Celjskemu sejmu se do konca leta obeta životarjenje

Rozmari Petek Rozmari Petek
17.07.2020 15:26

Optimizma ni več. Prvič v zgodovini odpovedan mednarodni jesenski sejem obrti in podjetništva MOS. Odpustili pet zaposlenih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
MOS-a letos v Celju ne bo. Tveganja organizatorjev so vendarle prevelika.
Igor Napast

V 52 letih se še ni zgodilo, da bi tradicionalni jesenski obrtni sejem v Celju odpadel. Niti leta 1991, ko je Slovenija ravno končala osamosvojitveno vojno. Letos, ko bi se moral odviti 53. sejem MOS, pa so bili organizatorji - družba Celjski sejem -, ki so še junija na polno delali vse, kot da sejem bo, MOS vendarle prisiljeni odpovedati.

Zaradi korone so letos prvič predstavili nov produkt, drive-in dogodke, a to poslovanja še zdaleč ne more rešiti.
Zdenko Podlesnik

Vztrajanje bi jih pokopalo

Otorepec dodaja, da so se sicer junija res še na polno pripravljali, kot da sejem bo. Že tako so bili v zaostanku, saj imajo v običajnih letih v prvi polovici leta že skoraj vse sejemske kapacitete razprodane. "Zdaj so nam na sestanku s predstavniki ministrstev in NIJZ dali vedeti, da bi jeseni sejem lahko izpeljali. A pod zelo omejenimi pogoji, lahko pa se tudi zgodilo, da bi ga v celoti morali odpovedati. Zdaj bi morali že začeti pripravljati prostor, kar je dodaten strošek. Če bi torej vztrajali in si nabijali stroške (v tem času bi denimo že morali začeti z oglaševanjem), bi se lahko, če bi ga tik pred zdajci morali odpovedati, dokončno pokopali," pravi Otorepec.

Zaradi korone so predstavili nov produkt, drive-in dogodke; a to poslovanja še zdaleč ne more rešiti.
Zdenko Podlesnik

Vračanje denarja

Z namenom čim večjega krčenja stroškov so od skupaj 14 zaposlenih in petih zunanjih sodelavcev, ki delajo v povezanih podjetjih, število zaposlenih skrčili za sedem. "Eden se bo zdaj upokojil, še eden si je našel delo drugje, petim pa smo morali dati odpoved iz poslovnih razlogov," opisuje direktor. Obenem bodo morali vsem razstavljavcem, ki so že spomladi plačali svoje razstavne prostore na marčevskih pomladnih sejmih in aprilskih industrijskih sejmih, nato pa so denar pustili pri njih z namenom, da se bodo udeležili MOS-a, denar sedaj vrniti.

Skladiščenje in drive-ini

Do konca leta računa, da bodo, kolikor časa bo vreme to dopuščalo, na sejmišču ob vikendih še pripravljali tako imenovane drive-in dogodke, kjer ob koncih tedna na velikem platnu vrtijo filme ali pa pripravljajo koncerte in stand-upe, obiskovalci pa lahko vse to spremljajo iz svojih avtomobilov. "Vendar s tem nimamo dobička. Zaslužimo ravno toliko, da lahko pokrijemo kak strošek elektrike, ne moremo pa zgolj s tem preživeti. Dobro je le v tem, da poskrbimo, da se v Celju nekaj dogaja in da opozorimo nase, da vendarle še živimo."

MOS-a letos v Celju ne bo. Tveganja organizatorjev so vendarle prevelika.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta