Telo vam bo hvaležno za dan brez hrane. Tako enostavno je

Bonbon Bonbon
02.03.2022 06:00

Postenje ni namenjeno izgubljanju odvečnih kilogramov, je pa zagotovo najučinkovitejša, najhitrejša in najcenejša metoda čiščenja organizma, saj iz njega tako odstranimo nakopičene strupe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Svet, v katerem živimo, je preobremenjen s hrano. Ta v nobenem zgodovinskem obdobju človekovega obstoja še ni bila tako lahko dostopna in kalorična kot danes. In hkrati tudi tako predelana, nekvalitetna in povsem drugačna od osnovnih naravnih sestavin, iz katerih naj bi bila izdelana. Kopičenje odpadnih snovi v telesu, ki ga prinašajo slaba kvaliteta hrane, stres in nezdrave življenjske navade, pa povzročijo kopičenje ketonov v krvi oziroma njeno zakisanost in s tem pomanjkanje kisika v celicah. Naši organi so tako preobremenjeni, bakterijske in virusne okužbe pogostejše, z njimi pa verjetnost razvoja lažjih ali celo hujših bolezni, odvisno od splošnega zdravja organizma, skokovito naraste. Zato postaja odločitev za postenje vse bolj smiselna. A to naj ne bo še ena oblika hujšanja, temveč najučinkovitejša, najhitrejša in najcenejša metoda čiščenja organizma. Ena najstarejših zdravilnih preventivnih kur, enostavna in cenovno dostopna vsakomur. Prebavni sistem pa lahko prečistimo in regeneriramo ter v celoti pomladimo, obnovimo in osvežimo organizem že z izključevanjem določene vrste hrane.

Profimedia

Počitek za prebavo

Naš metabolizem je ves čas v pogonu, nikoli ne počiva. Zasluženi odmor mu privoščimo le s postom, med katerim se bo telo počasi znebilo bolnih, poškodovanih in mrtvih celic ter pospešilo izgradnjo novih, zdravih. Oblike postenja so različne in izbor je odvisen od posameznikovega načina življenja, izvedljivosti in dnevnega ritma. Ne glede na izbiro imejte vedno v mislih, da je občasno postenje eno najlažje dosegljivih orodij za izboljšanje zdravja in doseg primerne telesne teže, še posebno, če ste pri tem dosledni.

Vrste postenja

Oblike občasnega postenja so različne. Hrani se lahko za nekaj časa popolnoma odpovemo ali pa njen vnos za dan ali dva v tednu zgolj zmanjšamo. 5:2 na primer pomeni, da pet dni jemo normalno, dva dni pa le nekaj malega. Izberete lahko tudi vsakodnevno postenje po načelu 16:8. To pomeni, da si obroke razporedite med osem ur in nočni post podaljšate na 16 ur; 24-urni post lahko izpeljete tako, da en dan zajtrkujete in pojeste kosilo, naslednji obrok pa naj bo šele kosilo naslednji dan. Tako bo med obrokoma minilo 24 ur, čeprav boste vsak dan jedli in boste praktično preskočili zgolj večerjo in zajtrk.

Veliko pijte

Med postom je nujno, da veliko pijete, vsaj dva do tri litre čiste vode, ki je pomemben člen v detoksikaciji. Telo odraslega je namreč v kar 72 odstotkih sestavljeno iz vode, ki jo najdemo v vsaki celici in medcelični tekočini. Tudi kri denimo pretežno sestavlja voda, prevladuje še v mišicah, pljučih in možganih, telo jo potrebuje za reguliranje telesne temperature in za prenos mikrohranil v vsak delček organizma. Voda iz telesa prav tako odstrani strupe, ščiti sklepe in organe.

Mini post

Izberite si dela prost dan in pijte samo vodo. Če vam je prenaporno, lahko izberete sveže sokove, ki jih naredite sami, ali sadje. Tekočine popijte veliko več kot običajno, saj boste razstrupljanje, še posebno prebavil, tako pospešili in preprečili izsušitev kože. Dan izkoristite predvsem za počitek in sprehode v naravi. Ker sta srce in krvni obtok manj obremenjena, se boste hitro napolnili s kisikom. Če se vam bo zgodilo, da brez hrane vendarle ne boste zdržali, mini post opravite tako, kot je bilo opisano zgoraj - od kosila do kosila.

Metoda 5:2

Pri tej izbiri ste se odločili za dva dneva v tednu, ko boste vnos hrane močno omejili. Ne priporočamo, da ju izpeljete zaporedoma, bolje je s premorom, recimo v ponedeljek in četrtek. Morda vam bo lažje tudi, če boste v službi, in ne čez vikend, ko kuhate za vso družino.

Od kosila do kosila

To je najenostavnejša oblika postenja, ki ne zahteva posebne vnaprejšnje priprave, ne fizične ne psihološke. Preprosto izberemo dan in po kosilu prenehamo jesti do naslednjega kosila. Recimo od ponedeljkovega kosila ob 14. uri dan nadaljujete zgolj ob navadni vodi in zeliščnih čajih ter tako vse do torkovega kosila. Če si brez kave jutra vendarle ne znate zamisliti, jo popijte, brez mleka seveda. Na ta način se lahko postite celo dvakrat tedensko.

Profimedia

Blagodejni citrusi

Citrusi, pomaranče, grenivke in limone, prispevajo k alkalizaciji in čiščenju organizma, kadar jih pojemo ali iz njih iztisnemo sok. Malo mlačne vode s sokom polovice limone pomaga k vzpostavljanju pH-ravnotežja v želodcu, limona pred obrokom pa pospeši delovanje metabolizma in pripomore pri vzdrževanju vitke postave. Sveža grenivka je še zlasti bogata s salicilno kislino, ki iz sklepov odstranjuje nakopičene kalcijeve kristale in tako blaži bolečine.

"Tuširanje" z jabolčnim sokom

Med postom lahko pijete naravne, sveže sadne sokove. Najboljša izbira je jabolčni sok, saj deluje na organizem kot osvežilna prha. Jabolka namreč vsebujejo veliko pektina, ki iz organizma odnaša vodo in strupe, zato nekateri strokovnjaki celo svetujejo celodnevno postenje z domačim jabolčnim sokom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta