Ohranjanje tradicije: Zeleno zlato v starih in novih običajih

Klara Podergajs
23.08.2020 09:45

To soboto so lahko obiskovalci ob vrčku piva iz Fontane piv Zeleno zlato v Žalcu opazovali prikaz obiranja hmelja na star način.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aktualna hmeljska princesa Janja Žagar in starešina Vinko Zupanc. Princesa simbolno predstavlja hmeljevo kobulo, v rokah drži hmeljarski škaf. Starešina predstavlja hmeljevo trto v rokah pa drži hmeljarski maček. Večjo verzijo tega so štangarji uporabljali za privzdigovanje hmeljevke iz zemlje.
Klara Podergajs

Članice Turističnega društva Ponikva so predstavljale obirovke, kot se reče obiralkam hmelja. Na posebnem lesenem križu so imele postavljeno štango ali hmeljevko s hmeljem in ga ročno obirale, tako kot se je to počelo včasih. Z ljudsko pesmijo za lažje delo so nas popeljale na polje hmelja, kjer so si včasih tudi šoloobvezni otroci služili denar za šolske potrebščine. Spomnile so nas na čase, ko so delavci za kosilo jedli zabeljen fižol in tople kumare. Čeprav so včasih na polju pili jabolčnik, je oštir obiralkam tokrat prinesel kar pivo. Med delom in pesmijo je bil čas tudi za pogovor, ko so opravljali in govorili o tem, kako so se z gospodarjem pogajali za boljše plačilo. Ena izmed članic društva Tatjana Jezernik je povedala, da imajo vse izkušnje s pravim pobiranjem hmelja.

Kljub pandemiji zadovoljni z obiskom

Obirovke so prikazovale začetno fazo priprave piva, fontana pa že nekaj let nudi zaključni del, kjer lahko obiskovalci poskusijo piva iz različnih manjših in večjih pivovarn. Tudi tokrat so si z veseljem postregli z njim. Fontana je zaradi pandemije samevala marca, aprila in del maja. Odprli so jo 9. maja, vendar brez tradicionalnega spektakla, kot je povedal direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem (ZKŠT) Žalec Boštjan Štrajhar. Fontana bo obratovala do konca oktobra. Vsa leta so bili večinski obiskovalci fontane izletniki z avtobusi, sedaj pa teh izletov ni. veliko je bilo tujcev, Na degustacijo piva iz šestih pip, ki ga vsak mesec zamenjajo, sedaj prihajajo individualni gostje, kolesarji, družine in poslovneži. "Nemogoče je nadoknaditi mesece, ko smo bili zaprti. Če pa primerjamo letošnji julij z lanskim letom, potem smo zelo zadovoljni, saj smo dosegli 80 odstotno realizacijo," je povedal Štrajhar. Obiskovalce in posledične prodaje je sicer dosti manj. "Se je pa treba zavedati, da je Fontana piv regenerator obiskovalcev Spodnje Savinjske doline. Na vsak prodani kozarec pridejo približno trije izletniki. V vseh letih je torej Žalec in Savinjsko dolino samo zaradi fontane obiskalo najmanj 600.000 ljudi," je pojasnil direktor ZKŠT.
Manj prireditev
Pripravili so pakete za družine, s skupnimi akcijami sodelujejo tudi s podjetji, kar vse pozitivno vpliva na število obiskovalcev. Tudi njim pa se zatika pri pripravi prireditev in pridobivanju soglasij NIJZ. Štrajharju se zdi čudno, da odločevalcev ne motijo množice ljudi na plažah in verskih obredih. "Je virus res najbolj prenosljiv na kulturnih prireditvah in podobnih dogodkih? Od nas so tako zahtevali, da bi obiskovalci, če imamo na primer nastop glasbene skupine pri fontani, morali tudi zunaj nositi maske. To so nesmisli," je bil Štrajhar kritičen do odločitev NIJZ oziroma odločevalcev. Želi si, da bi pristojni čim prej spoznali, da zdravje ne pomeni samo fizičnega zdravja: "Za duševno zdravje so potrebni kultura, šport, prireditve in podobno. To namreč zadnjih šest mesecev umira. Zdrav duh v zdravem telesu, pravi pregovor."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta