Članice Lions kluba Konjice Vita srčno v projektu Otroci rešujejo življenja

Rozmari Petek Rozmari Petek
16.05.2023 06:00

Vsem šolam v regiji so lionistke razdelile AED-defibrilatorje in vadbene lutke, na katerih se bodo otroci naučili, kako pomagati soljudem ob nenadnem srčnem zastoju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Članice Lions kluba Konjice Vita so izpeljale projekt, v katerem bodo otroke in mladostnike naučili osnovnih postopkov oživljanja ob srčnem zastoju.  
Jure Mernik

Članice Lions kluba Konjice Vita, ki so nazadnje pomagale družini obnoviti skromno hišo, so se lotile novega projekta. Poimenovale so ga Otroci rešujejo življenja, z njim pa so ob, kot poudarjajo, izjemni podpori lokalnega okolja zagotovile potrebna finančna sredstva za nakup vadbenih lutk in AED-defibrilatorjev – trainerjev za vse šole v lokalni skupnosti. "Lions klubi v Sloveniji že 30 let sledimo poslanstvu pomagati. Včasih to počnemo z velikimi projekti, največkrat pa z majhnimi, a srčnimi dejanji. Tokrat želimo s širjenjem znanja o temeljnih postopkih oživljanja in z vajo na primerni opremi ohranjati življenja. Naš ključni cilj je v otrocih in mladini spodbujati sočutje, etičnost in čuječnost," poudarja predsednica kluba Simona Vrečko.

Nenaden srčni zastoj z neuspešnim oživljanjem je tretji vodilni vzrok smrti v razvitih državah. Zgodi se lahko kjerkoli in kadarkoli - doma, v službi, na igrišču, med druženjem s prijatelji … Že v treh do petih minutah po srčnem zastoju začnejo odmirati možganske celice, zato je takojšnje ukrepanje očividcev življenjskega pomena, saj se možnost preživetja tako poveča za kar dva- do trikrat, pravijo lionistke. "Splošno znano je, da številni posamezniki, zaradi strahu in neodločnosti, ki izvira iz nepoznavanja osnovnih postopkov nudenja prve pomoči, le redko takoj pristopijo in začnejo postopke oživljanja," je poudarila vodja projekta Mojca Tomažič Capello. "Otroci so za učenje zelo motivirani in v svojem domačem okolju delujejo kot multiplikatorji pridobljenih spretnosti. Tako se znanje razširi tudi na sorojence, starše, sorodnike in prijatelje - zato si bomo prizadevali, da na vsaki starostni stopnji poiščemo ustrezen način za primerno seznanjanje učencev s temeljnimi postopki oživljanja. Pri tem bomo tovrstne vsebine vključevali tako v redni pouk kot tudi v razredne ure in dneve dejavnosti. Posebno pozornost bomo namenili različnim šolskim in medgeneracijskim projektom."

Minuli teden so zaključile prvo fazo projekta, v kateri so ravnateljem osnovnih šol Loče, Ob Dravinji, Pod goro, Zreče in Vitanje ter Gimnazije Slovenske Konjice in Srednje poklicne in strokovne šole Zreče predale vadbene lutke in AED-defibrilatorje – trainerje za praktično učenje temeljnih postopkov oživljanja. Sredstva v skupni vrednosti 6120 evrov so zagotovile z dobrodelnimi aktivnostmi na Gregorjevi večerji Lions kluba Konjice Vita, kjer je potekala dražba izjemnih likovnih del, ki so jih ustvarili učenci šol, katerim je namenjena oprema za učenje temeljnih postopkov oživljanja, ter z donatorskimi prispevki podjetij in posameznikov, ki so prizadevanja članic kluba prepoznali kot priložnost, da po svojih najboljših možnostih pomagajo k dvigu kakovosti življenja v naših krajih. S tem so postavili temelje za aktivnosti, ki se bodo v največji meri začele v jeseni, ko bodo organizirali izobraževanje učiteljev in drugih zaposlenih na šolah, na katerem jih bodo najprej učili temeljnih postopkov oživljanja, nato pa uporabe vadbenih lutk in AED-defibrilatorjev – trainerjev za poučevanje učencev in dijakov.

Jeseni se začenja drugi del projekta. "Pri slednjem nam bodo prijazno pomagali lokalni zdravniki in zdravniki iz vrst lionistov ter študentje medicinske fakultete v Mariboru. Otroke in mladostnike bodo naučili temeljnih postopkov oživljanja in jim pomagali obvladovati strah pred ukrepanjem, ko je potrebna prva pomoč. Želimo si namreč, da ponotranjijo zavedanje, da je nudenje prve pomoči moralna in etična dolžnost vsakega posameznika," je sklenila Mojca Tomažič Capello.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta