Očitki o predragi košnji izbranega izvajalca v Nazarjah. Je razpis res pisan na kožo koncesionarju?

Rozmari Petek Rozmari Petek
27.05.2021 06:00
Je za vse dražjo košnjo in urejanje okolice smotrno razpisati desetletno koncesijo, za katero se že vnaprej domneva, kdo jo bo dobil? Nazarski svetniki danes o odloku o urejanju zelenih površin.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urejanje javnih površin želijo v Nazarjah urediti s koncesijo. Ali je to smiselno, bodo danes debatirali svetniki. 
Rozmari Petek

Nazarski svetniki bodo nocoj na mizo dobili osnutek na prvi pogled precej običajnega odloka o načinu urejanja in vzdrževanja javnih zelenih površin in podelitvi koncesije za to. Z odlokom naj bi se za deset let rešili težav z izbiro izvajalca te storitve. Dejansko pa v kraju že danes vedo povedati, da bo koncesijo, čeprav sprejemajo šele osnovo za razpis koncesije, dobilo podjetje Anaji podjetnika Ivana Turka, ki že nekaj let opravlja ta dela za občino. Pravzaprav tudi to ne bi bilo nič takšnega, če ne bi na porast cen košnje v času, odkar za zelenice skrbi Turk, že v začetku leta 2018 opozoril občinski nadzorni odbor (NO). Strošek, ki ga po podatkih Erarja občina danes plačuje podjetju Anaji, se je od leta 2015, ko je posel dobilo to podjetje, do lani povečal za enajst tisoč evrov; s takratnih 27 tisoč na 38 tisoč evrov.

Kosili 13 mesecev in pol v letu?

NO je preverjal stroške, ki jih je občina namenila za košnjo ter vzdrževanje okolice od leta 2010 do leta 2016. Ugotovil je, da je ta strošek v letih, ko je to opravljalo še podjetje Rožca, znašal od devet do deset tisoč evrov. Tudi ko je leta 2014 to prevzelo javno podjetje Dom Nazarje, ki ga je takrat vodil ravno sedanji župan Matej Pečovnik (župan je postal jeseni tega leta), je strošek ostal na približno enakem nivoju. Leta 2015, ko je delo prevzelo podjetje Anaji, pa je z okvirno dogovorjenih 14 tisoč evrov poskočil na 27 tisoč evrov. Pravzaprav so v tistem letu za vzdrževanje javnih površin na občini porabili skoraj 34 tisoč evrov, kar, preračunano v ure, znaša 2374 ur, je ugotavljal NO. To pomeni, so nadaljevali, da so, sodeč po podatku, da ima mesec 176 delovnih ur, kosili in urejali okolico 13,5 meseca v letu. Analizirali so še naprej in ugotovili, da je podjetje zgolj na račun občine v tistem letu ustvarilo skoraj 81 odstotkov vseh svojih prihodkov. Zato so predlagali, naj občina razmisli o tem, da bi za ta dela raje kar sama zaposlila osebo, saj bi s tem močno znižali občinske izdatke. A ker (tudi) od tega ni bilo nič, eden od članov NO, ki je nadzor opravil, po zadnjih lokalnih volitvah ni več hotel sodelovati v NO.

Razpis ni bil pisan na kožo Turku

Je res, da je bil zadnji razpis iz leta 2018 pisan na kožo točno določenemu izvajalcu s "točno določenimi dimenzijami prikolice"? "To gotovo ni res," odgovarja župan Pečovnik. "Če mi v razpis napišemo pogoj, da mora imeti mehanizacijo, najbrž to ni privilegij. Saj smo zahtevali le kosilnice, nič drugega. Tako velikih površin ne more kositi nekdo z vrtno kosilnico, saj jih enkrat mesečno ne bi mogel pokositi, kaj šele dvakrat, kolikor zahtevamo mi," odgovori na očitek. "Zahtevali smo tudi reference, kar spet ni nič neobičajnega. Sploh pa je bil razpis javno objavljen na portalu, vsak bi se lahko prijavil. A ni bilo nekega hudega interesa. Na razpis se je javil en ponudnik. Upamo, da se bo za podelitev koncesije javilo več ponudnikov." Razpis je še danes najti na portalu javnih naročil občine. Kot je opisoval župan, so zahtevali, da ima izvajalec vsaj eno traktorsko kosilnico, vrtno kosilnico, kosilnico na nitko ter traktor s prikolico oziroma drugo ustrezno vozilo za odvoz smeti in odpadkov. Nikjer pa ni pisalo, točno kakšnih dimenzij morajo te naprave biti, kot se govori po kraju.

Nazarje, zelene površine
Rozmari Petek

Kljub pozidavi več zelenic

A zakaj takšno povečanje stroškov košnje od leta 2010, čeprav naj bi se določene zelene površine medtem zaradi gradenj zmanjšale? "Če takrat ne kosiš redno, zdaj pa, je že to razlika," pravi župan. Se tudi leta 2014, ko je to delo opravljal sam, ni kosilo?" Prej je v ta sklop sodila le košnja, pa še to smo si težko priborili, ker prejšnja županja ni imela posluha do tega, da bi lastno podjetje te stvari izvajalo. Jaz pa sem se kot direktor trudil, da bi določene prihodke ustvarili tudi s tem. Ampak takrat je bilo vse v manjšem obsegu, kot je danes. Površine se z začetkom urejanja večajo, ker potem ljudje začno prigovarjati, zakaj se še tam okoli njih ne kosi, čeprav so morda poprej sami pokazali dobro voljo in pokosili. Sploh pa v to pogodbo ni všteta le košnja, ampak tudi tedensko praznjenje košev za smeti in kup drugih dejavnosti, denimo izobešanje zastav, pometanje pločnikov, vse to gre v isti koš. Spet nekaj, česar včasih ni bilo," opisuje. "Opredeljene imamo vse javne površine, ki naj bi se kosile. Tudi normirali smo jih," dodaja. V razpisnih pogojih so res opisane točne površine za košnjo, izračunano je, koliko zelenic se kosi s traktorsko kosilnico, koliko z vrtno, koliko časa se določene zelenice kosijo in da je košnjo treba opraviti 14-krat letno. Tudi dodatna dela so normirana, denimo izobešanje zastav in podobno, kar potrjuje besede župana.

S koncesijo bolj brez skrbi kot z režijskim obratom

Zakaj posel (leta 2018 sklenjena pogodba se je v tem letu iztekla) zdaj skleniti za desetletno obdobje? Čemu ne razmišljajo o režijskem obratu? "Finančno ne vem, če bi to dejansko bilo kaj ceneje. Bolniške, deževne ure, opremo je treba kupiti in jo vzdrževati. Osebno mislim, da je bistveno boljše, da imaš zunanjega izvajalca, ki ga seveda kontroliraš, te pa ne skrbi, kaj bo delal, ko bo dež ali ko bo bolniška, dopusti. Želiš le, da je zadeva urejena, in te ne skrbi, ali se je kosilnica pokvarila prvič ali desetič. Res pa zelo temeljitega izračuna o tem še nismo naredili. Lahko, da ga bo občinski svet zdaj celo zahteval. Mi gremo sicer zdaj šele v postopek sprejemanja odloka. Zdaj imamo možnost, da imamo lastni režijski obrat ali pa podelimo koncesijo. Morda je slednja smiselna zato, ker na dolgi rok lahko dosežeš boljšo ceno." Ob tem poudarja, da bo tudi v tem primeru razpis javno objavljen, nanj se bo lahko prijavil kdorkoli iz Slovenije. "Je pa potem matematika, ali se enemu iz Maribora splača v Nazarje voziti kosit in praznit koše."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta