Vsestranska moč gline: Odlikuje jo to, da deluje tam, kjer je bolezen

D.Ži
06.06.2022 06:00

Zdravilno moč gline so poznali že od nekdaj. Egipčani so jo uporabljali za mumifikacijo umrlih. Z njo so premazali mrtve, ker je uničevala škodljive snovi in varovala tkivo pred razpadanjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

 V stari Grčiji so za zdravljenje zlomov uporabljali obveze, prepojene z glinastim blatom. Znani duhovnik iz prve polovice 19. stoletja Sebastian Kneipp jo je začel uporabljati kot naravno zdravilo in se z njo uspešno boril proti tuberkulozi, za katero je zbolel.

Glina ima širok spekter delovanja pri različnih oblikah zdravstvenih težav. S pravilno uporabo deluje protivnetno, antiseptično in protiinfekcijsko, spodbuja obnavljanje zdravih celic ter čisti telo. Odlikuje jo to, da deluje selektivno, tam, kjer je bolezen. Uporabljamo jo lahko pri glavobolih, zobobolih, revmatskih obolenjih, kožnih boleznih, bolečinah v križu in išiasu, visokem krvnem pritisku ... Ker glina vsrka vase smrdljive in škodljive snovi, jo po uporabi vedno odvržemo, saj so lahko v njej nakopičene snovi telesu neprijazne. Po besedah magistra farmacije Jožeta Kukmana zdravilna moč gline pride še posebno do izraza v času rehabilitacije po zakompliciranih zlomih, izvinih, izpahih ali oteklinah, vnetjih prebavnega trakta.

Obkladki, mazilo, prah

Z glino se lahko zdravimo na več načinov. Izbiramo lahko med glinenimi obkladki, mazilom ali prahom. Najbolj pogosta in enostavna je uporaba glinenih obkladkov. Njihovo debelino oblikujemo po želji, a naj bo ta najmanj pol centimetra in tja do pet centimetrov. Bolan človek si želi čimprejšnjega okrevanja. Vendar opisani, naravni način odpravljanja zdravstvenih težav zahteva čas in še enkrat čas, zato sprva z nanosom gline ne pretiravamo. Farmacevt svetuje, naj na začetku na obolelo mesto položimo tanjši obkladek, da se telo nanj privadi, nato pa preidemo na debelejše obloge.

Profimedia

Glineno oblogo pustimo najmanj dve uri, še bolj priporočljivo pa je štiri ure. Ko vnetje ni zelo hudo oziroma bolečina ni močna, namestimo glino na telo zvečer in jo pustimo delovati čez noč. Če pa se lotimo zdravljenja zagnojene rane, oblogo menjamo vsako uro. Kadar se rana ne gnoji več, lahko pustimo oblogo do ure in pol.

Kdaj je glina opravila svoje delo, opazimo kmalu. Glina se namreč segreje, poleg tega pa se postopoma suši, in ko izgubi vso moč, odpade. Tri ali več centimetrov debela obloga se posuši na spodnjem delu ob koži. Slednjo po odstranitvi obloge namažemo z olivnim oljem ali hranilno kremo.

Nemalokrat se zgodi, da se telo na tovrstni naravni način zdravljenja odzove z negativno reakcijo. Telesna temperatura se lahko poviša, pojavijo se močnejše bolečine, kot so bile. Pri gnojnih ranah se stanje poslabša. A strah je odveč. Taka reakcija je namreč pri prvem obkladku nekaj povsem običajnega in je samo znak, da je glina začela delovati in da je bila težava precej zakoreninjena.

Tudi pijemo jo lahko

Glino lahko uživamo tudi v prahu, kadar si želimo telo očistiti, še posebno v pomladanskem času, ko smo si nabrali odvečne kilograme. Uživanje gline je tudi priporočljivo, če smo podvrženi vnetjem. Kukman svetuje, naj si v dva decilitra vode primešamo kavno žličko gline. Mešanico pripravimo zvečer in pustimo stati čez noč. Napitek, ki nima posebnega okusa, spijemo zjutraj na tešče. Kura pitja gline naj traja tri tedne. Potem naredimo sedem dni premora in po potrebi nadaljujemo. Kadar nas muči driska, lahko glino pijemo večkrat na dan. Gline ne uživamo, če jemljemo antibiotike ali druga zdravila, saj lahko absorbira še njihove učinke.

Čeprav mešanica na pogled ni privlačna, naj nas to ne odvrne. Sogovornik za učinkovito izboljšanje zdravstvenega stanja svetuje, da organ okrepimo z obkladki in pitjem posebnega čaja. Če na primer želimo očistiti jetra, pijemo poleg gline še čaj za okrepitev jeter, ki je narejen med drugim iz kopriv in rmana.

Profimedia

Za odpravo zdravstvenih težav z glino je pomembna vztrajnost. Četudi izboljšanje ne bo takoj vidno, ne obupajmo, kajti učinki se lahko pojavijo šele po tretjem poskusu. Pri vnetjih bomo z vztrajnostjo po besedah Kukmana dosegli celo trajno ozdravitev. Medtem ko pri revmatskih obolenjih, obrabljenih sklepih tega čudeža ne moremo pričakovati.

Kljub temu da ima glina pozitivne lastnosti, pomaga pri milejših zdravstvenih težavah in nikakor ni rešiteljica pri resnih obolenjih, kakršno je na primer rakavo obolenje. Zato se je treba, ko zbolimo, brez obotavljanja odpraviti k zdravniku.

Priprava gline v prahu za obkladke

Glino v prahu pripravimo tako, da jo stresemo v lončeno posodo in dodamo okisano vodo (v razmerju polovica jabolčnega kisa in polovice vode) ter oblikujemo maso, podobno testu za kruh. Nato glino oblikujemo v hlebčke, debele pol centimetra, in jih položimo na obolelo mesto. Obkladke pustimo delovati nekaj ur ali čez noč, odvisno od primera.

Pri revmatičnih težavah in obolenju prebavil pomagajo topli obkladki. Pri oteklinah, poškodbah, migrenskih glavobolih, krčnih žilah pa hladni obkladki.

Kure z glino ne prekinjamo

Glina ima močan drenažni učinek, saj pritegne k sebi slabe snovi iz telesa. Zato zdravljenja ne prekinemo, tudi začasno ne, ker je glina izjemno aktiven dejavnik in izzove procese, ki se verižno sproščajo po vsem telesu. Če nismo prepričani, ali bomo kuro z glino pripeljali do konca zdravljenja, potem je bolje, da sploh ne pričnemo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta