Vsi govorijo o pomlajevanju z njo. A kaj hialuronska kislina sploh je?

Bonbon Bonbon
02.07.2021 08:55
Zgladiti, zapolniti, učvrstiti - to je cilj večine žensk, ki na obrazu začnejo opažati znake staranja. Zato nikar ne pozabite na pomoč s hialuronsko kislino (krajše hialuron), ki je pomembna sestavina za človeško telo in se uporablja v različne namene, v zadnjem času zelo veliko tudi v kozmetiki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Obstaja več oblik hialurona oziroma je pomembna molekularna teža, s katero so povezani prehajanje sestavine v globlje plasti kože in tudi učinki. Nizkomolekularni hialuron ima zaradi prehajanja globlje v kožo odlične učinke na zdrav in pomlajen videz. Hialuronska kislina, znana tudi pod imenom Hyaluronic Acid (Sodium Hyaluronate) je makromolekula mukopolisaharida, ki nase veže vodo in velja za naravno vlažilno sestavino kože. Nahaja se v medceličnem prostoru tkiva povsod v našem telesu. Kar 50 odstotkov vsega hialurona je v koži in podkožju. Nase veže elastin in kolagen ter ju oskrbuje z zadostno količino vode za njuno tvorbo, s tem pa ohranja kožo mladostno napeto, prožno in zdravo, brez kožnih težav. Učinkovitost hialurona temelji na tem, da veže 1000-krat več vode, kot je njegova lastna teža. Ena mikromolekula veže 10.000 atomov vode. Sončenje kožo izsuši in pospeši proces staranja, zato je zaradi hidratacijske sposobnosti hialuron v obliki seruma odlična priprava na sonce.

Profimedia

Največ hialurona je pri dojenčkih, z leti pa se količina zmanjšuje, tako da ga je po 60. letu le še deset odstotkov. Ker z leti počasneje nastaja, ga je priporočljivo v kožo dodajati. Vendar ne kakršnegakoli, saj koža ne more sprejeti velikih molekul, ki ne prodirajo do globljih, zarodnih plasti. Zato kožo negujemo z mikronizirano molekularno strukturo, da lahko prodre skozi povrhnjico.

Hialuron je torej sestavni del kože, produkt celic veznega tkiva v spodnjem sloju kože. Ker je s staranjem v koži prisotne vedno manj hialuronske kisline, je koža vedno bolj suha in nagubana. Podlage pred nanosom kreme nove generacije, ki vsebujejo hialuron, lahko ustvarijo odličen učinek liftinga in so idealne za polnjenje gub zato, ker hialuronska kislina v veznem tkivu kože deluje kot goba - veže vodo, proteine in mukopolisaharide, povečuje elastičnost in čvrstost kože in globinsko vrača vlago z dolgotrajnim učinkom.

Hialuron lahko uporabljamo doma, še večje učinke pa dosežemo pri profesionalnih storitvah v kozmetičnih centrih, kjer ga v kožo vnašajo z laserjem. Ker je občutljiv na toploto, je primerna uporaba infrardečega hladnega laserja.

Profimedia

Zaradi svoje izjemnosti daje hialuron izredne rezultate pri težavah, kot so suha koža brez prožnosti, pordela koža, koža z gubami, povešene veke in podočnjaki, ohlapna koža, akne in mozolji, manjše brazgotine.

Hialuron v izdelkih za uporabo na domu (predvsem v obliki seruma kot podlage pred nanosom kreme) kožo vsakodnevno globinsko vlaži, pospeši naravno sintezo kolagena in elastina, zadrži obilo vlage in poveča volumen kože za polnost in čvrstost obraza, vratu in dekolteja. Uporabljamo ga tako, da na očiščen obraz najprej nanesemo serum, nato vlažimo z vlažnimi prsti zaradi vezave vode, nego pa nadaljujemo z drugimi podlagami, ki jih uporabljamo pred kremo. Na koncu nanesemo še kremo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta