Obnova gradu Lemberg v skladu s spomeniškovarstvenimi standardi

Klara Podergajs
20.08.2020 06:10

Graščina nad vasjo z istim imenom na poti med Vojnikom in Dobrno je v zadnjih letih doživela kar nekaj sprememb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lastnik Franci Zidar pred gradom Lemberg
Klara Podergajs

Lastnik gradu Lemberg Franci Zidar si želi, da bi ga leta 2022, po 16 letih prenov odprli za javnost. Zidar grad obnavlja od leta 2006 in v vseh letih prenove gradu je upravičil svoj priimek, saj ga okoliški prebivalci lahko večkrat vidijo v delovnih oblačilih in z orodjem v roki. Pri obnavljanju izvirne podobe gradu je Zidar dosleden, saj si želi, da bi poslopje rekonstruirali v podobi iz 16. stoletja.

Predlog za prezentacijo je izdelala arhitektka Lucija Cvejan pod mentorstvom Igorja Sapača. Skica: Lucija CVEJAN
Lucija Cvejan

Dela po fazah

Prva faza obnove, ki jih še vedno spremlja, je zaščita in zaustavitev propadanja. Tako so v letih 2007 in 2008 v grajskem kompleksu odstranili veliko po drugi svetovni vojni postavljenih provizoričnih lop in drvarnic, obsežno rastlinje, ki je s svojo rastjo uničevalo stavbe in zidove.

Grad Lemberg že več let postopoma obnavljajo.
Klara Podergajs

Pomen družine Schrattenbach

Lemberški grad je kulturni spomenik, pomemben je kot stavba in zaradi življenja, ki se je dogajalo za zidovi do danes. Tako so se lotili tudi priprave razstave in predstavitve življenja Wolfganga Hanibala von Schrattenbacha, ki se je leta 1660 rodil na gradu kot eden od dvanajstih otrok. Bi je pomemben človek, saj je bil knez, škof in kardinal.

Odnos do dediščine

"Prvi korak pri tovrstnem projektu je izboljšati odnos do gradu. Ljudje se morajo zavedati, da je na gradu lahko tudi lepo, da je koristen," je poudaril Zidar. Dodal je, da so to naše korenine, identiteta, ki jo moramo postaviti višje v vrednostni sistem. Tako bi bilo tudi več razumevanja za dodelitev sredstev za ohranitev kulturne dediščine.
V lanskem letu je ministrstvo za okolje in prostor sofinanciralo sanacijska dela v višini približno 80.000 evrov, ker je šlo za odpravo škode po neurjih decembra 2017. To je bil velik korak, je poudaril Zidar. V vseh letih je od ministrstva za kulturo pridobil približno 400.000 evrov, pogoj pa je bil tudi, da prispeva vsaj 50 odstotkov lastnih sredstev.
Grad je v teh letih zahteval velik vložek. V zadnjih štirih letih na treh razpisih niso uspeli, saj so merila taka, da je zmanjkalo točk, tudi če bi grad potreboval sredstva. Zidar si želi, da bi v prihodnosti zaživel - na podlagi ključnih lastnosti in kvalitet kulturnega spomenika, s trajnostnim pristopom, razumevanjem in primernimi obnovitvenimi ukrepi. Radi bi uredili novo ponudbo za izvajanje izobraževalnih, kulturnih, glasbenih dogodkov, da bi nove vsebine vnesli v avtentične prostore. Vse to pa ne bo možno brez pravega podpornega okolja in prave miselnosti ljudi. Veliko let je bil grad prepuščen zobu časa in rokam nepridipravov, bil je tudi trn v peti okoliškim prebivalcem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta