Je celjski bazen sploh dovolj dostopen?

Asja Lednik
17.07.2019 23:46

Kritike na račun delovnega časa celjskega bazena in omejenih možnosti vstopa in izstopa, na preboldskem bazenu pa ugotavljajo, da obiskovalci ponudbo bazenskih kart zlorabljajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celjski letni bazen še čaka veliko število kopalcev in bolj ustaljeno sončno vreme. 
Primož Škerl

Zlasti junij je bil letos vroč in nemalo kritik je bilo takrat zapisanih na družbenih omrežjih na račun delovnega časa celjskega letnega kopališča. Da bi bilo zaželeno, da vrata odpre že zjutraj in jih ima odprta dlje v večer, je bilo v ospredju. Pritožbe so bile povezane tudi s celodnevnimi kartami, ki gostom ne omogočajo izstopa iz bazena in kasneje ponovnega vstopa. Maja Voglar, vodja gospodarjenja pri Družbi za upravljanje s parkirišči in javnimi objekti (ZPO), odgovarja, da bazen zjutraj res odpirajo ob devetih, zvečer je obratoval do 19. ure, ker pa so bile temperature visoke, so njegovo obratovanje podaljšali do 20. ure. A julija in avgusta vrata znova zapira že ob 19. uri. Le morebitni vročinski valovi bodo obratovalni čas nekoliko podaljšali.

Nočno kopanje ne pride v poštev

Upanje, da bi bilo zelo drugače, bodo morali kopalci opustiti. "Letno kopališče Celje poleg rekreativnih kopalcev uporabljajo za izvedbo svojih treningov tudi plavalni klubi, katerih treningi potekajo v jutranjih urah, pred odprtjem kopališča, in v večernih urah po zaključku rekreativnega plavanja. Po zaključku treningov je treba kopališče pripraviti za rekreativno plavanje, zagotoviti celotno ekipo kopaliških in servisnih delavcev, ki skrbijo za varnost kopalcev," pojasnjuje Voglarjeva.
Tudi nočno kopanje na celjskem letnem kopališču ne pride v poštev. "V primeru izvedbe nočnega kopanja bi se ob upoštevanju izvedbe vseh aktivnosti, ki potekajo dnevno na kopališču, pospravljanje zavleklo in zaključilo pozno v noč. V preteklosti smo na Letnem kopališču Celje že omogočili nočno kopanje vsem tistim, ki so bili tega kopanja željni, vendar pa je bilo nočno kopanje kljub sprva močno izraženemu interesu zelo slabo obiskano in le želja nekaj posameznikov."

Cene že več kot deset let nespremenjene

In kako odgovarja tistim, ki bi radi rekreativno odplavali kako uro v bazenu zjutraj in nato zvečer? Pravijo, da za to ni ustrezne vstopnice. "Zaradi zagotavljanja vstopno-izstopnega sistema in preprečevanja nedovoljenih vstopov kupljena vstopnica, ki vključuje še zavarovanje obiskovalca, zagotavlja en vhod in izhod. Z željo, da vsem tistim, ki želijo koristiti ponudbo Letnega kopališča Celje, torej kopanje, igranje odbojke na mivki, igranje košarke in drugo, zagotovimo čim lažjo dostopnost, cenik Letnega kopališča Celje ponuja različne vstopnice."
Kot je mogoče razbrati na njihovi spletni strani, so na voljo dnevna vstopnica, opoldanska, ki velja od 12. ure, in popoldanska vstopnica, ki velja od 15. ure. Na voljo pa je še vstopnica za enourni obisk, ki jo je mogoče kupiti uro pred zaprtjem kopališča. Poleg naštetih vstopnic so še družinske vstopnice in vstopnice z različnim številom vstopov na kopališče. Cene vstopnic so na Letnem kopališču Celje že več kot deset let nespremenjene.

V Preboldu o zlorabah kart

Podobno je tudi na letnem kopališču Prebold, kjer vrata tako kot v Celju odpirajo ob devetih, zaprejo pa jih že ob 18. uri. Je pa s kupljeno sezonsko ali dnevno vstopnice mogoče v Preboldu večkrat zapustiti in nato ponovno vstopiti na bazen, kar kopalcem v Celju ni omogočeno. A se ta možnost, žal, pogosto zlorablja, pove župan občine Prebold Vinko Debelak. Z že uporabljeno karto vstopi na bazen drug kopalec, zato bodo to za prihodnje poletje spremenili.
"Na kopališču moramo zagotavljati red in za to tudi odgovarjamo materialno in kazensko. Zato samopostrežbe in nereda ne moremo dopuščati. Po zbranih predlogih in pripombah obiskovalcev poskušamo odpraviti pomanjkljivosti, če lahko ob tem zagotovimo varnost kopalcev in neoporečnost kopalne vode. Obiskovalci razumejo upravljavce in nimamo nemogočih predlogov," je še povedal Vinko Debelak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta