Enajst milijonov evrov jackpota v Rogaški Slatini vendarle zadel domačin, odmerjeni davek danes že na računu občine

Rozmari Petek Rozmari Petek
21.02.2022 10:00

Po številnih ugibanjih in scenarijih je zdaj znano, da je jackpot dobil občan Rogaške Slatine. Sreča je te dni očitno doma v Rogaški Slatini. Kako bodo porabili denar?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rogaška Slatina 
Andrej Petelinšek

Po skoraj mesecu dni ugibanj, kdo je srečnež, ki je konec januarja vplačal dobitno kombinacijo Eurojackpota v Rogaški Slatini, se je županu zdraviliškega kraja Branku Kidriču odvalil kamen od srca. Danes zjutraj so namreč na računu zagledali slabih 1,7 milijona evrov, kolikor znaša davek od 11 milijonov evrov vrednega dobitka. "Vesel sem, da ima oseba, ki je zadela na Eurojackpotu, stalno prebivališče v naši občini. Tudi sam mu iskreno čestitam. To pomeni, da smo v občinski proračun prejeli neplanirana sredstva v višini 1,67 milijona evrov," je dejal župan Branko Kidrič.

Po tednih zaskrbljenosti se je županu Branku Kidriču odvalil kamen od srca. Vendarle je dobitno kombinacijo vplačal njihov občan. 
Franc Kramer

Glede na to, da so ravno pretekli teden s strani vlade dobili zagotovili, da bo gospodarsko ministrstvo sofinanciralo gradnjo njihovega stolpa Kristal v višini 2 milijona evrov, jim je ta "jackpot" zgolj še bonus. Zato sedaj župan napoveduje, da bodo o tem, kako ta neplanirana sredstva vnovčiti, širše razpravljali. "Vsak, ki bi ga vprašali, kako bi denar porabili, bi verjetno imel svojo idejo, zato si bomo vzeli čas in najprej naredili analizo določenih projektov, preverili fazo pripravljenosti projektov, predvsem pa njihovo izvedljivost. Osebno menim, da ne bi bilo najbolje, če bi ta sredstva razdelili na prafaktorje. Naša želja je, da predlog porabe teh sredstev oblikuje čim širši krog občank in občanov." A če bo debata široka, bo denar skoraj zagotovo šel ravno na "prafaktorje", podobno, kot so z dobitkom pred leti naredili v občini Žalec in sredstva porazdelili med nujne projekte po krajevnih skupnostih, pa tudi ceste. "To je pač moje osebno mnenje. Se nam ne mudi. Tudi tehnike, kako bomo do predlogov prišli, še nimamo v mislih. Dejal sem le, v kateri smeri gredo naša razmišljanja."

Laično razmišljanje pa je, da bodo ravno ta sredstva pomagala pri gradnji 3,7 milijona evrov vrednega razgleddnega stolpa. Župan trdi, da je z odobritvijo sredstev s strani vlade finančna konstrukcija za stolp zaprta. Tudi brez teh sredstev. Podrobneje pa bo o stolpu spregovoril 1. marca, ko bodo z izvajalcem že podpisali pogodbo za začetek gradnje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta