Po zdravljenju koronavirusa še kužen iz bolnišnice, a brez rešilca za prevoz domov

Gordana Possnig Gordana Possnig
30.09.2020 06:00

Kako naj covid bolnik varno pride iz bolnišnice domov, če nima zagotovljenega prevoza z reševalnim vozilom in si mora priskrbeti prevoz, sploh če živi v oddaljenem kraju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oddelek za infekcije bolezni in vročinska stanja celjske bolnišnice - v ozadju vhod za covid bolnike in reševalna vozila 
Gordana Possnig

Ena od covid bolnišnic je od nedavnega tudi celjska, v njej se je nekaj dni zaradi okužbe s koronavirusom zdravil tudi bolnik iz oddaljenega kraja. V bolnišnico so ga napotili po pozitivnem covid testu in ugotovljeni covid pljučnici, ki je terjala takojšnje zdravljenje, zato so ga v bolnišnico prepeljali z rešilnim vozilom. Zdravniki in celotno zdravstveno osebje je v času zdravljenja bilo odlično, skrbno, ves čas na voljo, razlaga, da je tako imel na zdravljenju občutek profesionalne, kakovostne in ob tem še prijazne oskrbe. Kar pa je po nekaj dnevih zdravljenja presenetilo, pa je bil odpust iz bolnišnice - pričakovanje, da bo bolnik, ki je prejel še navodila, naj še deset dni ostane v karanteni, lahko računal na prevoz z rešilcem domov, se namreč ni uresničilo. Na oddelku so mu - do doma do Celja ima skoraj poldrugo uro vožnje - dejali, da potrebuje lastni prevoz. V času, ko so ga odpustili iz bolnišnice, je še en bolnik čakal na prevoz z rešilcem v drugo bolnišnico. Pri tem se je porodilo vprašanje, kako lasten prevoz sploh zagotoviti, ne da bi zlasti pri tako dolgi vožnji obstajalo tveganje za okužbo voznika. Da naj bi obrazna maska zadostovala, so zagotovili na oddelku, čeprav je bolnik lahko še kužen. Kljub temu so svojci, potencialni prevozniki, dvomili, ali se lahko samo z masko obvarujejo okužbe glede na to, da za reševalna vozila veljajo striktno razkuževanje in strogi protokoli celovite zaščitne opreme (tudi oblačila) ob prevozih okuženih.

Zdravnik oceni, komu pripada rešilec

Vprašanja glede prevozov covid bolnikov smo zato naslovili na celjsko bolnišnico. Povprašali smo, ali covid bolnikom po zdravljenju pri njih pripada rešilec za prevoz domov. V tretji največji bolnišnici pri nas pojasnjujejo: "Zaradi epidemije covida-19 ni sprememb pravil glede tega, komu pripada nenujni reševalni prevoz ali sanitetni prevoz. Zdravnik, tako kot pred epidemijo, oceni, ali je na podlagi zdravstvenega stanja ob odpustu iz bolnišnice pacient upravičen do ene ali druge vrste prevoza. Zdravstvena stroka že vse od pojava novega koronavirusa v Sloveniji opozarja, da vožnja kužnih posameznikov z javnimi prevoznimi sredstvi ni primerna. Že v spomladanskem času je zato vse državljane opozarjala, da tudi v primeru suma na okužbo v zdravstvene ustanove ne prihajajo z javnimi prevoznimi sredstvi, ampak si zagotovijo lastni prevoz. Enako velja tudi za odhod domov."

Ob tem pa še dodajajo, da pri lastnem prevozu zadošča, da se spremljevalec zaščiti z obrazno masko, po opravljenem prevozu pa razkuži površine avtomobila in poskrbi za higieno rok. "Protokoli odpusta iz bolnišnice so enaki kot pred epidemijo. Ko zdravnik oceni, da je pacientovo zdravstveno stanje takšno, da več ne potrebuje bolnišnične obravnave, ga odpusti na nadaljnje zdravljenje v domači oskrbi. Covid bolniki dobijo v odpustnem pismu navodila za nadaljevanje zdravljenja v domači oskrbi. Del teh navodil je zdaj namenjen tudi ravnanju glede okužbe z novim koronavirusom. Nekateri pacienti po odpustu iz bolnišnice niso več kužni, ostali pa v odpustnem pismu prejmejo navodila o potrebni karanteni in morebitnih novih brisih na okužbo," še pojasnjujejo v celjski bolnišnici.

Trenutno imajo 20 bolniških postelj

Trenutno imajo na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja 20 bolniških postelj v rdeči in sivi coni, namenjenih za obravnavo pacientov s covidom oziroma pacientov s sumom na okužbo. "Siva cona mora vseskozi obsegati vsaj deset postelj, saj morajo biti pacienti, pri katerih obstaja sum na okužbo in potrebujejo bolnišnično obravnavo, do prejema rezultata testiranja ločeni tako od okuženih pacientov kot od drugih pacientov v bolnišnici. Rdeča cona je namenjena hospitalizaciji pacientov s covidom. Trenutno je v njej hospitaliziranih deset pacientov," še povedo v celjski bolnišnici. Na oddelku za intenzivno interno medicino za zdaj še ne hospitalizirajo pacientov s covidom - dve intenzivni bolniški postelji imajo v sivi coni, paciente stabilizirajo in nato premestijo v UKC Ljubljana, UKC Maribor ali Kliniko Golnik. "Zasedenost intenzivnih bolniških postelj v teh bolnišnicah namreč še ni tako visoka, da bi hospitalizacijo, v skladu z nacionalnim akcijskim načrtom, začeli tudi pri nas," še dodajajo. Spomladi je bila v Celju povprečna doba hospitalizacije pacientov s covidom na navadnem bolnišničnem oddelku 8 dni, na oddelku za intenzivno medicino pa 15 dni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta