Okolica Žalca: Konec obveznega prekuhavanja vode

Rozmari Petek Rozmari Petek
18.10.2022 15:25

Ukrep prekuhavanja je trajal več kot dva tedna, pred opozorilom, da voda ni pitna, pa je zbolelo veliko občanov, vsaj 110 jih je pomoč iskalo v celjski bolnišnici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Spoštovani krajani Matk, Šešč, Sv. Lovrenca, Šempetra, Sp. Grušovelj, Zg. Grušovelj in Ločice ob Savinji! Iskreno se vam opravičujemo za vse težave in nevšečnosti, ki ste jih imeli zaradi onesnaženosti vode," svoje zadnje sporočilo, s katerim preklicujejo ukrep obveznega prekuhavanja pitne vode, začenjajo v Javnem komunalnem podjetju Žalec. Ukrep prekuhavanja je trajal več kot dva tedna, pred opozorilom, da voda ni pitna, pa je zbolelo veliko občanov, vsaj 110 jih je pomoč iskalo v celjski bolnišnici.

Težava v vodi niso bile le bakterije, temveč norovirusi, ki jih v vodovodnem omrežju doslej še nikjer v Sloveniji niso odkrili. Vzroka, zakaj so virusi in bakterije prišle v vodo najverjetneje nikoli ne bodo ugotovili, saj so za težave lahko krivi posegi v okolje, ki so bili storjeni že pred časom in so jih zadnje močne padavine sprale do zajetij pitne vode. Je pa direktor komunalnega podjetja Janez Primožič zagotovil, da bodo izboljšali sistem predpriprave vode in sistem kontroliranja. Odslej bodo redno tudi fizično pregledovali stanje na terenu, poleg kloriranja bodo uvedli dodaten sistem čiščenja vode.

"Uporabnikom priporočamo, da pred uporabo vode iz pip izvedejo temeljito izpiranje hišnega vodovodnega omrežja. Izpiranje iz vseh pip naj poteka sočasno do stabilizacije temperature vode. Običajno zadošča spiranje nekaj minut, na manj pretočnih delih do 15 minut," so še opozorili uporabnike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta