Za kožo iz domače lekarne: Na vašem vrtu raste elisir mladosti, samo nabrati ga morate

Bonbon Bonbon
26.07.2022 06:00

V tem času na zelenjavnih vrtovih rastejo kumarice, na cvetličnih gredicah pa cveti živo rumeni ognjič. Prva naravna rešitev je tu: na obraz si položimo rezine kumaric in ga s tem osvežimo, namažemo pa si ga z ognjičevim oljem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Tako je, to sta sezonski rastlini, ki naši koži zelo dobro deneta. Tudi zvečer, ko vas bolijo oči od računalniškega zaslona, ali zjutraj, ko se zbudite s tako imenovanimi vrečkami pod očmi, si kar narežite rezine svežih kumaric in si jih položite na očesne jamice. Kmalu vam bo odleglo, vaša koža bo sveža in navlažena.

Ognjič pa je tiste vrste rastline, katere cvetne lističe lahko natrgate v stekleničko olivnega olja, pustite nekaj dni, da se izločijo zdravilne učinkovine, in si potem mirno mažete kožo, še posebno po sončenju, odrgnine, ranice, suhe ustnice, razpokane dlani, suho kožo na komolcih in petah. V lekarni pa boste dobili ognjičevo mazilo v majhni tubi, ravno tako zdravilno, le bolj skoncentrirano.

Doma pripravljena olja

Mandljevo olje je znano že od nekdaj, saj daje koži prožnost, jo hrani in zdravi. Dojenčke mažemo z mandljevim oljem po kopelih ali ko imajo vneto ritko. Predvsem je koristno za suho kožo. Enako učinkuje citronovo olje ali emulzija.

Za sončenje zlahka sami izdelamo olje, nas opozarja Maurice Messegue, znani francoski zeliščar, ki 100-odstotno prisega na naravo. Iz tri četrt čistega oljčnega olja, 10 kapljic jodove tinkture in soka ene limone. Pred uporabo ga moramo dobro premešati. Oljčno olje, vsestransko zdravo, kožo hrani, ker ima obilo vitaminov, privlači sončne žarke, jod in limona pa preprečujeta opekline. Ta preprosti pripravek da lepo rjavo barvo in mehko, prožno kožo.

Profimedia

Čez poletje, ko se boste sprehajali po gorskih travnikih, si lahko naberete rumene šentjanževke (pazite, da ne izrujete korenin). Cvetove boste posušili v polsenci ali pa sveže natlačili v četrtlitrski kozarec in čez prelili oljčno olje. To mešanico boste na sončni legi pokrito pustili toliko časa, dokler olje ne bo postalo rdečkaste barve (približno en mesec). Nato precedite v manjše temne stekleničke in si jo vtrite vsakič, ko imate težave s kožo. Deluje podobno kot ognjič: celi in zdravi.

Kleopatrine kopeli

V vseh časih so ženske skrbele za lepoto telesa, posebno tiste bolj premožne. Popeja Sabina, druga Neronova žena, se je recimo kopala v oslovskem mleku, ki izredno mehča kožo. Kleopatra pa je baje svojim kopelim dodajala mleko, med in mandljevo olje. Naše babice so dajale v kopalno kad vrečko otrobov, potem pa so se natrle z rožnim kisom (100 gramov rdečih cvetov vrtnic so 15 dni namakale v litru belega kisa), za losjon pa so izdelovale tudi kis iz sivkinih, limoninih in metinih cvetov.

Za sproščujočo kopel in lepo, gladko kožo še danes marsikdo v kad vlije prevretek iz bršljana. Enako delujejo listi artičoke, koprive, kamilični povretek. In še: bršljanov kašasti obkladek (ovitega v tanko tkanino položimo na stegna za več ur) je odlično sredstvo proti celulitisu, po tem pa si naše nič kaj estetske vozličaste predele stegen in zadnjice zmasiramo z navadnim cimetovim mazilom.

Obraz je naš izkaz

Seveda! Le kje drugje se bolj poznajo leta, utrujenost, skrbi in bolezni kot na našem obrazu. In ženske (pa tudi moški) si ga poskušajo z vsemi sredstvi polepšati. Danes sicer ljudje z lepotno kirurgijo odpravljajo "napake" narave, a kaj ko ji vsak ne zaupa in vsak nima denarja zanjo. Prav tako za drage kreme, ki jih je na tržišču od milijonov proizvajalcev. Velik trend so kreme iz naravnih sestavin. A zavedajmo se, da moramo za kožo skrbeti tudi od znotraj: redno in dovolj spimo, izogibajmo se poživilom, kot so kava, alkohol in tobak, pijmo veliko zeliščnih čajev in sadno-zelenjavnih sokov, ki čistijo jetra (sok iz kreše, peteršilja, zelene, korenja, kumar ter čaji iz repinca, mačeh, divje cikorije, grenko-sladkega razhudnika), zapisuje francoski zeliščar.

Če je koža na obrazu mastna, si lahko pripravite losjon iz orehovih listov, ki jih zrezane kuhate 30 minut v dveh decilitrih destilirane vode. S precejeno in ohlajeno tekočino si zvečer s kosmom vate očistimo kožo. Tudi jogurtova maska je primerna. Nekaj žlic jogurta iz polnomastnega ali polmastnega mleka razmažemo po obrazu, naj se posuši, nato izmijemo z mlekom ter očistimo obraz z vodo. In pozor! Ni nujno, da jedke obrazne vode koristijo mastni koži. Zmota! Naša koža jih bo sprejemala kot napad in odgovorila s povečanim izločanjem maščobe.

Profimedia

Tisti, ki trpijo zaradi suhe kože, pa naj si pomagajo z masko iz smetane in medu (v razmerju dve proti ena), v katero so vmešani pšenični kalčki. Deluje naj 15 minut, najbolje zvečer. Ob tem pa še pazimo, da se ne izpostavljamo preveč soncu, po prhanju se izdatno mažimo z vlažilnimi kremami, uporabljajmo manj mila in kopalnih dodatkov.

Gube, gube, naše pogube! Ah, ja. Že kmalu po tridesetem letu se začno pojavljati in so vse bolj trdovratne. Preizkušena samopomoč je veliko vitamina C, ki ga zaužijemo ali si ga na gube nanašamo v posebnih pripravkih, ki jih je najbolje kupiti. Ta vitamin povečuje proizvodnjo pomembnega kolagena. Dobra je tudi krema iz čebeljega voska - 10 gramov tega razpustimo v loncu, primešamo tri jedilne žlice medu, ohladimo in nanesemo na kožo. Ali pa maska z vitaminom E: zmešamo en rumenjak z dvema jedilnima žlicama olja iz pšeničnih kalčkov, v tanki plasti nanesemo na obraz in vrat, naj deluje pol ure, nato izmijemo z vodo. Nekateri na vso moč hvalijo masko iz naribanega krompirja, ki daje koži vlago in zmanjšuje gube. Če pa bi radi imeli rožnato kožo kot vrtnica ali kot lilija belo, potem sezite po teh dveh cvetlicah, lističe kuhajte četrt ure v skodelici vode in si z ohlajenim losjonom umijte obraz. In predvsem ne pozabimo, da si čez noč res ne moremo pomladiti in polepšati kože, za katero nismo skrbeli več let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta