Obvezno prekuhavanje pitne vode v okolici Žalca še velja

Rozmari Petek Rozmari Petek
15.10.2022 06:10

Ukrep bo prenehal veljati, ko bo tudi druga analiza pokazala odsotnost bakterij in norovirusov v vodi iz vira Matke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Do preklica ukrepa prekuhavanja bodo ljudem še dovažali in razdeljevali vodo.
Rozmari Petek

Direktor Javnega komunalnega podjetja Žalec Janez Primožič, ki je bil minuli vikend ves iz sebe zaradi podatka, da so v pitni vodi celo norovirusi, je od včeraj pomirjen. Analiza vzorcev, ki so jih odvzeli v nedeljo, je pokazala, da v vodi ni več ne bakterij ne virusov. A to še ne pomeni, da je ukrep prekuhavanja za dele občin Šempeter, Prebold in Polzela preklican. "Za preklic ukrepa sta potrebna dva zaporedna negativna vzorca testiranja, ki ne smeta biti vzeta v presledku, krajšem od dveh dni. Mi smo prvi vzorec vzeli v nedeljo, drugega v sredo. Rezultate drugega vzorčenja pričakujemo v ponedeljek ali torek," navaja Primožič.

Do preklica ukrepa bodo občanom, ki se napajajo iz vodnega vira Matke, na štirih lokacijah s pomočjo gasilcev še razdeljevali pitno vodo. "Nato bomo občanom podali tudi navodila, kako izprati interne inštalacije v hišah," še dodaja direktor. Na vprašanje, ali je že znano, kaj jim je okužilo vodo, pa pravi, da tega ne vedo. Sicer pa to sedaj ugotavljajo drugi organi. Primožič ob tem še izpostavlja, da so v podjetju že povečali aktivnosti, s katerimi so povečali zanesljivost oskrbe. Tako sedaj dnevno pregledujejo stanje v vseh vodnih virih, medtem ko so se prej zanašali na sistem alarmiranja (ki je v zadnjem primeru zatajil).

"Predvsem pa bomo posodobili pripravo vode, da ne bomo samo klorirali. Tu so še mikrofiltracija in UV-žarki, možnosti še preverjamo. In seveda načine alarmiranja in hitrost obveščanja," dodaja direktor. Ta je pri zadnjem primeru poleg kontrole najbolj šepala, zato nekateri občani zbirajo podpise za vložitev skupinske tožbe. Koliko ljudi je zaradi vode imelo trebušne težave, ni natančno znano. Gotovo pa je bilo takšnih vsaj dva- do trikrat več kot ljudi, ki so pomoč iskali na urgenci. Zgolj teh je bilo skupaj 110. (rp)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta