Ne na Dunaju, v Celju investirajo v nove proizvodne zmogljivosti

Rozmari Petek Rozmari Petek
03.03.2022 18:00

V času, ko se zapira ruski trg, kamor celjski Bosio proda okoli 30 odstotkov svojih industrijskih peči, bodo v Celju skupaj z avstrijskim lastnikom Aichelinom postavili novo proizvodno halo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Temeljni kamen za novo proizvodno halo Bosia, ki bo končana septembra, so položili gospodarski minister Zdravko Počivalšek, celjski župan Bojan Šrot, direktor družbe Bosio Hugo Bosio in direktor družbe Aichelin Peter Schobesberger. 
Rozmari Petek

V industrijski coni Celje, kjer podjetje Bosio že od leta 2008 izdeluje industrijske peči, bo do septembra zrasla nova proizvodna hala v velikosti tri tisoč kvadratnih metrov, takoj zatem pa naj bi začeli graditi še drugi del hale, velike štiri tisoč kvadratnih metrov. Skupaj bo naložba v halo podjetje Bosio in njegovega partnerja, avstrijsko družbo Aichelin, stala sedem milijonov evrov (financirali jo bodo s pomočjo grupeBerndorf, ki je lastnica Aichelina), vanjo pa bodo selili del sedanje proizvodnje iz obstoječega objekta v Celju ter vso proizvodnjo, ki trenutno poteka na Dunaju. "Skupaj smo prišli do zaključka, da bomo združeni dosegli sinergijske učinke," je dejal direktor družbe Bosio Hugo Bosio. "O tem koraku smo začeli razmišljati v neturbulentnih časih. Bili smo prepričani, da je pravi korak, da kombiniramo našo in Bosiovo proizvodnjo. Bolj turbulentno, ko je postajalo, bolj jasno je bilo, da smo se odločili prav," je dodal direktor Aichelina Peter Schobesberger. "Bolj efektivno bo imeti le eno proizvodno enoto. Fleksibilnost ljudi je tukaj velika, dobri delavci so v Celju, zelo dobro se razumemo. Verjetno bi bilo enostavneje pustiti tako, kot je, a dolgoročno je tako boljše. Včasih je treba narediti drzen korak," je poudaril.

Ko startaš z ničle, ti nekje zmanjkuje sape

V novi hali bo kombinirano potekalo sestavljanje industrijskih peči za metalurško in kovinsko industrijo, po čemer je znana družba Bosio, ter industrijskih peči za avtomobilsko proizvodnjo, ki jih izdeluje Aichelin. Podjetji sta sicer sinergijo našli že leta 2012, ko je Hugo Bosio svoje podjetje, ki ga je pred 30 leti začel graditi dobesedno v domači garaži, prodal avstrijski družbi ter ga s tem rešil (sam je obdržal le četrtino). "Moje prepričanje je, da ko startaš z ničle, do neke faze prideš, tudi če nimaš zadaj generacij, ki so te naučile voditi več ljudi. In ker začneš z ničle, ti nekje zmanjkuje sape in takrat sta le dve poti – ali najameš ljudi, ki delajo to zate, ali pa se združiš z nekom, ki ti ta znanja prinese. Takrat je bila tudi kriza in smo ugotovili, da sami ne moremo preživeti. Cel svet se združuje, tudi mi se moramo," razloge, da se je združil s podjetjem s 150-letno tradicijo, opisuje Hugo Bosio. V novi hali bodo lahko peči montirali oboji. Vsako industrijsko peč, ki je narejena povsem individualno, je pred prodajo namreč treba sestaviti, nato spet razstaviti in pripeljati kupcu. In ravno to sestavljanje bo potekalo v Celju na 50 do 100 metrov dolgi liniji.

Hugo Bosio: "Cel svet se združuje, tudi mi se moramo."
Rozmari Petek

Z novim objektom se bo 115 zaposlenim v družbi Bosio pridružilo še okoli 30 novih sodelavcev. "Še bolj pomemben vidik nove naložbe je, da posel ohranimo. Da njih pritegnemo sem. Ker če bo njihova naložba stala tukaj, se tudi čez 50 let ne bodo umaknili iz Celja," doda Bosio. Za koliko se bo pri tem povečala kapaciteta izdelovanja peči, težko oceni, ker so peči zelo različne. "Računam pa, da vsaj za 20 odstotkov," napoveduje.

Negotovo poslovanje z rusko podružnico

Še težje napove, kakšno bo v prihodnjih mesecih njihovo poslovanje z Rusijo, kjer imajo tudi svojo podružnico. "Upam, da se uresniči, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha. Da ko se bodo glave ohladile, morda čez mesec ali dva, se bodo kanali spet odprli. Živeti moramo mi in oni, tako da mislim, da se bo to normaliziralo. Trenutno je vse proti Rusiji zaprto. Ruski partnerji želijo komunicirati, želijo sodelovati, mi želimo sodelovati, ampak ni pogojev za plačevanje, banke ne delujejo, transporti ne delujejo. Na te trge smo vezani od 20- do 30-odstotno. K sreči imamo še Evropo, Indijo in druge trge. Aichelin je prisoten po celem svetu, tako preko sestrskih podjetij delujemo tudi na Kitajskem, v Severni Ameriki, dostopamo lahko na vse njegove trge," opiše Bosio. Schobesberger je pri napovedi poslovanja z Rusijo manj optimističen. "Po moji oceni se moramo orientirati na druge trge, ruski bo po mojem kar nekaj let zaprt, dokler se ne spremeni mišljenje na ruski strani."

Celjskega izdelovalca industrijskih peči je sicer močno ustavila že korona. "Leta 2020 smo imeli krizo, a lani je bilo še slabše, ker za leto 2020 smo še imeli malo zagona, lani pa smo nove investicije podpisali šele aprila. Ker so dobavni roki za industrijske peči tako dolgi, se nam je realizacija preselila v letošnje leto. To nas sedaj rešuje, ko imamo izpad zaradi Rusije. Zato sem optimist, da bomo kljub izpadu v Rusiji to leto vseeno normalno izpeljali," zaključi Bosio.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta