Civilna zaščita v Šmarju pri Jelšah med epidemijo prepuščena sama sebi

Tina Murko Gajšek
16.06.2020 06:15

Med epidemijo pogrešali boljšo komunikacijo, jasna navodila in zadostno količino opreme. Koronavirus presenetil vse, od politike do stroke. Priprave na morebitni drugi val.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Civilna zaščita in občina sta lahko državnemu domu upokojencev nudili le omejeno pomoč. 
Sašo Bizjak

Delali so po svojih najboljših močeh. "Naš delovnik se je začel zjutraj in včasih trajal cel dan in celo noč. Če bi se dalo kaj spremeniti, bi si želel le dovolj opreme, boljšo komunikacijo med stroko in nami ter boljše sodelovanje z regijskim in državnim štabom civilne zaščite," se na čas epidemije novega koronavirusa v Šmarju pri Jelšah ozira poveljnik Štaba Civilne (CZ) zaščite Občine Šmarje pri Jelšah Alojz Stoklas.

Tisoč plaščev v trinajstih urah

V kraju je bila 11. marca potrjena prva okužba s koronavirusom. "Ne stroka ne politika nam nista znali pomagati z navodili. Bolezen je zelo hitro napredovala, ni pa bilo ključa, kako jo zajeziti, začeti zatirati ali celo zdraviti. Tako smo bili prepuščeni sami sebi," se dni tik pred razglasitvijo epidemije in po njej spominja Stoklas.
Tako je občina na lastno pest zaprla osnovno šolo. Ker so bile blagovne rezerve države in občine skoraj prazne, so začeli tudi iskati zaščitno opremo. Na njihove prošnje na družbenih omrežjih se je odzvalo veliko posameznikov in podjetij, pravi Stoklas. Občina je opremo kupovala tudi sama. Količine opreme, ki sta jo potrebovala šmarski zdravstveni dom in dom upokojencev, so bile enormne, pravi poveljnik. "Trinajsturna izmena v domu upokojencev je porabila tisoč zaščitnih plaščev. Več kot za dva dni opreme pa v dom ni nikoli prišlo," razlaga. Da bi privarčevali z opremo, so jo po uporabi razkužili in ponovno uporabili.

Občina domu le v pomoč

Dom upokojencev je novi virus najbolj prizadel. Stroka, vključno z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, ki zdaj raziskuje pojav in širjenje virusa v domu, ugotavlja, da je bil tako velik izbruh posledica velike okuženosti lokalne skupnosti, pravi župan Matija Čakš. "Trenutno vse kaže, da se je okužba v domu pojavila že okoli tri tedne prej, preden so jo potrdili v osnovni šoli. Prišla je preko treh zaposlenih iz Rogaške Slatine, dva zaposlena nista kazala simptomov," pojasnjuje. "V domu se je virus razširil predvsem zato, ker je tam skoraj 200 oskrbovancev, veliko je zelo bolnih, visoka je tudi povprečna starost. Največji problem pa je bil, da ni bilo opreme," dodaja Čakš.

Bolje po razkuževanju

Izboljšanje pa so v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kot v svojem poročilu občinskemu svetu še ugotavlja Alojz Stoklas, zabeležili šele, ko so 7. aprila razkužili prostore. Pred tem je stroka kovala načrte za selitev stanovalcev v enega od hotelov v sosednji Rogaški Slatini. Ker pa so precenili, da bi bila premestitev lahko preveč stresna za stanovalce, so se na koncu odločili, da dom razkužijo.

Po županovih besedah so se zaposleni v domu upokojencev posebej izkazali. 
Sašo Bizjak

Razpuščeni štab še deluje

Sicer pa je v Šmarju med epidemijo tako ali drugače pomagalo več kot sto prostovoljcev. Razvažali so hrano, tistim, ki sami niso mogli v trgovino, so pomagali pri nakupih, dostavljali so zdravila, poprijeli tudi za delo v domu upokojencev, 16 prostovoljk je za občane sešilo več kot 3000 pralnih zaščitnih mask.
Zdaj je štab razpuščen, a po Stoklasovih besedah še naprej deluje, le v manjšem obsegu. Tako se pripravljajo na morebitni drugi val epidemije. Prvi je občini predvsem z nakupi zaščitne opreme naprtil za 18.846 evrov stroškov. K temu so doprinesle tudi cene zaščitne opreme, ki so v času epidemije naraščale. "Zdaj so cene padle za od 30 do 40 odstotkov in se nam zdi smotrno kupiti novo opremo. Če bo drugi val, bodo cene namreč zagotovo spet poskočile," razmišlja Stoklas. Tako bo občina za nakup zalog opreme namenila še 10.000 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta