Herkulovo svetišče v Celju: Bolj kot ga raziskujejo, več je vprašanj

Rozmari Petek Rozmari Petek
21.06.2019 16:26

Skoraj pozabljeno svetišče so sondirali, da bi pridobili nove podatke o edinem tovrstnem svetišču v Sloveniji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celje, Herkulovo svetišče, edinstvena najdba še iz časa Keleie, a nepromovirana in zapuščena 
Rozmari Petek

Pred dnevi je skupina študentov Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani skupaj z arheologi Pokrajinskega muzeja Celje sondirala območje Herkulovega svetišča v Celju. "V javnosti se večkrat pojavlja ideja, da bi ta prezentacija lahko bila modernejša, novejša. S tem se seveda strinjamo, predvsem pa si želimo, da bi bila ta prezentacija potem verodostojna. Glede na to, da so zapiski izkopavanj iz leta 1947 do 1950 skrajno pomanjkljivi, smo se odločili, da bomo sondirali, vendar bo potrebnega še kar nekaj časa, da bomo lahko detajlno povedali kaj več. Letošnje raziskave so namreč odprle več vprašanj, kot so dale odgovorov," pojasnjuje direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman.

Vprašanja, vezana celo na samo ime

"Izkopavanja v letih 1947 do 1950 so med drugim opravljali tudi dijaki celjske gimnazije s svojimi profesorji. Šlo je za precej pionirsko delo, zato prave dokumentacije o samih raziskovanjih ni. Sploh pa je znanost v teh letih tako napredovala, da bi bilo zelo dobro svetišče spet raziskati. Tudi zato, če želimo narediti novo prezentacijo tega svetišča, ki je sedaj precej pozabljeno. A preden se tega lotimo, smo hoteli izvedeti vsaj nekaj osnovnih podatkov," opisuje arheolog in kustos Pokrajinskega muzeja Celje dr. Jure Krajšek.

Jure Krajšek: "Želimo narediti novo prezentacijo tega svetišča, ki je sedaj precej pozabljeno."
Metka Pirc

Nujne dodatne raziskave

"Jeralova je med drugim ugotovila tudi, da so morda raziskovalci pomotoma dve fazi templja šteli za eno. In še, da dimenzije ne ustrezajo. Tudi zato smo hoteli preveriti stanje. Odkrili smo zidove, te bomo sedaj preverjali z rezultati kolegice Jeraleve.Našli smo tudi del stopnišča, ki ga v raziskavah prej niso omenjali. Pod svetiščem obstaja tudi svetiščni prostor, ki ga tudi niso omenjali," našteva Krajšek. Predvsem pa so ugotovili, da bodo, če bodo hoteli priti do verodostojnih zaključkov, raziskave morali nadaljevati. Kdaj in kako, je vprašanje. Sredstva za sondiranje so v sodelovanju s fakulteto zagotovili sami. "Upam, da je to šele začetek. Dinamika dela pa bo odvisna od tega, koliko bodo medtem zasedeni še z drugimi deli," pravi Krajšek.

​Edinstveno svetišče trenutno pozabljeno

V vsakem primeru bi si skoraj pozabljeno in zapuščeno svetišče – več delov svetišča se je medtem že podrlo, zaslužilo posodobitev. "Svetišče je bilo konzervirano v letih 1960 do 1961. Po tistem se nihče več ni z njim ukvarjal do leta 1994, ko je v Celju potekal simpozij o rimski umetnosti. Takrat so ga malo prenovili," še doda Krajšek. Svetišče je sicer edino tovrstno v Sloveniji. "Njegovo obodno stebrišče je edino takšno ohranjeno. V provinci Norik je sicer eno takšnih še na Gosposvetskem polju. Avstrijci ravno letos začenjajo nove raziskave. To si bomo ogledali, saj so določene stvari nastajale istočasno z našimi, tako da imamo dobre parabole za primerjavo." A kot poudarja, z vsemi dosedanjimi sondiranji so šele na začetku poti. "V zgolj dveh tednih sondiranja nismo mogli odgovoriti na vsa vprašanja. Za realno predstavitev potrebujemo dodatne informacije, da se lahko začnemo pogovarjati o malo bolj sodobni prenovi," zaključi Krajšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta