(FOTO) Juriš na stolpnico s hmeljem na hrbtu

Rozmari Petek Rozmari Petek
28.09.2020 14:32

Tokrat so na vrh žalske stolpnice sopihali tudi gasilci, ki na hrbtu niso imeli le pet kilogramov hmelja, temveč več kilogramov gasilske opreme

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tretji juriš na žalski Hmezad s hmeljem na hrbtu 
Rozmari Petek

Vonj po hmelju, ki se v teh dneh običajno vije po Žalcu in okolici, se je v soboto dopoldan izdatno zarezal v nosnice - tretjič zapored je Atletsko tekaško društvo Savinjčan (ATD Savinjčan) organiziralo pol tekmovalen in pol zabaven tek, na katerem tekmovalci z vrečo hmelja na hrbtu tečejo po stopnicah na vrh žalske stolpnice, bolj znane kot Hmezadova stolpnica, kjer se še danes ukvarjajo s hmeljem. Zadeva ni enostavna. Ne toliko zaradi teže hmelja, temveč zato, ker je treba do vrha 55 metrov visoke stavbe, ki je, mimogrede, najvišja v Savinjski dolini, premagati 256 stopnic različnih višinskih razmikov. "V drugem nadstropju, ko postanejo stopnice višje, je najtežje. Tam je prelomnica, kjer se ti ritem ustavi, in od tam naprej je težko ujeti isti tempo," je opisal Elvis, ko je "zapustil stavbo" (parafrazirano po Elvis has left the building). Denis Pesjak, ki je tekel kot reinkarnirani Elvis, žalski tek po stopnicah šteje med bolj zabavne dogodke, zato se temu primerno nanje tudi pripravi. Letos je k šemljenju nagovoril še svojo hčer Tajo Pesjak, ki je kot miška Mini poletela stopnicam naproti. "Je zabavno, pa tudi zelo naporno. Ko se začnejo višje stopnice, spoznaš, da hmelj na hrbtu še ni tak problem," pristavi Taja. "Perfektno je. Moram se zahvaliti ženi, ki me vsako leto prijavi," doda Denis.

Da se vsaj nekaj dogaja

Ni bil edini s "sponzorjem". Viktorju Ličnu, ki je prišel iz Ajdovščine, je prijavnino za tek plačalo njegovo dekle. "Sicer ne bi prišel sem. Sem bolj škrt," se nasmehne, nato pa ne skopari s pohvalami na račun organizatorjev in same ideje teka. "Pa še prevroče nam ni bilo," spet šaljivo pristavi, ob stavbi namreč ni bilo kaj dosti več kot deset stopinj Celzija. "Proti vrhu sem sicer imel malo krize, mišice nog so me začele peči, ampak vseeno je to zelo zanimiva tekma. Razdalja je malce krajša kot v Kristalni palači v Ljubljani, ampak je super. Sploh zato, ker se tu vsaj med korono nekaj dogaja. Bom še prišel, če bom spet imel sponzorja," navihano sklene in se nasmehne dekletu.

Anja Finkšt iz Savinjske doline ni čakala donatorjev, kar sama se je prijavila na nenavadni tek. "Že prvo in drugo leto sem hotela priti, letos pa mi je le uspelo. Verjetno pridem tudi drugo leto. Pričakovala sem, da bo težje nesti tisti hmelj gor, ampak ni bilo sile. Saj velikokrat nosim težak nahrbtnik, ko grem v hribe."

Kot na intervencijah

Še večjih dodatnih tež pa so vajeni gasilci. Te so organizatorji letos pisno povabili, naj se jim pridružijo. "Saj na intervencijah tudi tečejo s polno opremo, ki menda znaša kar 40 kilogramov, po stopnicah. O tem, da bi se teku pridružili gasilci, smo že od samega začetka razmišljali, letos pa smo to vendarle izpeljali," pripoveduje predsednik ATD Savinjčan Dejan Babič. Novost, ki so jo uvedli na tokratni, tretji ponovitvi juriša na stolpnico, je bilo nagrajevanje našemljenih tekačev. Jasno, da ne z odbitimi minutami pri teku, saj tekmovanje šteje za eno od tekem Pokala Slovenije tekov po stopnicah, temveč s praktičnimi nagradami.

Nekoliko bolj praktične so bile letos vreče hmelja, ki so jih tekači nosili na hrbtu. "Dogajalo se je, da so se tekmovalci malo pritoževali, da niso vse vreče enako težke. Sedaj smo jih kalibirali in stisnili, da so manjše, vsaka pa še zmeraj ima pet kilogramov," pravi Babič. Vsako so zaradi covida-19 pri menjavi razkužili. "Tudi vsak tekmovalec si je razkužil roke, tako da je bila varnost zagotovljena," doda. Kljub razmeram so tudi letos beležili mednarodno zasedbo - iz Avstrije je prišel rekorder stopnic Rene Sluga, ki je že prvo leto postavil skorajda neomajan rekord: minuta in šest sekund. Je pa tokrat padel nov ženski rekord - Špela Jelovčan je s stopnicami opravila v minuti in 29 sekundah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta