(FOTO) Festival Vina in čokolade v Podčetrtku: Vino s čokolado ali čokolada z vinom?

Rozmari Petek Rozmari Petek
08.05.2022 09:38

Odlična sladko-kisla kombinacija, ki jo organizatorji vsako leto popestrijo z vrsto zabavnih dogodkov, je na deževen dan privabila ogromno ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mateja Videtič iz čokoladnice Olimje: na festival so pripeljali za 150 kilogramov izdelkov iz čokolade.
Rozmari Petek

Polna parkirišča, vrsta pred blagajno, omamen vonj izpod šotora, pisana druščina prijetno razpoloženih ljudi od blizu in daleč, predvsem pa "poljane" omamno pisanih in vabljivih čokolad in vrste ličnih steklenic vrhunskih vin ali pa kaj oboje v enem – takšna je bila sobotna slika Podčetrtka. Nekateri ponudniki dejansko kombinirajo samostalnika iz naslova in tako potrjujejo pravilno izbran naslov festivala.

Laura Bordon se je prva spomnila kombinacije vina in čokolade. In vse prijateljice so bile navdušene.
Rozmari Petek

Med tistimi, ki so naslov "skombinirali" v eno steklenico, so Biovina Montis iz Marezigov. "Mi sem prihajamo že od samega začetka. In mi vemo, da vino in čokolada gresta odlično skupaj," pojasni Laura Bordon, ki se je prva spomnila te na prvi pogled nenavadne kombinacije. "Več ali manj smo vsi ljubitelji čokolade, vin ravno ne, zato je nastala ta zgodba, da smo združili oboje. Moj mož je rekel, ne, to ljudem ne bo všeč. A je prišla ena prijateljica, pa druga, pa jih je prišlo par sto in jim je bilo ponujeno všeč. Zato smo punce pri hiši rekle, to bomo to dale na trg. In se je prijelo. Tako so tudi ljudje, ki prej niso bili ljubitelji vin, postali ljubitelji vin," razlaga sogovornica, ki se s svojim čokoladnim vinom festivala udeležuje od samega začetka.

Presni, zdravi, eko čokoladni izdelki Lizinega vrta je ideja Egona Povšeta.
Rozmari Petek

Stalnica festivala je tudi čokoladnica iz Olimja, ki vedno nadvse zapeljivo postavi svoje "štante", da se človek pred njim dolgo časa odloča, kaj sploh izbrati. "Letos smo se potrudili in skombinirali stvari, ki jih sicer ne prodajamo – v praline smo dali teranov liker, imamo tudi pralino vino z rozino. To bomo sedaj imeli kar v stalni ponudbi," opisuje Mateja Videtič iz čokoladnice Sycerus. Na festival so zgolj oni (čokoladnic je bilo precej) pripeljali vsaj 150 kilogramov čokolade. In ni strahu, da bi česa zmanjkalo, saj imajo vedno na hladnem pripravljene še rezerve. "Naše punce, ki so vsak dan do komolcev v čokoladi, vedno naredijo vsega dovolj. Festivali so super, ker lahko več narediš in veš, da boš to tudi prodal," še opiše.

Tudi med in čokolada gresta odlično skupaj, pravi Aleš Skok.
Rozmari Petek

Idej, kako skombinirati vino ali čokolado v kaj omamnega, je na festivalu ogromno. Čebelarstvo Hiša Tara iz Moravskih Toplic v Prekmurju v med "vtika" vse mogoče – od prekmurske gibanice, bučnega olja do, jasno, čokolade. "Mi smo v osnovi čebelarstvo, smo pa v iskanju nečesa novega najprej poskusili s kremnim medom; gre za kombinacijo medu z belo čokolado. Potem smo šli naprej še na druge čokoladne izdelke," opisuje Aleš Šrok. Tudi idej, kako čokolado oblikovati, je ogromno. Tako so lahko obiskovalci zagrizli tako v ljubko oblikovane živalice kot v stare, "zarostane" klešče. Skorajda najbolj nenavadno pa je, da med vsemi sladkimi in presladkimi izdelki na festivalu najdeš tudi nadvse zdrave čokoladne, izdelke. "Če uporabljaš le prave sestavine, sladiš z dateljni in ne uporabljaš rafiniranega sladkorja, gre," opisuje Egon Povše, ki je skupaj z ženo Ireno ustvaril blagovno znamko zdravih prigrizkov Lizin vrt. "Sicer je težko priti do zdravega izdelka, ki ima še vseeno dostopno ceno. Ko vidiš, kako multinacionalke dnevno reklamirajo tisti 'cuker', kako pridejo do teh izdelkov in za kakšen denar jih v tretjih državah naredijo, je res težko konkurirati. A nama je uspelo," doda. Njuni izdelki sedaj na številnih avtomatih s prigrizki delajo konkurenco konvencionalnim.

Festival Vina in čokolade v Podčetrtku (foto: Rozmari Petek)
Rozmari Petek

Festival tudi tokrat ni služil le razvajanju brbončič, temveč predvsem druženju. Za srečanja starih, že dolgo nevidenih prijateljev. Za nazdravljanja. Ko pa s harmoniko na rami pride še župan Peter Misja, se pa začne še pristna, domača veselica.

Peter Misja s harmoniko.
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta