Med kandidati za velenjskega župana omenjajo Mateja Lahovnika

Rozmari Petek Rozmari Petek
12.08.2020 06:15

Novembra bodo Velenjčani volili novega župana. Kdo bo na izbiro, stranke še ne razkrivajo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po smrti Bojana Kontiča morajo v Velenju jeseni izbrati novega župana.
Igor Napast

V ponedeljek, že drugi delovni dan po pogrebu pokojnega župana Bojana Kontiča, so velenjski svetniki na dopisni seji potrdili ugotovitveni sklep, da je županu prenehal mandat, in tudi, da bo začasno nalogo župana opravljal podžupan Peter Dermol. S tem so se uradno začela opravila, ki vodijo k nadomestnim volitvam.

Peter Dermol
Andrej Petelins_ek

Brez "starih" kandidatov

Večje vprašanje je, med kom bodo volivke in volivci tokrat izbirali. Na zadnjih lokalnih volitvah se je za županski stolček potegovalo pet kandidatov, ob Kontiču še Jože Hribar, Suzana Kavaš, Mihael Letonje in Matej Jenko. Letonje je spomladi zaradi podobne bolezni, kot jo je imel Kontič, preminul, Hribarja nam ni uspelo doklicati za komentar, tako Kavaševa kot Jenko pa nad tem, da bi na sredini mandata, ko je občinski svet že sestavljen in ko ima odločilno večino v njem SD, nista navdušena.
"Ljudje me sprašujejo, a jim, tako kot vam, ne morem dati odgovora. Bilo bi pa dobro, da bi Velenje dobilo župana iz nasprotne opcije, saj se že 30 let dela enako, Velenje pa po vseh gospodarskih kazalcih pada," komentira Jenko. "Skratka, odločil se še nisem," doda.
"Ne, zagotovo ne bom kandidirala. Moram se oddahniti po vsem ostalem, ne morem biti ponovno tri mesece pod stresom," pravi Kavaševa. "Morda čez dve leti." Sama namreč zaupanja v občinskem odboru stranke SDS, katere članica je, obenem pa tudi vodja svetniške skupine, nima več. Če bi se odločila za kandidaturo za županjo, bi jo podprle vse druge opozicijske stranke razen SDS. V občinskem odboru te stranke so se namreč letos znova naredile velike rošade; člane lokalnega odbora so razpustili in imenovali nove, pri čemer Kavaševi niso dovolili kandidirati.

Matej Lahovnik
Andrejpet

Katičeva, Dermol, oba?

Največ možnosti za to, da dobijo ponovno župana ali županjo iz svojih vrst, tako mnogi pripisujejo stranki SD. Precej je sicer ugibanj, ali bo stranka podprla Petra Dermola ali Andrejo Katič, nekdanjo ministrico za obrambo v vladi Mira Cerarja in za pravosodje v vladi Marjana Šarca, ki so jo v času bolezni župana na občini zaposlili kot svetovalko župana (na zadnjih državnozborskih volitvah jo je sicer po glasovih premagala Kavaševa), ali pa bodo v boj poslali oba in pustili volivcem, da se odločijo za pravega.

Andreja Katič
Robert Balen
Bodo nadomestne volitve prinesle kakšne večje spremembe?
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta