Bolnišnica Celje: Direktorica Margareta Guček Zakošek izvoljena nezakonito

Gordana Possnig Gordana Possnig
08.10.2020 11:25

Višje ljubljansko delovno sodišče je potrdilo sodbo celjskega delovnega sodišča, da bi moral o kandidatu za poslovnega direktorja odločati svet zavoda in ne razpisna komisija, ker je ta izpolnjeval pogoje za to delovno mesto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Politično kadrovanje vodstva celjske bolnišnice v primeru poslovne direktorice mag. Margarete Guček Zakošek je bilo po mnenju sodišča nezakonito 
Arhiv Sbc
Margareta Guček Zakošek 
Gordana Possnig

Politično kadrovanje in nastavljanje kandidatke SMC mag. Margarete Guček Zakošek (letos je bilo njeno ime v času epidemije zaradi nabave ventilatorjev za covid bolnike in zaradi izplačila 100 dodatkov na plačo kar nekajkrat v središču medijskega poročanja) na mesto poslovne direktorice celjske bolnišnice na seji sveta zavoda 5. februarja 2018 je dočakalo tudi pravnomočno odločitev delovnega sodišča. Višje delovno sodišče je pred dnevi potrdilo februarsko sodbo celjskega delovnega sodišče, ki je tedaj odločilo, da dr. Branko Gabrovec izpolnjuje pogoj petih let delovnih izkušenj za mesto poslovnega direktorja celjske bolnišnice. Iz seznama kandidatov ga je namreč izločila že razpisna komisija, kar pa ne bi smela storiti, ampak bi morali o tem odločati člani sveta zavoda. Višje delovno sodišče je sedaj zavrnilo pritožbo bolnišnice na prvostopenjsko sodbo in odločilo, da je bila izvolitev Guček Zakoškove nezakonita. Svet zavoda bolnišnice mora sedaj na nujni seji imenovati v. d. direktorja, ker z včerajšnjim dnem, ko so vpletene strani prejele pravnomočno sodbo sodišča, bolnišnica nima več zakonitega zastopnika. Ob tem velja dodati, da je šlo za vnovično sojenje na delovnem sodišču. Prvič je delovno sodišče delno odločilo v prid Gabrovca, da bi moral o njegovi izobrazbi odločati svet zavoda, ne pa člani razpisne komisije. A so ob tem še razpisali, da mora delovno sodišče v Celju še odločiti, ali je imel Gabrovec potrebnih pet let delovnih vodstvenih izkušenj za to delovno mesto. In to je februarja odločilo, da jih ima. Bolnišnica se je na sodbo pritožila, a neuspešno. Ljubljanski višji sodniki so sedaj pravnomočno potrdili, da je bila izvolitev Guček Zakoškove nezakonita.

Gabrovec je že pred letom in pol na prvem sojenju dokazal, da bi morali o tem, ali je izpolnjeval pogoje, odločati člani sveta zavoda in ne razpisna komisija sveta zavoda, kot se je tedaj zgodilo. A so višji sodniki po pritožbi bolnišnice tedaj menili, da to sicer drži, a bi bila absolutna kršitev odločitve sveta zavoda le, če bi Gabrovec hkrati izpolnjeval vse v razpisu zahtevane pogoje za mesto poslovnega direktorja. In to mu je sedaj na ponovnem sojenju pravnomočno tudi uspelo dokazati.

Odzive na pravnomočno izgubljeno tožbo smo poiskali tudi v celjski bolnišnici. V odgovoru so nam zapisali, da so prejeli sodbo Višjega delovnega in socialnega sodišča, s katero je bila njihova pritožba zavrnjena in potrjena sodba prvostopnega sodišča, ki je ugotovilo, da je sklep Sveta zavoda Splošne bolnišnice Celje o imenovanju mag. Margarete Guček Zakošek za direktorico nezakonit in se razveljavi. "S prejeto sodbo smo seznanili vse člane Sveta zavoda SB Celje, ki so pristojni za izvajanje nadaljnjih postopkov in ukrepov. Direktorica ima veljavno pogodbo o zaposlitvi, Svet zavoda pa je pristojen za odpravo nezakonitosti sklepa, ki je osnova za imenovanje direktorja," so že zapisali v odzivu na odločitev sodišča v tretji največji bolnišnici pri nas. Neuradno naj bi se člani sveta zavoda na seji sestali jutri popoldan.

Dr. Branko Gabrovec 
Gordana Possnig

Za komentar smo poklicali tudi nesojenega kandidata za direktorja Gabrovca. Povedal nam je, da je takšno sodbo pričakoval glede na to, kaj vse se je tedaj dogajalo. In da bi se težko sprijaznil z drugačno odločitvijo sodišča: "Sicer pa se sam še nisem odločil, ali bom še vztrajal pri kandidaturi. Celjska bolnišnica ima v zadnjem obdobju slabe poslovne in finančne rezultate, znašla se je na dnu, v javnosti so odmevale zgodbe z dobavo ventilatorjev. Odnosi med zaposlenimi so skrhani, zdravstveni kader zapušča bolnišnico. Sedaj je na potezi država kot ustanovitelj bolnišnice, da odloči, kako naprej. Sprejeti mora odločitev in določiti v. d. poslovnega direktorja bolnišnice."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta