Nujna medicinska pomoč po 1. maju: K dežurnemu zdravniku v Velenje ali Žalec

Gordana Possnig Gordana Possnig
29.04.2019 10:48

Odpoved delovnega razmerja treh družinskih zdravnikov iz Zdravstvenega doma Nazarje vodstvo prisilila v novo organizacijo dela dežurnih ambulant v Zgornji Savinjski dolini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravstveni dom Nazarje 
Asja Lednik

Večkrat smo pisali o odpovedih družinskih zdravnikov zaradi preobremenjenosti. Med prvimi, ki so dali odpoved, so bili trije od štirih družinskih zdravnikov iz Zdravstvenega doma (ZD) Nazarje, ki bodo prenehali delo 1. maja.
Direktorica omenjenega Zdravstvenega doma Darja Es nam je sedaj posredovala informacije o dogovorjenih aktivnostih za organiziranje nujne medicinske pomoči v Zgornji Savinjski dolini po 1. maju. V odgovoru nam je pojasnila, da so zaradi pomanjkanja zdravnikov uradno obvestili Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in ministrstvo za zdravje (MZ), da ne morejo več izvajati pogodbene obveznosti v mreži dodeljenega programa Nujne medicinske pomoči.
"Doslej smo namreč zagotavljali dežurstvo med tednom od 20. do 7. ure ter 24-urno dežurstvo ob sobotah, nedeljah in prazniki. Čez dan smo imeli zaposlenega zdravnika, ki je poleg svoje ambulante izvajal tudi nujno medicinsko pomoč, popoldne pa so se vključevali zdravniki družinske medicine iz svojih ambulant. Zagotavljamo tudi ekipo nujnega reševalnega vozila 24 ur, 7 dni v tednu. Po sprejetih dogovorih, v katerih sta sodelovala tudi predstavnik ZZZS in MZ, se program nujne medicinske pomoči začasno, s 1. majem, prenese na Zdravstveni dom Velenje. V Zdravstvenem domu Nazarje ostane ekipa nujnega reševalnega vozila, ki bo izvajala 24-urno pripravljenost. Odzivali se bodo na nujne klice in nudili prvo oskrbo obolelega ali poškodovanega, obenem pa bodo za konzultacijo v stiku z zdravnikom NMP ZD Velenje, s katerim se bodo dogovorili za način izvedbe sistema srečevanja ali druge oblike dela. Sprejet je tudi dogovor z Zdravstvenim domom Kamnik na področju, kjer ima ZD Kamnik krajše dostopne čase. Dežurno službo bomo izvajali le ob sobotah, nedeljah in praznikih od 7. do 19. ure. Med tednom bo pacientom za odrasle pomagala dežurna služba Velenje ali Žalec, za otroke do 18. leta Urgentni pediatrični center Celje, za poškodbe pa Urgentni center Celje. V nujnih primer naj občani pokličejo na telefon 03/837 0800 in 112." Kot še pojasnjujejo, je na področju družinske medicine zaenkrat začasno dogovorjeno za eno ambulanto, da bo pomagal upokojeni zdravnik. V drugi ambulanti še do konca maja pod mentorstvom dela specializantka. Preko ministrstva za zdravje pa urejajo zaposlitev tuje zdravnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta