Nocoj bo v Celju zapelo več sto dijakov slovenskih srednjih šol

Rozmari Petek Rozmari Petek
25.04.2022 02:00

Tokrat zgolj s srednješolskimi zbori in prvič z zborovsko priredbo pesmi skupine LPS, ki nas bo maja zastopala na Evroviziji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S Pomladnega koncerta glasbenih zasedb GCC
Arhiv Gcc

Nocoj ob 18. uri bo v Celju na Muzejskem trgu (ob dežju pa v Celjskem domu) zapelo več sto dijakov slovenskih srednjih šol. Ideja za obuditev festivala, ki od leta 1946 velja za celjsko tradicijo, nato pa je zaradi korone potihnila, je zrasla na Gimnaziji Celje – Center (GCC). Organizatorji (poleg GCC sta ob podpori Mestne občine Celje soorganizatorja še Zavod Celeia Celje in Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna enota Celje) upajo, da bo to spodbuda k oživitvi pevskega manifesta v Celju in da bo postalo tradicionalno. Običajno je sicer mladinski festival vključeval tudi osnovnošolske zbore, letos pa so se odločili za doslej unikatno izvedbo – zapeli bodo zgolj srednješolski zbori, ki sicer, razen tekmovalne revije v Zagorju, nimajo priložnosti na festivalni ravni pokazati svojega dela. Srečanje je namenjeno tudi spodbudi zborovskemu petju v srednjih šolah in povezovanju med sestavi. "Veseli smo, da so se našemu povabilu odzvali številni zbori. Ne sicer še vsi, ker se tudi po koroni zbori šele postavljajo na noge," je dejal ravnatelj GCC Gregor Deleja.

Celoten dogodek posvečajo nedavno preminulemu slovenskemu skladatelju Jakobu Ježu (1928–2022), ki ima s Celjem posebno vez. "Ne samo, da je bil nekdanji dijak I. gimnazije v Celju, ampak je ravno s celjskim mladinskim pevskim festivalom imel zelo pristne odnose. Zanj je napisal številna dela, tako za otroške kot za mladinske zbore. Prav je, da se kot mesto na ta način poklonimo njegovemu izjemnemu opusu," dodaja Deleja.

Gregor Deleja
Sašo Bizjak

Ne bodo pa v Celju zvenela le njegova dela. "Tudi tisto najnovejše, ki bo Slovenijo zastopalo v Torinu maja na pesmi Evrovizije. Vsi zbori bodo na koncu skupaj z zasedbo LPS izvedli Disko. Prvič v takšni zborovsko-inštrumentalni priredbi," napoveduje ravnatelj šole, v kateri je skupina nastala. Nastopila bo še ena šolska vokalno-instrumentalna zasedba GCC, skupina The šlagers. "K spremembah želimo spodbuditi tudi z legendarnimi skladbami iz naše preteklosti, ki so nekoč obljubljale veliko, pa tega nismo znali uresničiti. Naj izpostavim le dve – Svobodno sonce, ki nas je pospremilo v samostojnost, in Insieme: 1992, ki je pela o združeni Evropi, mi pa sedaj delamo ravno nasprotno od tistega, o čemer govori ta legendarni italijanski pop komad," še napoveduje ravnatelj.

Letošnjega mladinskega pevskega festivala se bodo poleg zborov z GCC udeležili tudi zbori I. gimnazije v Celju, Prve gimnazije Maribor, II. gimnazije Maribor, Gimnazije Brežice, Gimnazije Nova Gorica, Srednje šole Vena Pilona Ajdovščina, Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška Maribor, Šolskega centra Celje in Zavoda sv. Stanislava, Škofijske klasične gimnazije Ljubljana. Nastopili bodo tudi nekdanji dijaki celjskih srednjih šol, solisti in solistke Sandra Fekerija, Željka Predojevič, Sergije Lugovski in Boštjan Korošec. Vstop na prireditev je prost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta