(FOTO) Velenjska tragedija: Opravičilo ministra in nove nejasnosti

Rozmari Petek Rozmari Petek
31.03.2023 15:29

Ne eno, celo dve vozili sta bili v času, ko je pokojnik prosil za pomoč, na voljo. V ZD še vedno trdijo, da so se po pogovoru z njim dogovorili, da lahko pride sam. In da niso vedeli, da ima anevrizmo. Oglasil se je minister.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občan je umrl, tik preden bi mu uspelo priti do zdravstvenega doma (v ozadju).
Rozmari Petek

Velenjski primer, na katerega smo včeraj opozorili v Večeru, ko je pacient dvakrat klical Zdravstveni dom Velenje zaradi neznosnih bolečin, na koncu pa se je še v drugo poskušal do dežurne ambulante odpeljati sam, pa pri tem za volanom umrl, je  bil danes prva tema novinarske konference ministrstva za zdravje. Minister Danijel Bešič Loredan je, podobno kot pred meseci v primeru zamenjave bolnikov v celjski bolnišnici, svojcem najprej izrekel sožalje, nato pa zagotovil, da bodo, tako kot v Celju, dogodke najprej ustrezno razjasnili in poskušali ugotoviti, "ali je šlo za sistemsko anomalijo, lokalno nepravilnost ali strokovno napako ali nekaj, kar bi lahko na sistemski ravni preprečili".

Nato je opisal, da je preminuli prvič prišel v dežurno ambulanto ob 4.30. Dežurna zdravnica mu je dala terapijo in napotnico za urologa. "Ob 5.08 je spet poklical na 112 in ob 5.11 je poklical v dežurno ambulanto. Malo pred pol šesto uro zjutraj so spet prejeli klic na 112, tokrat je šlo za obvestilo o prometni nesreči. Tja je po dveh minutah prispela ekipa in poskušala občana reanimirati. Ob 6.30 so ga pripeljali v ZD in tam je ostal do približno 8.30 ure. Po podatkih, ki jih imamo in ki so verodostojni, v času dogodka in klica v zdravstvenem domu zasedenosti ekip ni bilo. Drugače rečeno, obe vozili sta bili v zdravstvenem domu," je bil jasen minister.

"Obstajata dva tipa prevozov; eno so nujni prevozi, drugo so reševalna vozila," je s pojasnilom začel direktor Zdravstvenega doma Velenje Janko Šteharnik. "Ekipa nujnih prevozov je sestavljena iz dveh vozil, eno z zdravnikom, drugo brez. Obe sta bili v zdravstvenem domu prisotni s popolnimi ekipami. Proces v medicini je tak, da če je odločitev triaže in zdravnika takšna, da situacija ni nujna, ta vozila ne gredo na teren. Nenujna reševalna vozila so pa namenjena za sanitetne prevoze, prevoze nenujnih bolnikov, kot so prevozi na dializo, na onkološke preglede ipd. Ta vozila pa delajo od 7. do 20. ure. Dežurni zdravnik ne naroča nujnih vozil, dežurni zdravnik upravlja z rednimi, nenujnimi vozili. Situacija pacienta ni bila nujna, ker ledvični kamni niso smrtno nevarna situacija."

Velenje - Nekateri Velenjčani so v spomin na preminulega in kot znak, da so takšna stanja nedopustna, pred zdravstvenim domom prižgali sveče.
Rozmari Petek

Pojasnil je tudi, kaj je ugotovil njihov prvi interni nadzor. "Sklep komisije, ki je ravno končala s sestankom, je, da stanje pacienta ni bilo življenjsko ogrožajoče in posledično je ekipa nujne medicinske pomoči obravnavo predala dežurni ambulanti. Pacient v nobenem trenutku ne z dokumentacijo ne z besedo ni informiral zdravstvenih delavcev o kakšnem drugem stanju kot le o bolečinah. Ekipa je postopala popolnoma v skladu s pravilnikom. Naključje, ki pa je v medicini vedno mogoče, pa je povzročilo to, za kar nam je zelo žal," je dejal Šteharnik.

"Preden bomo rekli, ali so zaposleni postopali tako, kot je prav, bomo zahtevali od zdravstvenega doma izredni strokovni nadzor. Zahtevali bomo, da se nam jasno predstavi, kaj je bilo v dežurni ambulanti narejeno, ali je bil podan izvid, ali je bila pacientu samo predana napotnica za urologa in s kakšno stopnjo nujnosti. Zanimalo nas bo, kako matriko sprejemanja klicev imajo, ali je enaka kot drugod. In pa na podlagi česa se je odločilo, da pacient ni nujen primer. Še bolj pa nas bo zanimalo, kako to, da se po drugem klicu pacienta, ki je bil zgolj 40 minut kasneje, nihče ni vprašal, zakaj ta gospod kliče in zakaj se ni ustrezno gospoda ocenilo. Ko bomo dobili te odgovore, se bomo odločali o naslednjih postopkih," je komentiral minister in dodal, da sicer ne želi prejudicirati, vendar: "Kot zdravnik, ki sem šest let dežural, lahko rečem, da ko te pacient drugič kliče, moraš vedeti, da nekaj ni v redu."

Do sklepa, ki so ga oblikovali v zdravstvenem domu, da je vse potekalo po protokolu, so prišli zgolj na podlagi izjav zaposlenih. Zvočnega posnetka klica namreč še nimajo in bodo nanj po besedah Šteharnika čakali mesec dni. Minister je zatrdil, da v takšnem primeru se nihče ne bo obešal na črko zakona in da bodo posnetek poskušali pridobiti v enem ali dveh dnevih. Šteharnik pa je ob tem razkril, da je bil preminuli oče enega od njihovih zaposlenih, v domu je zaposlena tudi snaha in da sta oba razumela nastalo situacijo. "Ko je klical drugič, je zaprosil za prevoz v bolnico, dobil je namreč napotnico za bolnico. To ni taksi služba za prevoze v bolnico. Če bi mi sorodniki zaposlenega odredili nujni prevoz, medtem pa bi se v Velenju zgodila nesreča, potem bi pa novinarji pisali, da je zaradi internih povezav bil nekdo pripeljan v bolnico, medtem ko so vozilo potrebovali. Stvari so zelo kompleksne. Po izjavah verjamemo, da so ukrepali po protokolih," je še dejal direktor.

"Glede na včerajšnje objave v medijih o okoliščinah, ki naj bi privedle do omenjenega dogodka, smo takoj začeli z zbiranjem obvestil in preverjanjem vseh okoliščin v smeri obstoja suma morebitnega kaznivega dejanja," so danes sporočili iz Policijske uprave Celje. "Po mojih informacijah je zadevo sedaj prevzel preiskovali sodnik," je dodal minister. V torek pa bodo primer podrobneje proučevali še velenjski svetniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta