Gradnja stolpa Kristal v rokah občanov Rogaške Slatine?

Rozmari Petek Rozmari Petek
13.08.2020 06:23

Zavoljo predvidenega največjega stolpa v državi kar dve referendumski pobudi. Trenutno največje vprašanje je, kdo bo podpisan pod vprašanjem na glasovanju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razgledni stolp Kristal Rogaška Slatina, vizualizacija
Občina Rogaška Slatina

Zadnji, julijski sklep občinskega sveta, po katerem je Občina Rogaška Slatina s sprejetjem občinskega podrobnega prostorskega načrta pridobila zeleno luč, da lahko začne postopke, potrebne za pridobitev gradbenega dovoljenja za razgledni stolp Kristal, je v občini dvignil veliko prahu. Tako sta še isti mesec na občino prispeli dve referendumski pobudi. Čeprav je težko verjeti, pa je ravno s tem nastala nova težava, ki trenutno ni videti ravno v prid razpisu referenduma.

Dve pobudi, eno nezadovoljstvo

Prvo pobudo je podala svetnica SD Andrejka Flucher, ki sicer že od prve ideje gradnji stolpa nasprotuje. Podala jo je v imenu sveta Mestne krajevne skupnosti Rogaška Slatina, katere predsednica je. Drugo referendumsko pobudo s praktično enako zahtevo pa je poslala občanka Eva Žgajner, ki je v ta namen zbrala sto podpisov (Flucherjeva jih ni zbirala, saj meni, da je mestna krajevna skupnost dovolj pomemben organ, da podpisov pri tem ni treba zbirati).

Enaki pobudi ne gresta skupaj

In zakaj je razlikovanje med prvo in drugo vloženo pobudo za referendum tako bistveno, da se je zavoljo tega vprašanja postopek začasno prekinil? "Zato, ker če bo pod referendumom kot pobudnik zapisana mestna krajevna skupnost, bodo ta referendum začeli povezovati s stranko SD, jaz pa tega ne želim, saj se nočem vpletati v lokalne politične zadeve," pojasnjuje Žgajnerjeva.
Drugi razlog pa je v tem, da so prvi predlagatelji za razpis referenduma privolili v zahtevo občine, da se referendumsko vprašanje skrajša. Če bodo ljudi na referendumu spraševali samo to, ali so za to, da se uveljavi odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje, ki je opisano le s številko, ljudje ne bodo vedeli, za kaj pravzaprav gre, poudarja Žgajnerjeva. Zato vztraja, da se vprašanje dopolni s pojasnilom, da gre za območje, na katerem se predvideva postavitev razglednega stolpa Kristal.

Dvakratno zbiranje podpisov?

Pot do referenduma je sicer še dolga, saj se je očitno zataknilo že pri prvi točki, slediti pa ji morata vsaj še dve bistveni - zbrati je treba okoli 500 podpisov volilnih upravičencev v občini in njihove podpise overiti na upravni enoti, nato pa mora razpis referenduma potrditi še občinski svet.

Razgledni stolp Kristal Rogaška Slatina, vizualizacija
Občina Rogaška Slatina
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta