(FOTO) Pika je najboljša županja

Brina Kerič Brina Kerič
07.09.2024 15:46

Letošnji, že 35. Pikin festival, poteka pod sloganom Na zeleno barvam svet

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od župana je prevzela lento in oblast v mestu.
Brina Kerič

"Veliki ljudje nimajo nikoli nič prijetnega, imajo pa cel kup dolgočasnega dela in smešne obleke in kurje oči in komunalne davke ...", pravi Pika Nogavička iz številnih knjig švedske pisateljice Astrid Lindgren. A v Mestni občini Velenje (MOV) vsaj en teden za to ni treba skrbeti, saj najmočnejša deklica na svetu poskrbi, da se družine, predvsem pa najmlajši brezskrbno igrajo, zabavajo in ustvarjajo. V okviru letošnjega, že 35. Pikinega festivala, največjega otroškega festivala pri nas, se bo do 13. septembra na več odrih odvilo več kot sto kulturno-umetniških dogodkov ter ustvarjalnih in doživljajski delavnic. Osrednja prizorišča dogajanja bodo Titov trg, Rdeča dvorana in mestno otroško igrišče. 

Najboljša županja

Tudi letos so velenjsko mestno jedro preplavile kitke, pisana oblačila in raznolike dolge nogavice, na prihod Pike Nogavičke pa so najbolj neučakano čakali najmlajši. "Pika, Pika, Pika!" se je slišalo med publiko, ko je na trg na rumenem kolesu v spremstvu svojih najboljših prijateljev in župana MOV Petra Dermola prikolesarila deklica z dvema korenčkasto rdečima kitkama, pegicami, dolgima, pisanima nogavicama in prevelikimi čevlji. "Lenta, lenta, lenta!" so navijali otroci skupaj s Piko, saj kot veleva tradicija, od župana velenjske občine ob pričetku festivala prevzame župansko lento, s tem pa tudi oblast v mestu. "Zgodovina nas je naučila, da ko se enkrat Pika pojavi na odru, potem en teden ne gre iz Velenja. Želim vam, da v tem tednu uživate, da se imate radi, da je čim več nasmehov na obrazih, pozitivne energije in norčavosti," je zaželel župan preden je navihani deklici predal oblast v mestu. "Vsako leto vem, da si moji prijatelji želijo, da jaz dobim lento, ker sem najboljša županja, saj takrat ni šole in vrtca," je prepričana Pika Nogavička, ki bo poskrbela za kar nekaj presenečenj na letošnjem festivalu, ki poteka pod sloganom Na zeleno barvam svet. "To pomeni, da bodo na koncu festivala vsi vedeli, kam gre stiropor, olupek od banane in kam gre tisti krožnik od čalapink, ki je čisto umazan od marmelade in čokolade. Po enem tednu bomo vsi znali živeti eko, bio, zeleno in bomo znali barvati cel svet, ne samo Velenje, na zeleno," je pojasnila Pika. Kot je že pred pričetkom festivala povedala Barbara Pokorny, direktorica Festivala Velenje, bodo skušali spreminjati navade in razvade, ki bodo bolj prijazne okolju, v katerem živimo. "To moramo početi odrasli in zelo lepo je, če z vzgojnimi vsebinami vplivamo tudi na najmlajše," je jasna. MOV je namreč letos nosilka naziva Zeleni list, zato so vsebine festivala prilagojene temu.

Pika v mesto prinese zvrhano mero navihanosti, norčavosti in veselja.
Brina Kerič
Brina Kerič

Navihanost, živahnost in veselje

Začelo se je z enim samimi Pikinim dnem leta 1990, na katerem se je zabavalo okoli 3000 otrok, danes pa se otroško rajanje vsako leto odvija kat ves teden in privabi več deset tisoč otrok in njihovih spremljevalcev. Kljub dolgi zgodovini pa je osrednji namen še vedno ustvarjalnost, ki je tudi srce festivala, s katerim diha celo mesto. "Pika mi je všeč zaradi kitk in barvnih oblačil," pravi 10-letna Ana. Kot pravi, ji je festival zanimiv zaradi vseh aktivnosti, najbolj pa se veseli palačink. "Pikin festival je super dogodek za celo družino. Otroka sta že zgodaj zjutraj navdušeno spraševala, kdaj gremo," pa pravi domačin Saša. Da Pikin festival v mesto prinese zvrhano mero norčavosti, živahnosti in otroškega veselja, meni Maja iz Celja, ki je na dogodek pripeljala svojo 8-letno hči. "Gre za največji otroški festival iz področja vzgoje in izobraževanja in že samo to pove, da ima veliko dodano vrednost za Velenje, nenazadnje pa tudi za državo. Imamo veliko delavnic, različnih aktivnosti, s katerimi mlade osveščamo, jih poskušamo vzgajati in izobraževati," meni Dermol.

Na prizorišče se je pripeljala z rumenim kolesom. 
Brina Kerič
Brina Kerič
Brina Kerič
Brina Kerič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta