krušenjem.

Zaradi stalnega trenja pa se lahko površina hrustanca na kolenskem sklepu vname, kar lahko povzroči močno bolečino.

Dolgotrajen tek lahko pri močnejših ljudeh povzroči poškodbe kolenskih sklepov in težave z boki. Pretiran tek lahko prav tako povzroči bolečino v tetivah ob kolenu.

Hrbtenica

Slabo razvite hrbtne in trebušne mišice ter težave s posameznimi vretenci so lahko vzrok za bolečine v hrbtenici, ki se pojavijo med tekom.

Tetive stopala

Kdor vsak dan teče dalj časa, naj bo pozoren na svoja stopala. Lahko se pojavijo boleča kostenitev in deformacije tetive stopala.

Podkolenica

Pri preintenzivni vadbi ali napačni uporabi mišic noge se lahko vnamejo mišice podkolenice.

Ura teka dnevno

Eden od pogojev za zdravo življenje je uravnotežena prehrana. Stroge diete, s katerimi poskušajo mnogi izgubiti odvečne kilograme, zagotovo ne spadajo med uravnoteženo in zdravo prehrano. Po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije je samo telesna aktivnost zdrav način hujšanja.

Da bo vadba učinkovita, morate telovaditi od 45 do 60 minut dnevno. Ker začne telo maščobo izgorevati že po petih minutah vadbe, lahko telovadite tudi dva- ali trikrat na dan po pol ure oziroma 20 minut.

Stroge diete so nevarne in imajo nasproten učinek. Vsi, ki so shujšali s strogimi diet, so kilograme pridobili, takoj ko so se začeli normalno prehranjevati. Vedeti moramo, da se, kadar smo na dieti, upočasni metabolizem oziroma količina energije, ki je potrebujemo za življenje, pri čemer se zmanjšuje mišična masa. Ko končamo dieto, imamo manj mišičnega tkiva, kot smo ga imeli prej, telo pa porabi manj energije. Vsa odvečna hrana se tako nalaga na trebuhu, nogah in zadnjici. Čeprav smo med dieto izgubili nekaj maščobe in mišic, zdaj pridobivamo samo maščobo.

Kako teči?

  1. Zgornji del telesa je poravnan in se malenkost nagiba naprej. Celo stopalo je na tleh, druga noga je pokrčena v kolenu in skoraj pod pravim kotom. Roke so v višini prsi.
  2. Cela teža je na nogi, ki je na tleh, koleno je rahlo pokrčeno. Telo je zravnano, nasprotna roka dvignjene noge gre naprej.
  3. Nogo, na kateri je teža telesa, stegnemo, dvignemo stopalo. Hrbet, roka in leva podlaket so v obliki trikotnika. Težišče je sedaj na zadnji nogi. Meča dvignjene noge so vodoravna. Leva roka gre naprej.
  4. Zadnja noga se pomika naprej, koleno je pokrčeno, leva dlan je v višini prsi. Levi laket se pomika naprej. Podkolenica noge, na kateri je teža, je vzporedna z drugo nogo in začne se nov korak.
Profimedia

Poraba energije

Večina meni, da je tek idealen način za porabo energije. Pogoj je seveda, da tekač nima ortopedskih težav. Tek krepi mišice celega telesa, zaradi česar lahko porabimo veliko kalorij. V uri zmernega teka lahko oseba s približno 70 kilogrami porabi tudi do 600 kalorij. Organizem za svoje nemoteno delovanje ves čas porablja energijo, tudi kadar spimo ali gledamo televizijo. Tako na primer pri več kot polurnem delu za računalnikom porabimo 45 kalorij, pri sesanju v pol ure porabimo 120 kalorij, pri kuhanju pa približno 80.

Staršem otrok s čezmerno težo strokovnjaki svetujejo, naj svoje otroke usmerijo k tistim športom, v katerih večje število kilogramov ni ovira, ampak prednost. Tako bo otrok pri veslanju, judu ali ragbiju pridobil zaupanje vase in si ustvaril pozitivno samopodobo, obenem pa bo izgubil odvečne kilograme in pridobil mišično maso.

Vedeti je treba, da je nemogoče hujšati samo na mestih, kjer imamo preveč maščobe, saj naše telo samo izbere, kje bo izgubilo odvečne kilograme. S telovadbo lahko zmanjšamo samo trebuh, saj je maščoba na trebuhu odgovorna za številne degenerativne bolezni in se je želi telo čim prej znebiti. Ne obupajte. Izberite prave vaje za tisti del telesa, ki ga želite oblikovati in ne pozabite na zlato pravilo - vsak dan telovadite od 45 do 60 minut.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta