(Ne)varna varnost novega prehoda čez progo

Rozmari Petek Rozmari Petek
13.02.2019 18:13

Decembra so v Šmarju pri Jelšah končno ukinili dva nivojska prehoda, a so s tem na veliko razočaranje domačinov zaprli pešpot, po kateri so lahko hitro prišli do centra kraja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bližnjice (in pešpoti) do centra kraja, ki je vodila čez železnico, ni več.
Rozmari Petek

Decembra je bilo v Šmarju pri Jelšah slavje. Občina je skupaj z Direkcijo RS za infrastrukturo v naselju Mala Pristava zgradila novo cesto, vredno 580 tisoč evrov (glavnino denarja je zagotovila direkcija), s katero so ukinili dva nivojska železniška prehoda. A čeprav je obvozna cesta varnejša in s tem, jasno, dobrodošla, je pri nekaterih domačinih pustila grenak priokus.

Bližnjice (in pešpoti) do centra kraja, ki je vodila čez železnico, ni več.
Rozmari Petek

Zaprli desetletja utečeno pot

Drugo novo nevarnost vidi v tem, da je izvoz z nove stranske ceste, torej obvoznice, na glavno cesto precej nepregleden.

Naredili bodo drugo pešpot

Starega prehoda ne bo nikoli več, pa je jasno sporočilo z občine, saj jim je država že leta 2006 naložila, da se ga morajo znebiti, a so to uspeli narediti šele lani. "Ponovna ureditev nivojskega prehoda ni dovoljena. Po odločbah ministrstva za promet, izdanih že 9. marca 2006 in 29. aprila 2010, sta namreč ministrstvo za infrastrukturo in Občina Šmarje pri Jelšah morala ukiniti nivojska prehoda. Obveznosti iz odločb smo izpolnili z ureditvijo nove povezovalne ceste, ukinitvijo nivojskih prehodov in ureditvijo križišča javne poti z glavno regionalno cesto. Pridobitev, ki smo jo uradno namenu predali sredi decembra 2018, je za udeležence prometa veliko bolj varna in urejena v skladu s smernicami in zahtevami pristojnih organov," pojasnjujejo na občini.

Desetletja so se krajani vozili čez železnico. Pričakovali so, da bodo ohranili vsaj pešpot.
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta