Obcestna tabla: Prej Lopaca, poslej na zahtevo krajanov Prevorje

Tina Murko Gajšek
09.03.2020 14:14

Od julija, ko je direkcija za infrastrukturo spremenila tablo, ki označuje naselje, so krajani Lopace oziroma Prevorja podali kar nekaj pritožb. Tretja je bila uslišana, tabla ob cesti bo znova označevala Prevorje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Namesto table z napisom Lopaca bo zopet stala tabla z napisom Prevorje. 
Tina Murko Gajšek

Začetek in konec naselja Lopaca na Kozjanskem bo v tem tednu znova označevala rumena tabla, ki ob cesti naznanja naselje z napisom Prevorje. Stala naj bi najkasneje do petka. Šentjurska občina se je sicer glede imena najprej strinjala z direkcijo, potem pa preklicala izjavo o strinjanju s preimenovanju naselja. Tako so krajani, ki so sestali tudi na več zborih, s tretjo pritožbo uspeli prepričati direkcijo za infrastrukturo, ki je tablo zamenjala julija lani. Tablo Prevorje je zamenjala s tablo Lopaca, ker so njihovi zaposleni na terenu opazili, da naselje označuje tabla Prevorje, hišne številke na stavbah v naselju pa so pripisane kraju Lopaca. "Naselje Prevorje v Letopisu naselij Republike Slovenije sploh ne obstaja. Tudi po vaših navedbah je Prevorje ime za določeno območje, kjer se nahaja šest naselij, pa tudi hišne številke na tem območju so evidentirane kot naselje Lopaca," so oktobra na direkciji zapisali v odgovoru na dopis krajanov, ki so ustanovili tudi civilno iniciativo Za Prevorje gre.

Pokrajinsko ime, ki ga uporablja šest naselij

Prevorje res ni krajevno ime, temveč je pokrajinsko in zajema območje šestih naselij – zaselkov Košnica, Žegar, Lopaca, Krivica, Dobje pri Lesičnem in Straška Gorca. Vsa naselja gravitirajo proti Lopaci. A se je skozi generacije med ljudmi uveljavil izraz Prevorje. "Središče je res na Lopaci, ampak ko ljudje tja pridejo v trgovino, šolo ali vrtec, na urad, v društva, ki imajo tu svoje sedeže, rečejo, da gredo na Prevorje. Čeprav ob hišnih številkah piše Lopaca. Tako je bila tam že od nekdaj tabla Prevorje. To ima svoj pomen, krajani s tem izražamo identiteto," poudarja predsednik krajevne skupnosti Prevorje Damjan Maček in dodaja, da tako ime Lopaca kot Prevorje segata že v čas Marije Terezije.

Simbolni pomen za krajane

Za tem je Občina Šentjur januarja sklicala sestanek z direkcijo za infrastrukturo. "Po ponovni obrazložitvi pomena znaka je direkcija odobrila ponovno postavitev rumene table z napisom Prevorje," pripoveduje Maček. "Veseli me, da smo dokazali, da lahko z enotnim nastopom in dobrimi argumenti obidemo birokratska zakonska določila, ki za direkcijo in prometne poti niso ključnega pomena, imajo pa ogromen simbolni pomen za krajanke in krajane Prevorja. Vendarle gre za pomemben del njihove identitete in pripadnosti," je po zadnji odločitvi direkcije za infrastrukturo povedal šentjurski župan Marko Diaci. Tako je direkcija 14. februarja predala nalog koncesionarju, podjetju VOC Celje, ki je naročil ustrezno prometno signalizacijo. VOC bo tablo, ko jo prejme, prihodnji teden tudi namestil.
Sicer pa primer Lopace in Prevorja ni osamljen, pravi Damjan Maček. "Leta 2016 je začel veljati nov pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah. Direkcija po njem obnavlja prometno signalizacijo," pripoveduje. Tako je, med kraji v bližini Prevorja, Primož postal Primož pri Šentjurju. Šentvid je postal Šentvid pri Grobelnem. "Ali pa Gorica, ki je pravzaprav Gorica pri Slivnici. Tako ob občinski cesti stoji rumena tabla Gorica pri Slivnici, ob državni pa na tabli še vedno piše Gorica. Ampak če Primožu dodaš pri Šentjurju, ni tako boleče, kot če povsem zamenjaš poimenovanje," razmišlja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta