Do Evrope (ki je celjski hotel) po bližnjici

Rozmari Petek Rozmari Petek
27.08.2020 06:10

Občina namerava začasno speljati cesto kar za Celjskim domom. Na manj kot sto metrih, kjer po novem delujeta že dva semaforja, še dva priključka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kjer je zdaj avtobusna postaja ob Celjskem domu, naj bi se cesti priključil gradbiščni priključek.
Rozmari Petek

V Celju je že nekaj časa slišati, da naj bi občina na željo Hotela Evropa cesto do tja speljala kar za ravnokar obnovljenim Celjskim domom. Informacija se je zdela na prvi pogled kot iz trte izvita. Občina je navsezadnje pred leti sama zaprla cesto preko Krekovega trga, ki je bila obenem bližnjica do hotela. A na območju ob Celjskem domu in za njim trenutno velja teksas režim: vozila lahko kdorkoli brezplačno parkira za domom, stebrički, ki onemogočajo vožnjo mimo doma, so ves čas odprti ... Kaj se dogaja na tem območju in ali so resnične govorice, da bo za Celjskim domom po novem potekala bližnjica do glavne ceste Celje-Laško?

Govorice so resnične

So, potrjujejo na Mestni občini Celje (MOC), vendar razlog ni bližnjica, temveč načrtovana obnova Razlagove ulice. "MOC je v zaključni fazi priprave projektne dokumentacije za ureditev druge faze obnove dvorišča Celjskega doma in izvedbe začasnega priključka z dvorišča na Ulico XIV. divizije (cesta Celje-Laško, op. p.). Priključek bo v tej fazi izveden zaradi načrtovane (kasnejše) celovite obnove Razlagove ulice in bo služil varnosti in logistiki v času gradbenih del," pojasnjujejo na občini.

Kjer je zdaj avtobusna postaja ob Celjskem domu, naj bi se cesti priključil gradbiščni priključek.
Rozmari Petek

Zavod želi manjši poseg

Ko bo priključek do glavne ceste narejen, bo to v dobrih 100 metrih tretja "ovira" na tej relaciji. Vozniki najprej čakajo pri semaforju pred železniško postajo, nato bo po približno 50 metrih novi priključek na cesto, po manj kot 80 metrih pa spet semaforizirano križišče (ki so ga uredili ravno pred nekaj meseci). Direkcija RS za ceste v tem ne vidi večjih težav, saj je promet na tem delu urejen enosmerno, zato so občini podali soglasje za takšno rešitev. Dodajajo pa, da vsekakor stalni cestni priključen na tej relaciji ni možen, temveč zgolj začasni gradbiščni priključek na glavno cesto.

Za Celjskim domom ob hotelu Evropa naj bi speljali začasni gradbiščni priključek.
Rozmari Petek

Čemu sploh priključek?

Se pa ob tem nihče od soglasodajalcev ni vprašal, ali je gradbiščni priključek res tako nujno potreben, saj bo v času, ko bo razkopana Razlagova ulica, bolj ali manj služil le potrebam Celjskega doma in Hotela Evropa, do koder pa je možno priti tudi po vzporedni Kocenovi ulici. "Dihamo skupaj z mestom in, razumljivo, podpiramo vlaganje v staro mestno jedro in izboljšanje infrastrukture, ki pa, jasno, lahko kdaj pripelje tudi do začasnih omejitev kot v konkretnem primeru dostopa do hotela. Seveda pa iščemo najbolj efektivne rešitve, da premostimo to obdobje na način, ki bo za goste najbolj udoben in nemoteč. Prepričani smo, da nam bo s pravo kombinacijo smiselnih solucij to tudi uspelo," namero občine komentira vodja Hotela Evropa Dagmar Pečovnik.
Na vprašanje, ali bi lahko v času obnove Razlagove ulice gostje do hotela dostopali tudi po Kocenovi ulici, pa odgovarja: "Ta dostop je ena od opcij, ki jih imamo v mislih kot morebitno rešitev. Podobno kot v vseh mestnih središčih pa se tudi mi spopadamo s problematiko parkirišč, ki so za naše goste predvsem ob poslovnih obiskih bistvena." A teh, če je prav razumeti namero občine, v vsakem primeru za Celjskim domom ne bo dovolj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta