Covid19: brise izvajajo tudi regijski zdravstveni domovi, ne le urgentni center

Gordana Possnig Gordana Possnig
05.10.2020 09:30

Organizacija odvzema brisov na covid in obravnava v Covid ambulanti za paciente ZD Celje, ZP Vojnik, Štore in Dobrna ter pripadajočih koncesionarjev od 21. septembra

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Testirna ambulanta na covid-19 na urgentnem centru celjske bolnišnice
Gordana Possnig

V Urgentni center Celje še vedno, kljub spremenjeni organizaciji dela na področju vstopne točke za odvzem brisov na novi koronavirus, prihajajo pacienti z blažjimi zdravstvenimi težavami in sumom na okužbo. Takšne obravnave, kot sporočajo iz celjske bolnišnice, močno obremenjujejo delo urgentnega centra. Ker odvzem brisov in Covid ambulante za paciente (odrasle in otroke) zdaj izvajajo zdravstveni domovi v regiji, so namreč ekipe v urgentnem centru zmanjšane in namenjene nudenju nujne medicinske pomoči ter obravnavi hujših zdravstvenih težav pacientov v regiji. Pacienti s Covidom so v urgentnem centru obravnavani v primeru težjega zdravstvenega stanja, ko je predvidena obravnava na specialističnem nivoju.

Zaradi poslabševanja epidemiološke situacije v celotni regiji od začetka septembra v skladu z usmeritvami ministrstva za zdravje in ponovno vzpostavitvijo statusa celjske bolnišnice kot Covid bolnišnice sredi septembra je celjska bolnišnica vodstva zdravstvenih domov v regiji seznanila z nastalo problematiko. Ob tem pa jih je tudi pozvala k reorganizaciji obravnave prebivalcev s sumom na covid. V zdravstvenih domovih so jim prisluhnili.

Od 21. septembra dalje je organizacija obravnave Covid pacientov (odvzemi brisov, COVID ambulante za odrasle in otroke) vzpostavljena tudi v okviru zdravstvenih domov, medtem, ko celjska bolnišnic zagotavlja obravnavo v okviru Urgentnega centra Celje za vse Covid paciente iz regije, ki potrebujejo specialistično obravnavo. Za paciente (otroke in odrasle), ki imajo izbranega osebnega zdravnika oziroma pediatra v ZD Celje, ZP Vojnik, Štore in Dobrna je vzpostavljena točka za odvzem brisov vse delovne dni v tednu med 7. in 15. uro. Ob pojavu zdravstvenih težav je potrebno najprej vzpostaviti telefonski kontakt z ambulanto posameznega izbranega osebnega zdravnika oziroma pediatra, ki bo zagotovil naročilo na odvzem brisa in po pridobitvi rezultata tudi zagotovil obravnavo v covid ambulanti. Po opravljenem pregledu je, v primeru težjega zdravstvenega stanja, pa predvidena obravnava pacienta na specialističnem nivoju v Urgentnem centru Celje.

Ker pa se posamezni pacienti še vedno oglasijo neposredno v Urgentnem centru Celje z informacijo, da nimajo izbranega osebnega zdravnika, ZD Celje sporoča, da je pri njih možno vpisovanje novih pacientov. Potrebne informacije se dobijo na telefonski številki 03 543 40 00, ob delovnikih med 7. in 19. uro.

V času dežurne službe je zdravstvena obravnava pacientov, pri katerih je postavljen sum na COVID in potrebujejo zdravstveno obravnavo v navedenih terminih, izbranega osebnega zdravnika pa imajo v Zdravstvenem domu Celje (in ZP Vojnik, Dobrna in Štore), zagotovljena v okviru Urgentnega centra Celje. Po ustrezni obravnavi pa bo pacientu po presoji zdravnika tudi odrejen odvzem brisa na Covid19.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta