Zgolj limona v čaju ne zadostuje: To so znaki, da vašemu telesu primanjkuje vitamina C

Bonbon Bonbon
01.12.2021 06:00

Bitka za vitamine. Kakovosten prehranski dodatek s tehnologijo postopnega sproščanja je ključnega pomena, a preberite deklaracijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ni dvoma, da je vitamin C najbolj znan in najbolj povezan z obdobjem, ko je naša odpornost še posebej na preizkušnji. Že mame in babice so nam, ko sta nas položila prehlad ali gripa, v ohlajen čaj stiskale limone. A zgolj limona za zagotavljanje trdnega zdravja ne bo zadostovala. Čeprav ga najpogosteje povezujemo s prehladi, pa ima vitamin C v našem telesu širšo in pomembnejšo vlogo. V najbolj primerni obliki ga ni tako enostavno zaužiti, saj je hrana danes pogosto, vsaj kar se hranil in vitaminov tiče, osiromašena.

Dolg transport hrane uničuje vitamin C

Vitamin C ima pri imunosti posebno mesto. Kadar v telo vdre tujek ali se ob stresu aktivirata nadledvična žleza in hipotalamus, potrebe po vitaminu C močno narastejo. Njegovo pomanjkanje se kaže z razdražljivostjo, utrujenostjo, človek postane šibak in depresiven. Pojavijo se tudi bolečine pri gibanju in izguba teka, kosti postanejo krhke, dlesni lahko začnejo krvaveti.

Profimedia

Ali veste, da ga telo ne more samo proizvajati? Zato ga moramo vnašati s hrano, ob tem pa ne smemo pozabiti, da ga uničujejo dolge transportne poti sadja in zelenjave, predelava hrane in kuhanje. Povečane potrebe po vitaminu C imajo ljudje z akutnimi okužbami, starejši od 65 let, kadilci in alkoholiki, ljudje pod stresom, sladkorni bolniki in ljudje po operacijah, ljudje na urbanih območjih z veliko industrije, rakavi bolniki po končanem zdravljenju, ženske, ki uporabljajo kontracepcijo ali hormonsko nadomestno terapijo.

Raziskave potrjujejo, da je med okužbo pomembno zagotoviti dovolj vitamina C, in ker se hitro izloča iz telesa, ga je treba za uspešno zmanjšanje simptomov uživati v krajših časovnih intervalih. Ob prvih znakih prehlada bi morali takoj začeti jemati en gram vitamina C, nato pa še naslednjih šest ur vzeti po en gram na uro.

Titanov dioksid je potencialno kancerogen

Tehnologija postopnega sproščanja je ključna, saj lahko telo naenkrat absorbira le majhno količino vitamina C. Počasi, a zanesljivo se poslavljamo od titanovega dioksida, ki ga prepogosto najdemo v prehranskih dodatkih z vitaminom C, saj naj bi bil po mnenju stroke potencialno kancerogen, v nekaterih državah so njegovo uporabo že prepovedali.

Profimedia

Poleg pomembne vloge pri imunosti vitamin C povečuje tudi absorpcijo železa in je potreben za celjenje ran in opeklin. Kot antioksidant pomaga pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, ki nastaja tako pri presnovi hrane kot pri okužbi ali poškodbi tkiva. Sodeluje pri nastajanju kolagena, veziva, ki daje strukturo vsem tkivom in celicam, ter tako krepi kožo, kite, hrustanec, kosti, arterije in vene. Cink in vitamin C delujeta sinergično, saj imata oba vlogo pri delovanju imunskega sistema in pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Vitamin C je pomemben tudi pri delovanju imunskega sistema med intenzivno telesno dejavnostjo in po njej.

Profimedia

Pod črto vitamin C torej sodeluje pri delovanju imunskega sistema, nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob ter pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Pomembno prispeva tudi k sproščanju energije pri presnovi, delovanju živčnega sistema, normalnemu psihološkemu delovanju, zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter obnovi reducirane oblike vitamina E. Vitamin C povečuje absorpcijo železa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta