Osebna asistenca: Naj si slepi kupijo avto?

Rozmari Petek Rozmari Petek
01.03.2022 15:37

Sebastjan Kamenik z odprtim pismom opozarja na diskriminatoren člen novega pravilnika

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sebastjan Kamenik in njegov pes vodnik Šark
Rozmari Petek

S prvim marcem je začel veljati pravilnik, ki podrobneje ureja sistem izvajanje osebne asistence, pomoči invalidom, ki so jo ti pred leti končno dočakali in ki jim je močno olajšala življenje. Vendar pa je v novem pravilniku zapisan člen, ki ni bil dan v javno razpravo, obenem pa je, tako je prepričan predsednik Društva za pravice invalidov Slovenije in podpredsednik Združenja prijateljev slepih Slovenije, od rojstva slepi Celjan Sebastjan Kamenik, neustaven, saj uporabnike osebne asistence depriviligira. "Gre namreč za člen, ki določa, da osebni asistent uporabnika ne sme prevažati v svojem avtomobilu, pač pa mora imeti uporabnik za te namene kupljen svoj avtomobil," opozarja Kamenik.

Za ilustracijo je vzel svoj primer in svoje prihodke, s katerimi bi težko kupil in vzdrževal svoj avto. "Pa jaz še zdaleč nisem najslabši primer, saj imate ljudi, ki imajo na voljo zgolj izjemno majhno invalidsko pokojnino. Na javni prevoz se ni mogoče zanašati, ker se določene aktivnosti pač časovno ne ujemajo z aktualnimi voznimi redi, poleg tega pa prilagajanje voznega reda določenim aktivnostim prinaša za invalida kup težav, ki jih do sedaj, ko tega pravila ni bilo, enostavno nisem imel in mi je bila osebna asistenca resnično v pomoč. Sprašujem se, kdo je tisti, ki sprejema naknadno pravila, ki jih ni bilo v javni razpravi, in odloča o teh zadevah, ne da bi se posvetoval z izvajalci osebne asistence in tudi uporabniki te."

V javnosti sicer kroži, da se je država pri razpiranju rok osebni asistenci nekoliko uštela tako pri številu uporabnikov, izvajalcev in stroškov, ki jih za to nameni, "vendar bi morala najti drug način za reševanje finančne problematike, ne pa nas s tako sprevrženimi in nečloveškimi pravili prisiliti, da bomo pričeli ustavljati osebno asistenco in se ji odpovedovati, s tem pa si nižati že tako nizko raven kvalitete življenja," opozarja Kamenik. "Do sedaj so imeli nekateri izvajalci za primere prevozov uporabnikov zadeve enostavno rešene - in to tako, da je uporabnik podpisal izjavo, da se z asistentom vozi na lastno odgovornost, in resnično ni bilo treba v nov pravilnik, ki drugače sicer ni sporen, vnašati prav člena, ki sicer izjemno koristnost osebne asistence znova vrača na začetno točko. Invalidi bomo zaradi tega enega člena resnično prikrajšani za marsikaj."

Na ministrstvu za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti so potrdili, da omenjeni člen novega pravilnika vsebuje določbo, da je dopustna storitev spremstva v obliki vožnje (osebni prevoz zgolj z uporabnikovim vozilom) in na njegove stroške. "To pomeni, da si morajo uporabniki osebne asistence sami zagotoviti prevoz (svoje vozilo, taksi, dogovor s tretjo osebo) na svoje stroške. Strošek prevoza uporabnika se ne sme kriti iz ure osebne asistence. Prevoz uporabnika tudi ne pomeni službene poti osebnega asistenta," pojasnjujejo in trdijo, da pravilnik v tem delu ni prinesel sprememb. "Pravzaprav velja zapisano v pravilniku enako, kot je veljalo do sedaj, samo da je to nedvoumno navedeno. Na jasen zapis so nas opozorili izvajalci in uporabniki osebne asistence, saj so nekateri (sicer redki) uporabniki osebne asistence pritiskali na izvajalce, da naj jim omogočajo tudi brezplačne prevoze po željah uporabnikov. To pa bi bilo v neskladju z zakonom o osebni asistenci," so še zapisali.

Slepi so v večjem delu povsem samostojni ljudje, največjo oviro pri aktivnem življenju jim predstavljajo prevozi. A vendar bi bilo ironično, da bi si kupovali avte. Pravzaprav avta na svoje ime, ker nimajo vozniškega izpita, ne morejo niti registrirati. "Kaj naj z osebnim asistentom ves dan samo čvekam in pijem čajčke? Prav prevozi so tisto, kar nam pomeni največ," še dodaja Kamenik, ki bo pravico poskušal iskati še drugje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta