Po spremembi prometnega režima še težje do parkirnega prostora v Celju

Gordana Possnig Gordana Possnig
11.03.2022 05:45

V začetku meseca se je razširila modra cona s parkirišči v Razlagovi ulici in delu Vodnikove ulice v središču knežjega mesta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Parkirišča v Razlagovi ulici v Celju sodijo odslej v modro cono, parkiranje je tudi dražje. 
Gordana Possnig

Prosta parkirna mesta v središču knežjega mesta že leto dni razburjajo ne le Celjane, ampak tudi obiskovalce, ki pridejo v Celje in imajo kar nekaj težav z iskanjem prostega parkirnega mesta za svojega jeklenega konjička. Lansko pomlad so se stvari še poslabšale, ker so, kot smo že poročali, kar 40 parkirnih mest na železniški postaji dali v najem podjetju Nivo Eko, ki je kupil svoje prostore nasproti železniške postaje v nekdanjem razvojnem centru. Še tri dodatne prostore so si zakupili v Razlagovi ulici. Zanimivo je, da parkirni prostori za zapornico ob železniški postaji v dopoldanskem času večinoma samevajo, podobno je mogoče opaziti tudi v Razlagovi ulici. To zelo jezi zaposlene v središču mesta, ki nimajo kje parkirati. Problem pa se je lani poglobil še zato, ker so zaradi urejanja kolesarskih poti odstranili tudi parkirna mesta na Savinjskem nabrežju. Teh je bilo pred tem 16.

A stvari se že leto dni ne premaknejo na bolje. Oziroma lahko rečemo, da so se z novim odlokom, ki je začel veljati v začetku meseca, še poslabšale. Tedaj so začele veljati nekatere spremembe parkirnega režima in ceniki parkiranja v mestu, potem ko so celjski mestni svetniki na zadnji seji v februarju brez razprave sprejeli Odlok o dopolnitvi in spremembah Odloka o občinskih cestah in cestnoprometni ureditvi v Mestni občini Celje.

Razlagova poslej v modri coni

Sedemindvajset parkirnih mest je v Razlagovi ulici tako od 1. marca del modre cone (možno je kratkotrajno parkiranje do največ dve uri), vanjo je poslej umeščenih tudi 40 parkirnih mest pri nekdanji ekonomski šoli. Vsa zakupljena parkirišča v mestu imajo poslej enotno ceno 50 evrov mesečno. V sistem javnega parkiranja pa bo uvrščena tudi parkirna hiša v Kocbekovi ulici. Slednje sicer še ni mogoče uporabljati, ker v njej še potekajo gradbena dela in vgradnja parkirne opreme.

Vhod v parkirno hišo v Kocbekovi v Celju, ki pa še ni na voljo za uporabo
Gordana Possnig

Razlagova ulica je bila zaradi slabše zasedenosti doslej umeščena med parkirišča II. cone. Z lansko ukinitvijo vseh parkirnih mest na Savinjskem nabrežju, kjer je bila zgrajena kolesarska steza, pa je Zavod za upravljanje s parkirnimi mesti in objekti (ZPO) kot upravljavec parkirišč zaznaval povečano potrebo po parkiriščih v tem delu mesta. "Umestitev Razlagove ulice v modro cono bo omogočila večji obrat vozil na parkirno mesto in boljšo dostopnost do mestnega središča. Hkrati pa pomeni tudi spremembo cenika parkiranja. Del modre cone pa je postalo tudi približno 40 parkirnih mest pri nekdanji ekonomski šoli. Ker je Vodnikova ulica že del območja modre cone parkiranja, spremembe cenika parkiranja tam ni," so sporočili s celjske občine.

Poenotena cene parkiranja na vseh zakupljenih parkiriščih

V Celju je na voljo tudi osem parkirišč, ki imajo status zakupljenih parkirišč. Gre za parkirišča v Aškerčevi 15, Ipavčevi ulici (tu jih ima zakupljena bolnica), Gledališki ulici (namenjena sodišču), na Okopih, Razlagovi ulici, Zagati in na železniški postaji. Cena je bila doslej različna glede na zasedenost in oddaljenost parkirišča od središča mesta. Zaradi tega so nekateri parkirišče, kot ugotavljajo na občini, izbirali na podlagi cene, ne pa po lokaciji, in s tem ustvarjali daljšo pot in več prometa po mestu. Po podatkih ZPO Celje je zanimanje za zakupljena parkirišča veliko. Cena na vseh zakupljenih parkiriščih je od 1. marca enaka, 50 evrov na mesec, kolikor je bila že doslej na najdražjih zakupljenih parkiriščih. S tem želijo na občini doseči, da uporabniki izbirajo parkirišča na podlagi lokacije, kar bo pomenilo krajše vožnje po mestu. Spremembe parkirnega režima prinašajo tudi umestitev parkirne hiše v Kocbekovi ulici 8 v javni sistem parkiranja. Parkirna hiša na tem mestu do ureditve nekaterih tehničnih in pravnih zadev še ni na voljo za parkiranje. Cena parkiranja v tej garažni hiši bo sicer enaka ceni parkiranja v garažni hiši Glazija.

Parkirišče za Maksimiljanom za celjsko občino je razdeljeno na dva dela. 
Gordana Possnig

Z mestne občine pa so nam ob tem posredovali tudi število parkirnih mest v modri coni, II. coni in v dveh parkirnih hišah v celjskem mestnem središču. Podatki, ki so jih pripravili v ZPO-ju, kažejo, da je v modri coni sedaj skupno s 1. marcem skupaj parkirišč 499. Na Mestni tržnici Celje je umeščenih dvanajst parkirnih mest. Pod parkirno cono II sodi 2536 parkirnih prostorov. Vozniki pa lahko svoja vozila parkirajo tudi v parkirni hiši Glazija, kjer je 608 parkirnih mest, in v parkirni hiši Celeiapark, kjer je 462 parkirnih mest. Mestna občina ima v lasti 3287 parkirnih mest, ZPO 462, v najemu je 396 parkirnih mest. Ob tem je treba dodati, da je parkirišče za Maksimiljanom razdeljeno na II. cono parkirišč, v tem primeru gre za odprt del parkirišča. Ob sami zgradbi Maksimiljana (pod zapornico) pa so zakupljena parkirišča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta