Od velikih načrtov velenjske stare elektrarne ni (in ne bo) nič

Rozmari Petek Rozmari Petek
23.10.2018 15:53

Velenjske občine, ki bi lahko izkoristila predkupno pravico, stara elektrarna ne zanima, a hkrati bi radi, da se objekt obnovi in ponudi nove privlačne vsebine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stara elektrarna Velenje je na prodaj, s tem tudi njena nadaljnja usoda. 
Rozmari Petek

Velenjske stare elektrarne, podobno kot klasirnice, ne moreš zgrešiti. Arhitekturna zasnova stavbe je tako atraktivna, da jo je težko spregledati. Svoje dodata tudi velikost objekta in dejstvo, da stoji na hribčku. Poleg tega vsak obiskovalec opazi, da je stavba popolnoma zapuščena, kar nakazujejo tudi polomljena okna. Novica, da se objekta lastnik, hčerinska družba Premogovnika Velenje PV Invest, želi znebiti, tako po svoje ne preseneča. Sploh ob vsesplošno znanem dejstvu, da se mora premogovnik po navodilu lastnika, Holdinga Slovenske elektrarne, rešiti vsega nepotrebnega premoženja in se osredotočiti le na osnovno dejavnost – izkopavanje premoga.

Želja po obnovi, ne po nakupu

Objekt, ki v slovenskem prostoru velja za industrijski arhitekturni biser, tako tudi uradno čaka na novega lastnika. Velenjska občina, ki bi lahko izkoristila predkupno pravico, tega ne namerava storiti. Čemu ne? "Stara elektrarna, ki ima zgodovinsko vlogo v razvoju energetike v Šaleški dolini in Sloveniji, stoji na območju starega jaška Škale, v neposredni bližini poslovne cone Stara vas in predvidene trase hitre ceste. Stara elektrarna se ponaša z odlično modernistično industrijsko arhitekturo in ima status nepremične kulturne dediščine. Zaradi višin med etažami objekt omogoča pridobitev večjih kvadratur. S strani občine je že ves čas želja, da bi se objekt obnovil in ponudil nove zanimive vsebine," precej posredno pojasnjujejo na občini.

Odpisan zgodovinski objekt

Še pred desetimi leti so bili v Šaleški dolini vzhičeni nad tem, kako bodo staro damo obudili. Predvideli so, da bodo v sodelovanju s fakulteto za energetiko v elektrarni uredili Center energije, a na razpisu niso bili uspešni. "Ker so stroški obnove objekta ocenjeni kot zelo visoki, že ves čas intenzivno spremljamo evropske razpise za morebitno obnovo s pridobitvijo sofinanciranja evropskih nepovratnih sredstev. V Mestni občini Velenje pa prav tako še vedno po svoji moči iščemo investitorje, ki bi v objektu prepoznali poslovno priložnost," še dodajajo na občini, a hkrati ne pojasnijo, kako bodo ob prodaji sploh lahko imeli kak vpliv na izbiro vsebin ali na sofinanciranje.

Vaja Potres 2018, pri kateri so gasilci naredili luknjo v steno stare elektrarne.
Bernard Štiglic

Morebitnega kupca čaka veliko dela

Kot poudarjajo prodajalci, je objekt, ki je v osnovi v dveh etažah, po mnenju statikov še vedno v dobrem stanju in primeren za rekonstrukcijo in spremembo namembnosti. Je pa treba popolnoma prenoviti stavbno pohištvo, streho, fasado, ponekod tudi ojačati konstrukcijo. Pri tem bo potencialni kupec moral upoštevati tudi smernice Zavoda za varstvo kulturne dediščine, saj ima objekt status profane stavbne dediščine.
V zadnjem času so edini, ki so se zanimali za objekt, bili organizatorji vaje Potres 2018 v zahodni Štajerski. A ne za nakup. Objekt so s pridom uporabili za testiranje pripravljenosti ekip ob potresu. V ta namen so gasilci vsaj na eni notranji strani naredili luknjo v steni, od vodstva občine pa je ob tem prišla opazka, naj porušijo še preostanek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta