(VIDEO) Shirana do kosti: Najbolj vitki vplivnici na svetu očitajo, da med mladimi promovira smrtonosne motnje hranjenja

D.Ži
09.09.2023 09:35

Negativni kometnarji na družbenih profilih Eugenie Cooney kar dežujejo, ona pa pleše in snema naprej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Internet je platforma, ki nam ponuja neskončne možnosti izražanja, vendar nekateri uporabniki sprožajo več skrbi kot občudovanja. Eugenia Cooney, znana kot "najbolj vitka youtuberka", je postala ena najbolj kontroverznih osebnosti na tem ponudniku video vsebin. Toda zakaj je njena prisotnost tako škodljiva za javnost?

Cooney, ki ima več sto tisoč sledilcev, redno objavlja videe, ki prikazujejo njen izjemno vitek videz. Številni strokovnjaki in kritiki trdijo, da lahko njene vsebine sprožijo nevarne trende med mladimi, predvsem ko gre za motnje hranjenja.

Medtem ko jo nekateri branijo in trdijo, da preprosto postavlja svoje življenje na ogled, drugi opozarjajo na morebitne posledice. Mladi so še posebej občutljivi na vpliv družbenih omrežij in prikaz tako ekstremnega fizičnega stanja lahko sproži poskuse posnemanja ali razvijanja nerealnih lepotnih standardov, piše Index.

Javnost je izrazila zaskrbljenost, da Cooney morda nehote spodbuja anoreksijo ali druge motnje hranjenja. Ta bolezen je resna in je lahko usodna, spodbujanje takšnega pojava pa je lahko nevarno za tiste, ki so že tako nagnjeni k motnjam hranjenja.

Strokovnjaki pozivajo starše, naj spremljajo aktivnosti svojih otrok na spletu in se z njimi pogovarjajo o standardih zdrave lepote. Medtem mnogi upajo, da bodo platforme, kot je YouTube, prepoznale potencialno nevarnost in sprejele ukrepe za zaščito svojih uporabnikov.

A tudi tu se postavlja vprašanje svobode izražanja. Ali bi morali debelim ljudem prepovedati objavljanje vsebin, kjer uživajo nenormalne količine hrane, t.i mukbang videi.

So ustvarjalci odgovorni za psihično in fizično zdravje svojih sledilcev ali so odgovorni tisti, ki uživajo tovrstne vsebine? To so kontroverzna vprašanja, ki se bodo nenehno pojavljala, ko gre za tovrstne vsebine in bodo še naprej polarizirala mnenja občinstva, piše Index.hr. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta