Lastniki ukrepov za redčenje obvodne vegetacije ne poznajo

Tina Murko Gajšek
18.02.2019 19:48

Proti koncu zime, ko naj bi zemlja še počivala, lastniki obrezujejo drevesa in grmovje ter izvajajo sečnjo, zato bo več poudarka pri ozaveščanju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nepravilno ravnanje z obvodno vegetacijo lahko pripelje do erozije.
Zavod Rs Za Varstvo Narave

Drevesa in grmovje, ki obdajajo struge potokov in rek, na prvi pogled delujejo samoumevni in samorastniški. Vendar je rastje, ki je najpogosteje ostanek krčenja gozda za kmetijske površine, precej pomembno. "Brez vegetacije se erozijska moč vode poveča in kaj kmalu povzroči spodjedanje bregov, prestavljanje strug, odnašanje jezov in mostov," pojasni vodja celjske območne enote Zavoda RS za varstvo narave Tanja Košar Starič.

Drevesa niso le okras

Pravilno ravnanje pozimi se namreč odraža vse leto. "Obvodna drevnina uravnava temperaturo ob vodotoku in v njem. S senčenjem preprečuje segrevanje vode v vročih poletnih dneh, zmanjšuje dnevno-nočna nihanja temperature ter s tem zagotavlja ugodne pogoje za življenje rib in drugega vodnega življa," pojasnjuje Košar Staričeva. S svojimi krošnjami visoka vegetacija prav tako ublaži veter, zaradi česar iz tal izpari manj vode. "Vlaga se v območjih bogate zarasti zadržuje dlje časa in s tem zagotavlja rastlinam potrebno vodo tudi v času pomanjkanja padavin," pojasni sogovornica. S koreninami pa drevesa prestrežejo mineralne snovi in pesticide, ki bi se sicer z okoliških kmetijskih zemljišč stekali in spirali v vodo.

Nepravilno ravnanje z obvodno vegetacijo lahko pripelje do erozije.
Zavod Rs Za Varstvo Narave

Pomen življenja z naravo

V preteklosti so se kmetje dobro zavedali pomena obvodne vegetacije, zato so jo pozimi skrbno ohranjali in poskrbeli, da se ni zaraščala. Kasneje se je to delo pogosto zanemarilo ali pa se je v naravo premočno poseglo.

Znanje je treba širiti

Sicer pa poseg obsega nujna dela, kjer odstranijo nestabilna drevesa ali drevesa, ki obirajo pretok ter invazivne in tujerodne vrste. Odstranjenih rastlin in njihovih delov se ne sme sežigati na brežinah, temveč jih je treba odpeljati iz dosega možnih poplav. Pri obrezovanju je treba ohranjati tradicionalni način, kar je posebej opazno pri glavatih vrbah.

Cilj skrbi za obvodno rastje je ohranjanje zveznosti krošenj vzdolž vodotoka z raznovrstnim slojem.
Zavod Rs Za Varstvo Narave
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta