(FOTO) Trinajstič s kolesi na 830 kilometrski poti iz Velenja do Srebrenice

Rozmari Petek Rozmari Petek
07.07.2024 15:22

Prva skupina kolesarjev se je na podala v petek zjutraj, danes pa druga, "turbo verzija". Cilj obeh skupin je enak – opominjanje na posledice vojne, ki je terjala tudi življenja velenjskih rudarjev, in pomenu strpnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Start nedeljske turbo ekipe kolesarjev do Srebrenice. (
Rozmari Petek

Pred dobrimi 13 leti je skupina Velenjčanov dobila idejo, da bi, podobno kot to že počno nekatere druge skupine v bivši skupni državi Jugoslaviji, tudi sami organizirali kolesarsko pot do Srebrenice, bolečega spomina na sovraštvo, nestrpnost, iztrebljanje naroda. "Pobuda je padla ob kavici, saj je kar nekaj priseljencev v Velenje prišlo iz Tuzle in okolice Srebrenice. Velenje je malo mesto, kjer se vsi poznamo, zato so se spomnili na tiste rudarje, ki so že živeli in delali tukaj, a so v času vojne leta 1995 šli nazaj domov na pomoč svoji družini. Po podatkih ljudi, ki se teh rudarjev še spomnijo, se jih 18 ni več vrnilo v Velenje; v Srebrenici so izgubili življenje," opisuje Mersad Dervišević, ki organizacijsko pomaga pri izvedbi tradicionalnega kolesarskega maratona do Srebrenice. "Pred leti sem sam pogledal v spis kadrovske službe – 27 jih je takrat šlo domov v Srebrenico, da bi rešili svoje družine in jih pripeljali v Velenje. A jih je veliko tudi samih bilo ob tem ubitih," dodaja Mujo Nuhanović, ki je pred leti tudi sam kolesaril do Srebrenice.

Pet ultra kolesarjev, ki bodo prvič letos brez počitka kolesarili do Srebrenice.
Rozmari Petek

Začeli so leta 2011, na pot so takrat odšli štirje kolesarji, nato se je ekipa povečevala, letos prvič pa do Srebrenice potujeta celo dve ekipi; prva, z umirjenim tempom, je šla na pot v petek zjutraj in ima v nedeljo prvi dan počitka, druga "turbo" verzija, je s Titovega trga startala v danes zjutraj.

Pot v dolžini 830 kilometrov želijo premagati v le štirih dneh, opisuje organizator ultra matarona Ahmet Alić – Aki. "Prva skupina ima postanke, mi bomo vozili brez prekinitev, torej bolj 'hard' verzija. Vsak dan prevozimo okoli 210 kilometrov. Tokrat nas kolesari pet ultra kolesarjev, predvsem zaradi logistike, sicer bi jih bilo več. Nekaj sem nam bo pridružilo do slovenske meje. Med drugim se bo z nami do meje vozil velenjski župan Peter Dermol," je izpostavil Aki, medtem pa je župan bil na jutranjem startu malce skeptičen. "Če se že ne vidi po konstrukciji, se vidi po nogavicah, kdo je profesionalec in kdo ne," je šaljivo svoj dvom pojasnil župan. "V vsakem primeru, vsak projekt, tudi, če je za moje fizično stanje nekoliko pretiran, ga z veseljem podprem. Zbrana ekipa želi našemu svetu samo dobro. In to je treba podpirati," je dodal župan, ki je v petek pred startom pozdravil tudi petkove kolesarje.

Pet ultra kolesarjev, ki bodo prvič letos brez počitka kolesarili do Srebrenice.
Rozmari Petek

Kolesarjenje, ki se bo zaključilo na mednarodni dan spomina na genocid 11. julija, ko bodo kolesarji prisostvovali pri pogrebu še 14 ljudi, katerih ostanke so medtem našli drugje, nosi simbolično sporočilo miru, strpnosti in spoštovanja do vseh žrtev genocida v Srebrenici. "Naša pot ni le športni izziv, temveč tudi pomembna misija ohranjanja spomina na tragedijo, ki se nikoli ne sme ponoviti. Vsak prevožen kilometer nosi sporočilo, da je mir naša skupna odgovornost," so zapisali ob odhodu petkovi kolesarji Adnan Ajšić, Frančiška Krebs, Franc Puncer, Haris Hadžić, Ismet Softić, Stanko Pfaifer ter Viktor Slatinek (za logistiko prve ekipe celo pot skrbita Asmir Bećarević in Admir Omerović). Drugo ekipo ultra kolesarskega maratona sestavljajo Dami Zupi, organizator največjega dobrodelnega kolesarskega dogodka v Sloveniji DOS, Sašo Kočar, prvi slovenski zmagovalec na I feel Slovenia IRONMAN, Sanin Ljuca, večletni član kolesarskega dogodka DOS, Mladen Milković, večletni član kolesarskega dogodka DOS in organizator Ahmet Alić – Aki; ultra kolesar, večletni udeleženec maratona Mira Velenje – Srebrenica, večkratni udeleženec slovenske Diagonala 355 extreme.

Ekipa velenjskih kolesarjev s podporniki, ki so se v petek, 13. zapovrstjo, podali na pot proti Srebrenici
Kolesarji Velenje

"Srebrenica je nekaj najslabšega, kar se je zgodilo na našem prostoru. Cilj je opominjati, da se Srebrenica ne sme nikoli več zgoditi. Iz Velenja bomo prinašali pozdrave miru, ker Velenje je multikulturno mesto, v katerem smo različni narodi, pa se vsi razumemo. Naša pot bo predana predvsem z mislijo, da se nikoli več ne ponovi Srebrenica," je poudaril Ahmet Alić – Aki. "Danes, ko je toliko nestrpnosti, ko slišimo, kaj se dogaja v Ukrajini in Palestini, je zelo pomembno govoriti o strpnosti. Šport združuje ljudi, smo videli v minulih dneh. Zato med kolesarji niso le Bošnjaki. Vsak doprinese k sprejemanju drugačnosti in drugače mislečih," je dodal še Dervišević, ki je na startu pospremil tudi drugo skupino kolesarjev.

Pot kolesarjev do Srebrenice
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta