Hiša kulture Celje je ponovno na široko odprla vrata

14.10.2021 17:55
Po koronskem letu je rdeča nit nove sezone umetnost, ki zahteva koncentracijo. Napovedujejo novo šolsko tekmovanje
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novo sezono so predstavili Miha Firšt, Nuša Komplet Peperko, Matija Kovač in Gregor Deleja. 
Hiša Kulture Celje

Po koronskem letu, ki je odplaknilo dobršen del minule sezone, se Hiša kulture Celje (HKC) vrača s polnim zagonom. Minuli teden so s koncertom komornega simfoničnega orkestra pod vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka, ki je krstno izvedel novo skladbo skladatelja Iztoka Kocena in Simfonijo iz novega sveta Antonina Dvoraka, otvorili glasbeni abonma. V soboto se vračajo priljubljene Glasbene sobotnice; najmlajši bodo ob 10. uri v Muzeju novejše zgodovine lahko prisluhnili predstavi Popotne pravljice. V soboto opoldne bodo izvedli tudi ponovitve odmevne predstave Potres z igralko Dorotejo Nadrah - predstavo za enega gledalca, ki raziskuje človeško ranljivost, potrebo po drugem in gledališču. V tem letu med drugim napovedujejo še novo opero Tomaža Sveteta Hiša usmiljenja v izvedbi Slovenskega komornega glasbenega gledališča. Izpostavili so še koncert orkestra Ljubljanski solisti s solistko Petro Kovačič, članico Dunajske filharmonije, in baletno produkcijo Možiček Josipa Ipavca, ki jo pripravljajo v sodelovanju s Festivalom Velenje, plesalko Mojco Majcen in beograjskim koreografom Aleksandrom Ilićem.

Tudi letos bodo na oder postavili nekaj novega - gre za glasbeno predstavo Mojstri pajki, ki sta jo napisala Tomaž Trop, kitarist in skladatelj glasbene zasedbe Tabu, in Nuša Komplet Peperko, avtorica dramske predloge muzikala po motivih Lile Prap Kure?!., ki po junijski premieri uspešno nadaljuje gostovanja po Sloveniji. Do decembra bodo nastopili še v Mariboru, Radovljici, Krškem in Tržiču.

Na področju kulturno-umetnostne vzgoje in razvoja občinstva nadaljujejo izvedbo pedagoškega programa Ambasador kulture, ki učencem in dijakom v mestni občini Celje omogoča brezplačen vstop na kulturne dogodke. V tem šolskem letu bodo prvič razpisali tudi šolsko tekmovanje, ki bo učence in dijake spodbujalo k poglobljeni interpretaciji umetniških del s področja glasbe, gledališča, plesa, filma, arhitekture in vizualnih umetnosti. Razvijajo mobilno aplikacijo, ki bo povezala mlado občinstvo s kulturnimi ustanovami in jih opozarjala na različne dogodke po celi državi. Vizionarska ideja pa je, da bi ustvarili natančen popis prireditvene infrastrukture v državi in tudi v manjše slovenske kraje pripeljali vrhunsko kulturo.

Pod njihovo okrilje od lani sodi tudi podelitev Veronikine nagrade. Spremljevalne aktivnosti dolgoletnega in uveljavljenega tekmovanja za najboljšo pesniško zbirko že potekajo - naročajo nova glasbena dela, ki jih bo navdahnila poezija preteklih dobitnikov te prestižne pesniške nagrade, raziskujejo pa tudi sveže pristope, s katerimi bi povezali poezijo, gledališče in glasbo. Kot pravijo člani programske ekipe HKC, s promocijo in spodbujanjem ustvarjalnosti in poustvarjalnosti ter kontinuiranim pedagoškim delom lahko pomagajo preseči vse pogosteje negativno izražene tendence prebivalstva po iskanju identitete in povezovalnih elementov v nacionalizmih. Ne historična kultura, umetnost prihodnosti mora biti intersubjektivni mit, ki nas povezuje, poudarjajo.

"Zagotavljanje dostopa do vrhunskih in raznolikih umetniških vsebin, ki je navsezadnje osnovna državljanska pravica in po našem mnenju ključna sestavina kakovostnega bivanja, je najpomembnejše poslanstvo HKC, ki ga bomo izpolnjevali tudi v prihodnji sezoni," napovedujejo. "Veliko aktualnih dejavnikov bo izvedbo kulturnih dogodkov še nekaj časa oteževalo, a mi bomo poskrbeli, da naši obiskovalci ob upoštevanju osnovnih vladnih ukrepov tega ne bodo občutili - ne v dvorani ne v programu sezone," dodajajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta