Celjski župan Bojan Šrot bo še kandidiral za župana: "Sem še dovolj mlad, pa znam tudi nekaj"

Rozmari Petek Rozmari Petek
07.04.2022 17:31

Pred občinskim praznikom je celjski župan izpostavil nekaj prihajajočih projektov, med njimi tudi gradnjo visečega mostu in nadaljevanje obnove Knežjega dvorca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na nadaljevanje obnove Knežjega dvorca v Celju se čaka že leta.  
Rozmari Petek

Celjska viseča brv, ki je med občani povzročila precej debat, se bo - če bo šlo vse po načrtih - začela graditi kmalu, po njej pa naj bi se prvi adrenalinski navdušenci sprehodili sredi prihodnjega leta. Tako je danes na tradicionalni tiskovni konferenci pred občinskim praznikom dejal celjski župan Bojan Šrot. Gradbeno dovoljenje za most nekaj časa že imajo, trenutno projekt prijavljajo na razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. "Razpis je odprt do 20. aprila, prejmemo lahko največ dva milijona evrov nepovratnih sredstev," je dejal Šrot. Dodatna sredstva pričakuje tudi iz naslova zakona o financiranju občin, je dodal, zato bi na ta način zagotovili od 60 do 70 odstotkov potrebnih sredstev za gradnjo 4,6 milijona evrov vrednega visečega mostu. Če nepovratnih sredstev gospodarskega ministrstva ne bi dobili, se gradnje brvi še ne bodo lotili. A kot je prepričan župan, ima Celje zelo dobre možnosti, da ta nepovratna sredstva (tako kot jih je prejela Rogaška Slatina za gradnjo stolpa Kristal, ravno v ponedeljek bodo tam položili temeljni kamen) tudi prejme.

Na nepovratni denar, a tokrat kulturnega ministrstva, celjska občina računa tudi pri nadaljevanju obnove Knežjega dvorca. "Projekt smo pravkar prijavili na razpis. Namen projekta je obnova kulturnega spomenika državnega pomena, s tem pa varovanje in ohranjanje ter revitalizacija kulturne dediščine Knežjega dvorca. Vrednost celotne investicije je 3,3 milijona evrov, od tega delež Mestne občine Celje 1,6 milijona in delež zaprošenega sofinanciranja ministrstva za kulturo 1,7 milijona evrov. Izvedba projekta je planirana v letih od 2022 do 2025," je opisal župan. Za celovito obnovo dvorca Celje sicer potrebuje okoli 8 do 9 milijonov evrov, a so projekt nadaljnje obnove razdelili na dve fazi. "Delala se bo statična sanacija, predvsem arheološke kleti. Drugi tak projekt, ki smo ga prijavili, pa je obnova Stare grofije, kjer smo uredili prostor za prezentacijo najdenih rimskih fresk. Tam je predvidena tudi izgradnja dvigala, da bomo omogočili dostop do vseh zbirk, ne le do fresk, gibalno omejenim ljudem. Približno milijon evrov je po naših podatkih ocenjena ta naložba. Upam, da bomo na obeh razpisih uspešni," pravi Šrot. Za oba projekta računajo, da bosta izvedena do leta 2025.

Na novo se bo v Celju gradil tudi vrtec Čira čara, ki sodi pod okrilje Vrtca Zarja. "Zgradbo enote, ki je bila zgrajena leta 1986 in je že dotrajana ter energetsko neustrezna, bomo predvidoma že letos porušili. Na isti lokaciji bomo prihodnje leto začeli graditi nov, sodoben vrtec. Trenutno smo v fazi pridobivanja projektne dokumentacije, za katero smo v letošnjem občinskem proračunu rezervirali 50.000 evrov. Na igrišču vrtčevske enote Čira čara bo izvedena tudi sanacija zemljine," pojasnjuje. Lotili se bodo še milijonske energetske sanacije Ljudske univerze Celje, stavbe, v kateri je bil nekoč hotel Slon. Šrot upa, da se bo ob tem našel tudi najemnik za poslovni prostor. V njem naj bi uredili mestno kavarno.

Je pa ob robu tiskovne konference Šrot tudi jasno povedal, da bo na jesenskih lokalnih volitvah ponovno kandidiral za župana. "Zagotovo. Saj sem še dovolj mlad. Pa znam tudi nekaj," je v prešernem tonu dodal župan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta