Novi trendi generacije Z: Ženske zanimajo samo še moški, ki so prestali vazektomijo

D.Ži
04.09.2023 10:07

Priljubljena spletna vplivnica je razkrila, da na zmenke hodi le še z moškimi, ki ne morejo imeti otrok. Tudi vse več mlajših moških na spletu razglaša, da so prestali ta poseg.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ženske generacije Z iščejo visoke, čedne in lepo ostrižene moške, a v prvi vrsti ne razmišljajo o laseh. Na aplikacijah za zmenke, kot sta Tinder in Hinge list, Quinn Finite, 25-letna spletna vplivnica, išče fanta z nečim posebnim. Išče moškega, ki je prestal vazektomijo.

"Obožujem moške, ki so se odločili za vazektomijo," je kanadska vplivnica povedala za NY Post. "Jaz jim rečem 'vasekt-sladkarije'." Oktobra 2020 si je obljubila, da bo hodila samo še z moškimi, ki so prestali kirurški poseg, po katerem ne morejo več spočeti otroka.

Vazektomija je oblika moške kontracepcije. Gre za medicinski poseg, pri katerem prevežejo semenovode in tako zaprejo izhod semenčic iz mod. 

Vplivnica je svojo željo razkrila na družbenih omrežjih, kjer je zbrala več kot 368.000 sledilcev, ob tem pa opozorila, da fantje, ki niso šli pod nož, pri njej nimajo nikakršnih možnosti. Pravi, da je njen cilj zmanjšati svetovno populacijo.

"Ne nameravam imeti otrok," je pojasnila Finite. "Nikoli me to niti ni privlačilo. Zahvaljujoč vazektomiji ne bom imel ničesar." Sodeč po komentarjih veliko njenih vrstnikov in vrstnic, torej milenijci in pripadniki generacije Z, s tem sploh nimajo težav. 

Profimedia

Urolog Alex Shteynshlyuger iz New Yorka je dejal, da se je povpraševanje po vazektomiji pri mlajših moških v njegovi ordinaciji v Midtownu povečalo za več kot 500 odstotkov. In nenadno povečanje povpraševanja se tu ni ustavilo.

Pravzaprav je študija trendov vazektomije iz junija 2023, ki so jo izvedli raziskovalci na Univerzi v Chicagu, pokazala, da je povečanje zanimanja najbolj izrazito med moškimi brez otrok, moškimi s partnerkami, starejšimi od 35 let, samskimi moškimi in moškimi, starimi od 18 do 24 let. 

Študija iz februarja 2023, ki so jo vodili raziskovalci na Urološkem in ledvičnem inštitutu klinike Cleveland, je pokazala, da so moški, mlajši od 30 let, in moški brez otrok precej pogosteje zaprosili za posvet o vazektomiji.

Analitiki so porast zanimanja pripisali odločitvi vrhovnega sodišča ZDA iz junija 2022, ki je razveljavilo primer Roe proti Wadu – zvezno sodbo, ki je nekoč ščitila pravice do splava.

"Znatno se je povečalo število moških brez otrok, ki so se po razsodbi odločili za vazektomijo," piše v študiji. "Domnevamo, da samski moški in moški v partnerstvu, ki so se odločili, da ne bodo imeli nadaljnjih potomcev, čutijo potrebo, da vzamejo reproduktivno avtonomijo v svoje roke."

Takoj po razsodbi je poročilo spletnega mesta Innerbody Research zabeležilo 99-odstotno povečanje števila dnevnih internetnih iskanj vazektomije. Podatki kažejo, da so se iskanja, "ali je vazektomija povratna" in "koliko stane vazektomija", povečala za 250 odstotkov.

Profimedia

Drzni hipsterji so na družbenih omrežjih začeli celo deliti posnetke svojih posegov. Tiskovni predstavnik Tinderja je za The New York Times povedal, da so se omembe pojma "vazektomija" na profilih za zmenke leta 2022 več kot petkrat povečale v primerjavi z letom 2021.

Ženske, kot so Quinn Finite, ne bi mogle biti bolj zadovoljne. "Najprej sem mislila, da bom zaradi svoje odločitve imela veliko manj izbire pri iskanju moških za zmenke. Je pa veliko samskih fantov, ki se ne zmenijo za moje preference," je razkrila.

Cheyanne Rollins, še ena vplivnica, ki je junija 2022 uvedla pravilo "upoštevam samo moške z vazektomijo", pravi, da je to pogoj, ki si ga je postavila zaradi lastnega zdravja.

"Ni pošteno, da morajo ženske prestati toliko, da preprečijo nosečnost, saj ima kontracepcija toliko negativnih stranskih učinkov. Ko sem jemala tabletke, sem dobila cisto na dojki in se zelo zredila. Vazektomija je samo preprost rez, nič drugega," pravi.

In ona, tako kot Finita, verjame, da poseg naredi moške bolj seksi. "Moški z rezom je zelo privlačen," poudarja Rollins. "Prevzame odgovornost in ne spočne otroka nepremišljeno - to je zelo privlačno," dodaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta