Koronavirus za Šmarje pri Jelšah težka (pre)izkušnja, a krajane je še bolj povezala

Tina Murko Gajšek
10.05.2020 11:00

Preverili smo, kako se Šmarje pri Jelšah, ena najbolj prizadetih občin po izbruhu koronavirusa, ki ga njegovi prebivalci verjetno ne bodo kmalu pozabili, odpravlja v novo resničnost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dom upokojencev - Šmarje pri Jelšah.
Sašo Bizjak
Ljudje se vračajo v lokale, bralci pod okno knjižnice, v trgovinah si Šmarčani spet namenijo kakšno besedo. Tako se navajajo na novo resničnost. 
Sašo Bizjak

Šmarje pri Jelšah se je sredi marca ustavilo. Gost promet skozi kraj je presahnil, pločniki so bili prazni, nekaj avtomobilov je bilo le na parkiriščih pred trgovinami z živili. Te dni vožnja skozi kraj ponuja poglede, kot jih je pred 12. marcem, ko je Šmarje postalo eno od žarišč koronavirusa. Da je življenje zdaj drugačno tudi v malem kraju, ki se, kot mnogi drugi, rad drži preverjenega ritma, opomnijo modri zabojniki pred domom upokojencev in zdravstvenim domom. Ljudje, ki z maskami izbirajo rože in sadike za svoj vrt. Kavarna, ki je teraso zaradi ohranjanja razdalje razširila na ploščad pred kulturnim domom. Knjižnica, ki knjige izposoja skozi okno.

Bilo je moreče
"Enkrat na teden smo šli v trgovino – z masko, rokavicami in listkom. V trgovini nisi gledal ne levo ne desno. Bilo je moreče," se prvih dni po novici, da se koronavirus širi po Šmarju spominja domačinka Brigita Rožman. "Prej je bil to še en kraj, kjer ljudje živijo, delajo, športajo, se družijo. Ko sem tretji teden morala v trgovino, je bilo vse drugače. Ograje pred zdravstvenim domom, prazna igrišča, skoraj prazne trgovine, nihče se ni z nikomer pogovarjal," pripoveduje še ena prebivalka Klara Kukec. Zdaj, pravita, se kraj počasi prebuja v normalnost. Ljudje so veseli drug drugega, izza maske si namenijo tudi kakšno besedo.
"Razen da ljudje nosijo maske in rokavice ter so povsod razkužila, vse poteka, kot da se ni zgodilo nič," vračanje življenja v Šmarje opisuje župan Matija Čakš. A verjame, da je izkušnja krajane še bolj povezala. Število prostovoljcev je hitro preseglo sto, ljudje so pomagali z dostavo hrane in zdravil, s pogovori, številni so pomagali domu upokojencev, dva Šmarčana sta na facebooku ustvarila stran Šmarski argo, kjer ljudje objavljajo zapise v šmarskem narečju ter tako skušala pozornost preusmeriti od koronavirusa. Na splet se je preselila tudi Knjižnica Šmarje pri Jelšah, kjer poleg izposoje knjig pripravljajo večino dogajanja v kraju. "Stik z ljudmi je še toliko bolj pomemben, ker smo čez noč padli v negotov trenutek, strah je bil zaradi socialne odmaknjenosti še bolj izrazit. Kot središče ohranjanja duha skupnosti smo čutili odgovornost, da povežemo ljudi in jim nudimo kolikor se da normalno preživljanje vsakdana," razlaga direktor knjižnice Marko Samec. Se je pa z umirjanjem stanja začela tudi izposoja knjig – skozi okno knjižnice. Bralcem vsak dan predajo več knjig, še pravi Samec. "Vidi se, da se oživlja družabno življenje," je prepričan.

Eden od pokazateljev, da se življenje počasi vrača v kraj, je oživitev tržnice, na kateri lokalni ponudniki prodajajo svoje izdelke in pridelke. 
Sašo Bizjak
"Ta izkušnja je vplivala na vsakega posameznika na svoj način. Vsekakor ne gre pozabiti na brazgotine, ki jih bo pustila izguba stanovalcev, za katere je bil virus usoden. Bili so del nas, nekateri so pri nas bivali 20 let in več," pravi direktorica šmarskega doma upokojencev Gordana Drimel. 
Sašo Bizjak
"Spremljali smo vsa možna poročila, brali na spletnih straneh, kaj se dogaja v Šmarju in domu," se prvih tednov epidemije spominja Šmarčanka Brigita Rožman. 
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta