Izvirne miselne igre za mlade in stare

Rozmari Petek Rozmari Petek
30.09.2019 15:40

Avtor igre Slepi zajček na šahovskem polju o nenavadnem imenu in predvsem o prednostih, ki jih prinaša igra, ki jo - v nasprotju s šahom - lahko igra en sam

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jože Borštner s svojo igro
Rozmari Petek

"Ko vstanem, najprej odigram kakšno partijo ali dve. Šele potem pride na vrsto zajtrk," svoj jutranji ritual opisuje upokojeni velenjski rudar Jože Borštnar iz Silove pri Velenju, ki se bliža 80 letom. "S tem ostajam pri pameti, igra je odlična za bistrenje možganov, ki starejšim v moji starosti pogosto začnejo pešati."

Jože Borštner s svojo igro
Rozmari Petek

Kdo ali kaj je slepi zajček

In česa se je v tistem zgodnjem jutru domislil? Borštnar na mizo položi lesen okvir, v katerem so zložene oštevilčene lesene ploščice, eno mesto pa je prosto. Ko so zložene po vrsti od 1 do 63, se razkrije vzorec šahovnice. Od tod ime slepi zajček. Šele ko je igra pravilno rešena, ta zajček "spregleda", nenavadno ime za igro pojasni izumitelj.

Kako izvleči najtanjšo ploščico skozi odprtino? Jožetu to uspe v 79 potezah.
Rozmari Petek
Jože Borštner s svojo igro
Rozmari Petek
Jože Borštnar s svojo igro Slepi zajček na šahovskem polju
Rozmari Petek

V črni torbi še druge igre

Za izdelavo ene igre potrebuje vsaj teden dni. Da dobi lepo šahovsko kombinacijo, uporablja dve vrsti lesa, uradno fotografijo slepega zajčka, ki krasi vsako doma izdelano igro, pa je narisala njegova soseda. "Saj sem sicer tudi to poskušal sam, a moj zajček je bil bolj podoben konju, soseda pa je zajčku narisala še prevezo čez oči, kar me je od srca nasmejalo."

Kako bi izvlekli večji obroč?
Rozmari Petek
Jože Borštnar ima v svoji črni torbi še kup zanimivih miselnih iger.
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta